«Ότι έκανε σήμερα ο Τσίπρας, πιστεύω ότι θα έκανε και ο Ανδρέας, με βάση τη σημερινή συγκυρία» δηλώνει για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει: «Ο Ανδρέας ήταν πατριώτης δεν ήταν πατριδοκάπηλος».
Με αφορμή την σημερινή επέτειο της Αποστασίας του 1965 ο κ. Κουρουμπλής εξαπολύει επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στο Κίνημα Αλλαγής λέγοντας ότι «με τους ίδιους χαρακτηρισμούς που καθύβριζε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον Ανδρέα Παπανδρέου, καθυβρίζει ο σημερινός αρχηγός της Δεξιάς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα».
Αφού τονίζει ότι η σημερινή 15η Ιουλίου είναι «μια αποφράδα επέτειος» ο υπουργός Ναυτιλίας διερωτάται αν «διαθέτει ο μηχανισμός του κομματιού της σημερινής κεντροαριστεράς μνήμη ή δεν διαθέτει; Πώς μπορεί να διανοείται τη σύμπλευσή της με τον σημερινό Μητσοτάκη;»
Υποστηρίξει επίσης ότι «ένα μέρος του μηχανισμού του σημερινού ΠΑΣΟΚ δεν κρύβει τον παθολογικό του πολιτικό έρωτα με τον νεοφιλελευθερισμό και τους Μητσοτάκηδες».
Μιλώντας για το ενδεχόμενο να μην περικοπούν τελικά οι συντάξεις ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει·
«Το επιχείρημα του ΔΝΤ για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις στηριζόταν στην εκτίμηση ότι ο ΕΦΚΑ θα ήταν ελλειμματικός στις αρχές του 2019 και ως εκ τούτου θα χρειάζονταν χρήματα από τον προϋπολογισμό για να καλυφθεί το έλλειμμα. Αυτό, εκτιμώ ότι δε θα συμβεί, άρα υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα στα χέρια της κυβέρνησης, για να διαπραγματευτεί τη μη μείωση των συντάξεων».
Αναφερόμενος στο πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση καλεί τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να επισκεφτεί τα συγκεκριμένα πέντε νησιά και να ζήσει για δύο τρεις μέρες τον παλμό τους. «Τότε θα συνηγορούσα κι εγώ ίσως για ισοδύναμα», λέει.
Αναφερόμενος στο μεταφορικό ισοδύναμο που θεσπίστηκε πρόσφατα με δικό του νόμο, ο υπουργός τονίζει ότι «το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο που ήδη λειτουργεί και η ανταπόκριση είναι θετική».
Μιλώντας για τον Ελληνοτουρκικά ο κ. Κουρουμπλής σημειώνει ότι «τα τελευταία χρόνια ο κ. Ερντογάν ακολουθεί μια τροχιά επικίνδυνων αποκλίσεων» αλλά «πιστεύει ότι μετά την επανεκλογή του θα επανέλθει, χτίζοντας μια νέα προσπάθεια ειρηνικής συνύπαρξης με την Ελλάδα και τον Ελληνικό Λαό».
