: Το χάπι της εταιρείας Merck, σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να λειτουργεί και να αποτρέπει τον κίνδυνο νοσηλείας από κορονοϊό.

Τα φάρμακα κοστίζουν 600 με 2.000 ευρώ

Στο θέμα του φαρμάκου της Merck, για το οποίο η εταιρεία υπέβαλε αίτημα στον FDA για άδεια επείγουσας χρήσης, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

«Προχωράμε και ελέγχουμε πώς μπορούμε να πάρουμε παραγγελίες, έχουμε ήδη κάνει εκδήλωση ενδιαφέροντος με τη συνολική, για όλη την Ευρώπη, αγορά των ,  θα δούμε κι αν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας εισαγωγή φαρμάκων» υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός. Σημειώνεται ότι ο ΠΟΥ αναμένει τα πλήρη κλινικά στοιχεία για το εν λόγω φάρμακο.

Η κυρία Γκάγκα, ξεκαθάρισε ότι φάρμακα σαν και αυτό έρχονται σε περιορισμένες ποσότητες και είναι πολύ πιο ακριβά από τα εμβόλια, ενώ υπογράμμισε ότι είναι πολύ προτιμότερο να εμβολιαστεί κάποιος για να προλάβει τη νόσο από το να ασθενήσει και να λάβει θεραπεία εκ των υστέρων.

«Όλα αυτά τα καινούργια φάρμακα είναι σε περιορισμένες ποσότητες… Φυσικά θα τα βάλουμε, και φυσικά θα τα πληρώσουμε, αλλά να θυμίσω ότι το εμβόλιο κάνει 15 ευρώ, και προστατεύει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ενώ τα φάρμακα ξεκινάνε από πιθανώς 600 – 2000 ευρώ, αυτά τα πληρώνουμε όλοι, θα τα δώσουμε φυσικά και όσο τα έχουμε θα προλάβουμε ζωές, γιατί η παραγωγή είναι η περιορισμένη», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. και πρόσθεσε «καλύτερα να προλάβουμε παρά να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε τον ».

Κατά 50% μειώνει νοσηλείες και θανάτους ασθενών με κορονοϊό το χάπι που κατασκευάζει η εταιρεία Merck, όπως ανακοίνωσε η ίδια μετά από σχετικές μελέτες. Το αντιικό φάρμακο, με την ονομασία «molnupiravir», εμποδίζει τον ιό να αναπαραχθεί και, κατά συνέπεια, να εξαπλωθεί σε ζωτικά σημεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι ασθενείς που έλαβαν το «molnupiravir» μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση συμπτωμάτων Covid-19, παρουσίασαν μειωμένο κατά 50% ποσοστό νοσηλείας και θανάτου από εκείνους που έλαβαν το placebo.

«Ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και σε προσβάσιμη τιμή φάρμακο που χορηγείται από το στόμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τεράστια πρόοδος στη μάχη κατά της COVID-19», δήλωσε ο Πίτερ Χόρμπι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος ειδικεύεται στις νεοεμφανιζόμενες μολυσματικές ασθένειες. «Αυτό θα αλλάξει τον διάλογο σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της COVID-19», δήλωσε στο Reuters ο CEO της Merck, Ρόμπερτ Ντέιβις.

Εάν το χάπι λάβει έγκριση θα πρόκειται για ιστορική στιγμή στην πορεία της πανδημίας καθώς αυτό θα είναι το πρώτο που θα κυκλοφορήσει ευρέως ως θεραπεία για τον κορονοϊό. Μέχρι στιγμής, όλες οι θεραπείες ενάντια στον Covid χορηγούνται ενδοφλέβια ή με ένεση.

«Μας ανησυχεί ο ρυθμός του εμβολιασμού βλέπουμε ότι οι περισσότεροι θάνατοι και εισαγωγές σε ΜΕΘ, πάνω από 90%, σχετίζονται με ανεμβολίαστους» σημείωσε η Μίνα Γκάγκα μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Έχουμε σημαντικό αριθμό θανάτων, κατά βάση μη εμβολιασμένων, και κινδυνεύουν κυρίως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν αλλά προβλήματα υγείας» προειδοποίησε.

Η κ. Γκάγκα ξεκαθάρισε ότι πέραν του εμβολίου κατά του κορονοϊού χρειάζεται και το εμβόλιο της γρίπης. Οι μεγάλοι άνθρωποι γενικά κινδυνεύουν από λοιμώξεις και λόγω γρίπης έχουμε θανάτους κάθε χρόνο υπενθύμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025