Παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και διατήρηση παρεμβατικών δικαιωμάτων δεν είναι λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σημειώνοντας ότι αποτελούν αντικείμενο συζήτησης οι εγγυήσεις και η ασφάλεια.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για δύο πτυχές του Κυπριακού:
Η διακυβέρνηση,
Η παράνομη κατοχή από τουρκικά στρατεύματα.
Ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς αναφέρθηκε σε τρία βασικά χαρακτηριστικά για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο:
Τη συνεχή ροή,την καταληκτική ημερομηνία,τον έλεγχο της ροής από έναν διεθνή οργανισμό όπως ο ΟΑΣΕ, ώστε να ελεγχθεί άμεσα ο πραγματικός αριθμός των στρατευμάτων, τα μητρώα οπλισμού και η ροή αποχώρησης, αφενός για να μην σπάσει αυτή η ροή και αφετέρου για να μην αντικατασταθούν τα όπλα.
Επέμεινε ότι η λύση στο Κυπριακό εξαρτάται από το θέμα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων, ενώ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, αρκεί να υπάρχει παράθυρο συμφωνίας.
Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές «πρέπει να κρατάμε ανοικτούς διαύλους με την Τουρκία», συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα θέλει να λύνει προβλήματα με τους γείτονές της με βάση το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.
Είπε επίσης ότι οι ενεργειακοί δρόμοι «δεν είναι απαραίτητο να περνούν μέσα από την Τουρκία», ενώ υπογράμμισε ότι «κανείς δεν έχει τολμήσει να συνδέσει την οικονομική διαπραγμάτευση με την εξωτερική πολιτική».
Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ, αναφερόμενος στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επιχειρήσει να προσελκύσει τους Ρώσους και να απομονώσει τους Κινέζους.
Σημείωσε ότι την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ κυρίως την ενδιαφέρουν το Ισραήλ και η Αίγυπτος, ενώ δήλωσε ότι οι ελληνοαμερικανοί στον πυρήνα της εξουσίας των ΗΠΑ είναι ένα «καλό κανάλι» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025