Για το θέμα των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν ο κ. Κουρουμπλής λέει ότι «η Ελλάδα δεν αναμίχθηκε ποτέ στα εσωτερικά άλλων χωρών και οφείλουν όλοι να σέβονται την κυριαρχία της. Όποιοι και να είναι».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Γιώργο Ψύλλια:
Τι θα κάνει ο κ. Καμμένος με τη συμφωνία για τα Σκόπια; Θα ρίξει την κυβέρνηση ή θα περάσει η συμφωνία με ψήφους άλλων βουλευτών;
Ο Γέρος της Δημοκρατίας έλεγε ότι στην πολιτική χρειάζεται γενναιότητα. Μπορεί να διαφωνώ με τον Καμμένο σε πολλά πράγματα, αλλά αναγνωρίζω την υπευθυνότητά του, ότι δηλαδή θέτει τη χώρα, πάνω από την πολιτική σκοπιμότητα ή το προσωπικό του πολιτικό συμφέρον. Σήμερα είναι μια αποφράδα επέτειος. Το 1965 ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ενορχήστρωσε την κατεδάφιση της λαοπρόβλητης κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, με ολέθριες συνέπειες για τον τόπο. Μια τέτοια ημέρα λοιπόν, αναρωτιέμαι. Διαθέτει ο μηχανισμός του κομματιού της σημερινής κεντροαριστεράς μνήμη ή δεν διαθέτει; Πώς μπορεί να διανοείται τη σύμπλευσή της με τον σημερινό Μητσοτάκη; Με τους ίδιους χαρακτηρισμούς που καθύβριζε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον Ανδρέα Παπανδρέου, καθυβρίζει ο σημερινός αρχηγός της Δεξιάς τον πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα.
Κύριε υπουργέ είπατε πρόσφατα ότι δεν είναι απαραίτητο να περικοπούν οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου. Που το στηρίζετε αυτό και τελικά τι πιστεύετε ότι θα γίνει δεδομένων και των δηλώσεων των αξιωματούχων μετά το Eurogroup της Πέμπτης ότι σ αυτό το ζήτημα έχετε δεσμευτεί. Θα καταφέρετε να μην περικοπούν;
Το επιχείρημα του ΔΝΤ για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις στηριζόταν στην εκτίμηση ότι ο ΕΦΚΑ θα ήταν ελλειμματικός στις αρχές του 2019 και ως εκ τούτου θα χρειάζονταν χρήματα από τον προϋπολογισμό για να καλυφθεί το έλλειμμα. Αυτό, εκτιμώ ότι δε θα συμβεί, άρα υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα στα χέρια της κυβέρνησης, για να διαπραγματευτεί τη μη μείωση των συντάξεων. Εδώ όμως αρχίζει το αποκορύφωμα της υποκρισίας, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο τρόπος με τον οποίον έθεσαν το θέμα στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Μητσοτάκης προς τον Πιερ Μοσκοβισί, κατέδειξε ότι τα πάντα για την αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται κάτω από τη σκοπιμότητα της επανόδου της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία. Και αυτό το επιβεβαίωσε και η συνδρομή που παρείχε στην ίδια λογική και ο ΣΕΒ. Αυτοί οι άνθρωποι που έκοψαν 12 φορές τις συντάξεις, υποτίθεται ότι νοιάζονται για τους συνταξιούχους. Πώς να νοιάζεσαι όμως για τους συνταξιούχους όταν ποτέ στη ζωή σου δεν έζησες με μία σύνταξη;
Φαίνεται πάντως ότι τα περιθώρια γίνονται πιο στενά μετά και τη στάση των Γερμανών που ζήτησαν ισοδύναμα για το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά. Αλήθεια πως χαρακτηρίζετε τη στάση τους δεδομένου ότι τα νησιά αυτά έχουν κατακλυστεί από πρόσφυγες και μετανάστες;
Καλώ τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να επισκεφτεί τα συγκεκριμένα πέντε νησιά και να ζήσει για δύο τρεις μέρες τον παλμό τους. Τότε θα συνηγορούσα κι εγώ ίσως για ισοδύναμα. Όσο στενά κι αν είναι τα πολιτικά περιθώρια, τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι εκείνα που θα δείξουν πόσο θα είναι το εύρος της διαπραγμάτευσης. Οι Γερμανοί είναι αλήθεια ότι δεν ζουν στο πετσί τους το πρόβλημα της μετανάστευσης, Ωστόσο η καγκελάριος Μέρκελ έχει δείξει κατανόηση στο θέμα των προσφύγων, για το οποίο επιμένω ότι η λύση πρέπει να είναι συλλογική από πλευράς Ευρώπης. Πρέπει να ξέρετε ότι την ίδια άποψη εξέφρασαν και Γερμανοί βουλευτές από τη Βουλή της Βάδης Βυρτεμβέργης που επισκέφτηκαν το υπουργείο Ναυτιλίας και ενημερώθηκαν πλήρως για την κρίση με τις προσφυγικές ροές.
