Οι αλλαγές οι οποίες συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών τροποποίησαν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο επί το αυστηρότερο Περίπου 150.000 δανειολήπτες θα πρέπει να «ζυγίσουν» τι τους συμφέρει τελικά. Να υπαχθούν στο Νόμο Κατσέλη ή να προχωρήσουν σε μια διαπραγμάτευση με τις ίδιες τις τράπεζες που χρωστούν.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους προτείνουν γενναία «κουρέματα» αντίστοιχα με αυτά των δικαστηρίων. Τα ιδρύματα έχουν θέσει ως στόχο να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά 20%. Έτσι φαίνονται έτοιμες για ρύθμιση δανείων ύψος 17,5% δισεκατομμυρίων και στη ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται και κούρεμα.

Μάλιστα τον τελευταίο καιρό παρατηρείται πως οι δανειολήπτες αποφεύγουν να υπαχθούν στο Νόμο Κατσέλη και γίνεται μια προσπάθεια ρύθμισης των οφειλών τους με την ίδια την τράπεζα. Η «στροφή» των δανειοληπτών έχει να κάνει με τις δελεαστικές προσφορές των ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις των τραπεζών αφορούν σε όσους βρίσκονται στον προθάλαμο του Νόμου Κατσέλη. Η μείωση που θα προτείνουν οι τράπεζες ξεκινάει από 50% και μπορεί να φτάσει, κατά περίπτωση, και το 80%. Ουσιαστικά οι τράπεζες θα δώσουν στους δανειολήπτες μια τελευταία ευκαιρία να μειώσουν την οφειλή τους ξεκινώντας παράλληλα την εξυπηρέτηση του δανείου τους.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 31 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019 αποφάσισαν να συμβιβαστούν για την εύρεση λύσης με τους «κόκκινους» .

Η συμφωνία αφορά ώστε η τελική πρόταση να δίνεται συνολικά στο μικρότερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, έχοντας γνώση του δικόγραφου, στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά το σύνολο των οφειλών του δανειολήπτη, η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε «γενναία» ρύθμιση.

Εκτός ρύθμισης και διαλόγου μένουν όσοι δανειολήπτες έχουν αιτηθεί ένταξη στο Νόμο Κατσέλη και ανήκουν στην τάξη των αποκαλούμενων στρατηγικών κακοπληρωτών.

Tromaktiko

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025