Σε επιθετικές και ουσιαστικές ως προς το αποτέλεσμα ρυθμίσεις κόκκινων καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων προχωρούν η μία μετά την άλλη οι ελληνικές τράπεζες, με στόχο αφενός να μειώσουν το βουνό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφετέρου να δώσουν οριστικές λύσεις στους δανειολήπτες ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα. Κι όλα αυτά υπό τον φόβο της ανάγκης νέων κεφαλαίων σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι συμφωνημένοι με τους επόπτες στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μέχρι σήμερα, το μοντέλο των ρυθμίσεων που εφάρμοσαν οι τράπεζες απέτυχε και πλέον δέχονται πιέσεις από τις εποπτικές Αρχές να προχωρήσουν σε περισσότερο τολμηρές και γενναίες ρυθμίσεις.

Τον χορό της νέας γενιάς ρυθμίσεων που περιέχουν κούρεμα οφειλών έως και 80% στα καταναλωτικά δάνεια και έως και 50% στα στεγαστικά -υπό όρους και προϋποθέσεις- έχουν ανοίξει η Εθνική και η Πειραιώς, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν η Alpha Bank και η Eurobank.

Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ανέρχονται σε 41,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27,5 δισ. αφορούν στεγαστικά και τα 14,4 δισ. ευρώ καταναλωτικά. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση το δάνειο -κυρίως για ποσά κάτω των 10.000 ευρώ- να βρεθεί στην ιδιοκτησία κάποιου ξένου fund ή εταιρείας διαχείρισης και, εφόσον φύγει από την τράπεζα, ο δανειολήπτης θα κληθεί να ντιλάρει με το fund…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025