Τί σημαίνει για σας «καθαρή έξοδος» για την καθημερινότητα του πολίτη και τι είναι αυτό που θα αλλάξει -αν θα αλλάξει- στη ζωή του από την 21η Αυγούστου;
Παρά το ότι οι αλλαγές στην Οικονομία είναι αργές, πολλά πράγματα θα αλλάξουν. Πρώτα πρώτα δεν θα ξαναδούμε αυτές τις σκηνές υποτέλειας με τους θεσμούς σε πολυτελή ξενοδοχεία και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης να πηγαίνουν να τους εξηγούν και να διαπραγματεύονται. Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας αλλάζει. Η αβεβαιότητα αντικαθίσταται από εμπιστοσύνη. Δείτε πόσο αυξήθηκαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων μέσα στον Ιούνιο. Δείτε την αύξηση που σημείωσε η ροή του ναυτιλιακού συναλλάγματος το πρώτο τετράμηνο του 2018, σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Αυξήθηκε κατά 20%, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι επενδυτές δείχνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στην οικονομική σταθερότητα και ασφάλεια που εμπέδωσε η κυβέρνηση Τσίπρα, πάντα με τις θυσίες του Ελληνικού Λαού. Η κυβέρνηση έχει ένα χρόνο μπροστά της να αποδείξει ότι διαθέτει τα απαραίτητα κοινωνικά αντανακλαστικά, προκειμένου η πολιτική αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου αυτής της περιόδου να αφορά και εκείνους που έπληξε πραγματικά η οικονομική και κοινωνική κρίση. Πάνω σ αυτό το ζήτημα θα αναμετρηθούν και η κυβέρνηση με τις πολιτικές που θα ξεδιπλώσει και η αντιπολίτευση με τις εναλλακτικές προτάσεις που θα καταθέσει.
Ακούσαμε τον κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη να ασκεί οξύτατη κριτική στον πρόεδρο του ΣΕΒ ότι ουσιαστικά ταυτίζεται με την νεοφιλελεύθερη ατζέντα του κ. Μητσοτάκη. Η δική σας ατζέντα κ. Κουρουμπλή πόσο διαφορετική είναι και τι περιθώρια σας αφήνουν τα συμφωνημένα πολύ υψηλά πλεονάσματα;
Η μεγάλη διαφορά της δικής μας ατζέντας είναι ότι πάντα βρίσκουμε τρόπους να επιστρέφουμε στις πιο αδύναμες τάξεις ένα τμήμα των απωλειών από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί. Μάλιστα η ΝΔ μας έχει επιτεθεί και γι αυτό. Θυμηθείτε μόνο τι ακούσαμε όταν για πρώτη φορά υιοθετήσαμε το κοινωνικό μέρισμα, θεωρώντας ότι είναι ένα αυτονόητο μέτρο. Η ΝΔ μας κατηγόρησε ότι αγνοήσαμε τους εταίρους. Και αρνήθηκε να στηρίξει το μέτρο στη Βουλή. Αυτό είναι το κοινωνικό της πρόσωπο. Όσο για τα υψηλά πλεονάσματα, ναι είναι δύσκολοι στόχοι. Όμως τα πετυχαίνουμε και από αυτά κερδίζουμε το περιθώριο να μπορούμε να επιστρέφουμε ένα κομμάτι τους και στην κοινωνία.
Η διαφορά της δικής μας πολιτικής βούλησης σε σχέση με τη νεοφιλελεύθερη είναι ότι στο γίγνεσθαι μιας προσπάθειας που στοχεύει την έξοδο της χώρας από τη μέγγενη της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης μπορείς να συστρατεύσεις την κοινωνία, όταν αισθανθεί ότι είναι δική της υπόθεση. Και οι πολιτικές της κυβέρνησης στο πλαίσιο των περιθωρίων που υπάρχουν θα στοχεύσουν ακριβώς σε αυτό.
