Κορονοϊός: Το σχέδιο για την πραγματοποίηση των rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι τουρίστες αν έρθουν χωρίς να έχουν εμβολιαστεί επιχειρεί να βρει η κυβέρνηση.
Ποιό το σχέδιο της κυβέρνησης
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΘΝΟΥΣ ήδη το κυβερνητικό επιτελείο με συντονιστή τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, έχει συντάξει το βασικό σχέδιο για την υλοποίηση των διαγνωστικών ελέγχων στους τουρίστες, που θα περιλαμβάνει rapid test σε ξενοδοχεία αλλά και μονάδες υγείας, ώστε οι επισκέπτες της χώρας μας να μπορούν να ταξιδέψουν για να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Άλλωστε, σύμφωνα και με το πράσινο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό απαιτείται είτε κανείς να είναι εμβολιασμένος, είτε να έχει νοσήσει από κορονοϊό, είτε να διαθέτει τεστ (rapid test ή PCR) για να μπορέσει να ταξιδέψει ελεύθερα.
Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές , η κυβέρνηση θέλει να πραγματοποιούνται rapid test σε τρία βασικά σημεία σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς:
-Στα ξενοδοχεία: Αναμένεται να υπάρξει συμφωνία με τον κλάδο ώστε κάθε ξενοδοχειακή μονάδα ειδικά εάν είναι μεγάλη, να διαθέσει ειδικό χώρο προκειμένου να πηγαίνουν οι επισκέπτες και να υποβάλλονται σε rapid test. Για την περίπτωση αυτή το σχέδιο προβλέπει την πρόσληψη γιατρών ή νοσηλευτών οι οποίοι θα αμείβονται με ένα συγκεκριμένο ποσό ανά τεστ. Η πρόταση που εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες είναι να καταβάλλονται 20 ευρώ ανά rapid test σε όσους θα συμβληθούν.
Ωστόσο η δυσκολία σχετίζεται με τα μικρά νησιά και τους απομακρυσμένους τουριστικούς προορισμούς, όπου είναι δύσκολη η ανεύρεση υγειονομικών για τη διεξαγωγή των τεστ. Γι αυτό και υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται.
-Σε ιατρεία: Ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται από την κυβέρνηση, αλλά προς ώρας δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιηθεί, είναι να πραγματοποιούνται τα υποχρεωτικά rapid test σε ιδιωτικά ιατρεία. Και για την περίπτωση αυτή υπάρχουν πολλά αγκάθια για το πως θα οργανωθεί αυτό το εγχείρημα, καθώς είναι άγνωστο εάν το ιατρικό προσωπικό της χώρας θα αποδεχθεί την πρόταση λόγω των κινδύνων διασποράς του κορονοϊού, μεταφέρουν έγκυρες πηγές.
-Σε μικρές υγειονομικές μονάδες: Το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να διεξάγονται οι εξετάσεις στις μονάδες υγείας, είτε ιδιωτικές είτε δημόσιες. Όμως και στην περίπτωση αυτή η δυσκολία είναι να διαθέτει ένας τόπος μονάδες υγείας πρωτοβάθμιας φροντίδας, κάτι που άλλωστε δεν διαθέτουν όλα τα νησιά.
-Στους Δήμους: Γι’ αυτό και θα επιχειρηθεί να ενεργοποιηθούν και οι Δήμοι ώστε σε δικούς τους χώρους να πραγματοποιούνται τα διαγνωστικά τεστ και να διευκολύνονται οι τουρίστες.
Οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών
Πάντως το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε – περιγράφουν καλά γνωρίζοντες – να γίνονται τα rapid test και στα φαρμακεία, είτε να μετακινούνται οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί στα καταλύματα που διαμένουν τουρίστες, πρόταση που όμως βρήκε αντίθετο τον κλάδο.
Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όταν διαπιστώσαμε τη δυναμική των φαρμακείων στα τουριστικά μέρη και τα χωριά, καταλάβαμε ότι δεν είναι δυνατό. Ούτε μπορούμε να δεχθούμε να γίνονται τα τεστ στα φαρμακεία λόγω των επιδημιολογικών κινδύνων που υπάρχουν. Επίσης δεν μπορεί να μεταφέρεται στο χώρο του ξενοδοχείου ο φαρμακοποιός, αφήνοντας το φαρμακείο του. Είναι απαγορευτικό για μας και δεν είναι θέμα αμοιβής ή κόστους».