Ήσασταν από τους πρώτους που έσπευσαν να στηρίξουν τον κ. Τσίπρα και τον κ. Κοτζιά στο θέμα της Συμφωνίας με τα Σκόπια. Τελικά τι κερδίσαμε ως Ελλάδα; Η αντιπολίτευση λέει ότι «τέτοια συμφωνία παραχωρώντας την εθνότητα και τη γλώσσα» κάθε κυβέρνηση πριν τη δική σας θα μπορούσε να πετύχει; Τελικά πως έχει αυτή η ιστορία, έκανε λάθος ο κ. Μητσοτάκης;
Μετά από 27 χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών επίλυσης, οι οποίες οδηγούσαν στο να ξεκινάμε την επόμενη προσπάθεια από χειρότερη θέση, μετά από 60 χρόνια ανοχής και άρα αποδοχής -ακόμα και στα βιβλία που μας δίδασκαν στα σχολεία- του ονόματος Μακεδονία για την ΠΓΔΜ, ήρθε ένας πρωθυπουργός που τόλμησε να πάρει επάνω του ευθύνη που δεν είχε τολμήσει κανείς από τους προκατόχους του, προκειμένου να προσδώσει στη χώρα αυτό που χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή. Όταν 149 χώρες αποκαλούν την ΠΓΔΜ, Μακεδονία, την ευθύνη την έχει ο Τσίπρας; Όταν όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό το κρατίδιο μπορεί να διαλυθεί και γνωρίζουμε ταυτοχρόνως ότι η μόνη χώρα που δεν πρόκειται να ωφεληθεί από τη διάλυσή του είναι η Ελλάδα, τότε το αφήνουμε στην τύχη του; Όταν το Διεθνές Δίκαιο θεωρεί ότι ο όρος nationality είναι η υπηκοότητα αν θέλετε ιθαγένεια, αλλά όχι εθνότητα, και ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χτίζει όλη τη στρατηγική του πάνω στην παραπληροφόρηση, λέγοντας ότι με τη συμφωνία για τον όρο nationality κάνουμε παραχώρηση της εθνότητας, τότε τι άλλο μπορεί να πει κανείς; Η Ελλάδα πέτυχε όταν οι ηγέτες της συνέβαλαν στην ενότητά της. Αυτό έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1912 και είχαμε τα γνωστά αποτελέσματα στους Βαλκανικούς Πολέμους. Αυτόν όμως τον ηγέτη, το 1917 του ρίξαμε το ανάθεμα και το 1919, όταν πέτυχε τη συνθήκη των Σεβρών, την Ελλάδα των Πέντε Θαλασσών και των Τριών Ηπείρων υπήρξε χέρι ελληνικό και όχι τουρκικό που αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει. Το ίδιο έκαναν και οι Γριβικοί το 1974, όταν ανέτρεπαν, σαν και σήμερα, τον πρόεδρο Μακάριο και αντί να πολεμούν τους εισβολείς Τούρκους, αλληλοσκοτώνονταν με τους Μακαριακούς. Η Ελλάδα αλλού πονάει και αλλού πρέπει να είναι στραμμένο το μυαλό μας.
Πως χαρακτηρίζετε αυτούς που συνεχίζουν με τα συλλαλητήρια; Και πως σχολιάζετε όσα έρχονται στο φως με τους Ρώσους διπλωμάτες;
Ο ελληνικός λαός είναι ένας φιλότιμος και συναισθηματικός λαός. Κάποιοι όμως πολλές φορές χτίζουν πάνω στο θυμικό αυτού του λαού. Η Ελλάδα χρειάζεται αυτή την περίοδο καθαρό μυαλό, ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Η Ελλάδα δεν αναμίχθηκε ποτέ στα εσωτερικά άλλων χωρών και οφείλουν όλοι να σέβονται την κυριαρχία της. Όποιοι και να είναι. Περισσεύει σ αυτόν τον τόπο από κάποιους η πατριδοκαπηλία. Ας χτίσουμε έναν πατριωτισμό απαλλαγμένο από την υπηρέτηση ατομικών και προσωπικών συμφερόντων.
Σκληρή γραμμή στο Μακεδονικό κ. Κουρουμπλή ακολούθησε και η Φώφη Γεννηματά. Η ίδια είπε ότι ακολούθησε την πατριωτική γραμμή του Ανδρέα Παπανδρέου. Αλήθεια τι πιστεύετε ότι θα έκανε σήμερα ο Ανδρέας στη θέση του κ. Τσίπρα;
Ευτυχώς που θυμούνται καμιά φορά και τον Ανδρέα. Καλό είναι αυτό. Ότι έκανε σήμερα, ο Τσίπρας πιστεύω ότι θα έκανε και ο Ανδρέας, με βάση τη σημερινή συγκυρία. Ο Ανδρέας ήταν πατριώτης δεν ήταν πατριδοκάπηλος. Είχε την πολιτική γενναιότητα να πει και το mea culpa.
Σε συνδυασμό και με την κριτική που δέχθηκε από Ευρωπαίους Σοσιαλιστές εσείς τι θα συμβουλεύατε την κ. Γεννηματά και τους πρώην συντρόφους σας;
Ένα μέρος του μηχανισμού του σημερινού ΠΑΣΟΚ δεν κρύβει τον παθολογικό του πολιτικό έρωτα με τον νεοφιλελευθερισμό και τους Μητσοτάκηδες. Ξεχνάνε εύκολα. Σ αυτό τον χώρο γαλουχηθήκαμε με την αντιδεξιά και αντινεοφιλελεύθερη ιδεολογία. Όσους επιλέγουν άλλο δρόμο, θα τους τιμωρήσει ο ελληνικός λαός, όπως τιμώρησε εκείνους που έλεγαν «Τι μπρόκολα, τι λάχανα, τι Πλαστήρας τι Παπάγος», όσους συμμάχησαν με τη Δεξιά το ΄89. Όπως τιμώρησε και τον Γεώργιο Μαύρο το 1977. Όταν ταυτίζουν, προκειμένου να κρύψουν με φύλλο συκής, αυτό που θέλουν να κάνουν, το πολιτικό ανοσιούργημα, να συνδέσουν την παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον Μητσοτάκη, θα τρίζουν τα κόκαλα του Ανδρέα.
Πως βλέπετε τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά και την επανεκλογή Ερντογάν και την συγκέντρωση υπερεξουσιών στα χέρια του; Εκτιμάτε ότι μπορεί να έχουμε κάτι θετικό σχετικά με τους δυο Έλληνες αξιωματικούς μετά και τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν;
Ο Ερντογάν ξεκίνησε ως ένας ηγέτης που προσπάθησε να βάλει τη χώρα του σε μια πορεία ανάπτυξης επιδεικνύοντας μέτρο στις επιλογές του. Τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μια τροχιά επικίνδυνων αποκλίσεων. Πιστεύω ότι μετά την επανεκλογή του θα επανέλθει, χτίζοντας μια νέα προσπάθεια ειρηνικής συνύπαρξης με την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, γιατί αυτό είναι το συμφέρον των δύο λαών.
Πως είδατε την αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ; Πιστεύετε ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει θέση στην κυβέρνηση ;
Θεωρούσα από την αρχή ότι αυτή η συμμαχία ήταν θνησιγενής. Διαλύθηκαν στην πρώτη δυσκολία σχεδόν, επειδή δεν είχαν προγραμματική σύγκλιση πριν ενωθούν. Θεωρώ ότι οι προγραμματικές συμφωνίες πρέπει να είναι η βάση των κομματικών συνεργασιών. Χρειάζεται φυσικά και μια ειλικρινής συμφωνία για το ποιος είναι αρχηγός αν συζητούμε για ενοποίηση κομμάτων. Αν δύο κόμματα έχουν εντοπίσει τους τομείς που συμφωνούν και έχουν περιγράψει την πολιτική που θα ακολουθήσουν, τότε μπορούν να προκόψουν οι συνεργασίες. Γι αυτό πιστεύω ότι ανάμεσα στο τμήμα των δυνάμεων που προσδιορίζεται μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού από τη μία και στο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη θα πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος προεκλογικός, που θα μετατραπεί σε προγραμματική σύγκλιση για διακυβέρνηση, μετά τις εκλογές. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί και ως πρόταση.
Σας είδαμε τη Δευτέρα το βράδυ στο Αγρίνιο σε εκδήλωση για την προοδευτική παράταξη μαζί με τον Φώτη Κουβέλη. Έχετε αναλάβει κάποια πρωτοβουλία κ. υπουργέ;
Ήταν μεγάλη εκδήλωση. Κάθε πολιτική μου επιλογή έχει μέσα της το στοιχείο της συνδρομής σε κάθε προσπάθεια για τη συγκρότηση του προοδευτικού κοινωνικού πόλου, μιας μεγάλης, δημοκρατικής, σοσιαλιστικής και αριστερής παράταξης. Δεν θα κουραστώ ποτέ να δουλεύω με το πείσμα που με διακατέχει για μια τέτοια εξέλιξη.
Τι σημαίνει οικονομικά για τους νησιώτες μας ο νόμος που ψηφίσατε για το μεταφορικό ισοδύναμο. Ποιες άλλες πρωτοβουλίες σχεδιάζετε;
Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο που ήδη λειτουργεί και η ανταπόκριση είναι θετική. Η πλατφόρμα είναι σε πλήρη λειτουργία και δεν έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα. Σαράντα χρόνια το υπόσχονταν τα κόμματα, αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα το έκανε. Τα χρήματα πάνε σε λογαριασμό που ορίζει ο νησιώτης και είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Παράλληλα στήσαμε και Παρατηρητήριο για να φανεί κατά πόσο φτάνει το μέτρο αυτό στην κοινωνία, κάτι που δεν έγινε ποτέ με τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά. Δεν ξέρουμε τεκμηριωμένα αν ο μειωμένος ΦΠΑ «άγγιζε» τον κόσμο των νησιών. Επεκτείνουμε τις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου σε όλα τα νησιά της χώρας. Παλεύουμε στην Ευρώπη για να διεκδικήσουμε πόρους για τα νησιά, και αναβαθμίζουμε καθημερινά την Ακτοπλοΐα. Για αυτό και η σημερινή εικόνα δεν έχει καμία σχέση με το τι γινόταν πριν από τρία χρόνια, όταν τα χρήματα των άγονων γραμμών εξυπηρετούσαν τους εφοπλιστές. Σήμερα εξυπηρετούν τους κατοίκους των νησιών.
Ως συναρμόδιος υπουργός ανησυχείτε για τις εξελίξεις στο προσφυγικό σε συνδυασμό και με όσα βλέπουμε στην Ιταλία και τη Γερμανία;
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια γεωστρατηγική θέση με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και με δύσκολες καταστάσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει. Πρώτον οι συνέπειες ενός ακήρυχτου, αλλά, ουσιαστικά, παγκόσμιου πολέμου που μαίνεται στη Μέση Ανατολή. Δεύτερον το μεταναστευτικό και το προσφυγικό που παραμένει πάντα μια ανοιχτή πληγή. Τρίτον οι κλιματικές αλλαγές που τα επόμενα δέκα χρόνια, λόγω της ξηρασίας και της δίψας απειλούν να αναγκάσουν σε μετακίνηση 60 εκατομμύρια ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής. Όλα αυτά πρέπει πλέον να γίνουν στοιχείο των ανησυχιών και του σχεδιασμού μας τόσο ως πολιτών όσο και ως οργανωμένου κράτους.