Κορονοϊός: Η πρόεδρός της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολίου.
Τα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Όμικρον
Με αφορμή μελέτη από το Ισραήλ που αφορά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης εμβολίου SARS-CοV-2 με mRNA εμβόλιο 4 μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι στην Ελλάδα παραμένει η ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με τρίτη δόση και η τέταρτη δόση επιφυλάσσεται για τις ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι.
Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου η μελέτη από το Ισραήλ έδειξε ότι η τέταρτη δόση διπλασιάζει την αντίσταση στη λοίμωξη με την μετάλλαξη «Όμικρον» και τριπλασιάζει την προστασία έναντι των εισαγωγών στο νοσοκομείο, με την ίδια, όμως, να υπενθυμίζει ότι σε πολλές άλλες μελέτες υποστηρίζεται ότι η τρίτη δόση προσφέρει μακρά προστασία κυρίως μέσω των Β και Τ-λεμφοκυττάρων, της λεγόμενης κυτταρικής ανοσίας, που μπορεί να αντιμετωπίσει την «Όμικρον», παρά τη μείωση των αντισωμάτων.
«Επίσης, η τρίτη δόση φαίνεται ότι αποκαθιστά τα επίπεδα των αντισωμάτων και διευρύνει την προστασία έναντι και άλλων παραλλαγών. Από όλους τονίζεται ότι ο κύριος στόχος των εμβολιασμών είναι η προστασία από τη σοβαρή νόσο, όπως έχει διαμορφωθεί το τοπίο μέχρι σήμερα με τα εμβόλια και την εξέλιξη των ιών» πρόσθεσε η κυρία Θεοδωρίδου.
Υπενθύμισε, μάλιστα, την δήλωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 11 Ιανουαρίου, με ανάλογο μήνυμα και από άλλους διεθνείς φορείς, όπως το ECDC, που λέει ότι η στρατηγική χορήγησης αναμνηστικών δόσεων με βάση τη σύνθεση του αρχικού στελέχους του ιού, δεν είναι και η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ξεχωριστό κεφάλαιο στην ενημέρωση της Δευτέρας αποτέλεσε η μετάλλαξη Όμικρον για την οποία η Μαρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι τα βασικά χαρακτηριστικά της «είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα, η ανοσολογική διαφυγή, δηλαδή το ότι ξεφεύγει ο ιός από τα προστατευτικά αντισώματα, όπως και η αυξημένη δυνατότητα του ιού για επαναλοιμώξεις».
Αφού εξήγησε ότι «ως επαναλοίμωξη να πούμε ότι ορίζεται η λοίμωξη η οποία επιβεβαιώνεται με εργαστηριακή μέθοδο, με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον 3 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη. Αυτό για διαχωρισμό από την χρονίζουσα λοίμωξη ή την υποτροπή λοίμωξης από Covid» η Μαρία Θεοδωρίδου παρουσίασε μελέτη με δεδομένα από την Εθνική Βάση Δεδομένων του Κατάρ από την οποία βρέθηκε ότι η φυσική νόσηση από τα στελέχη «Άλφα», «Βήτα» και «Δέλτα» προσέφερε ισχυρή προστασία έναντι του στελέχους «Όμικρον» σε ποσοστό 90%.
«Αντίθετα, η προστασία από τη φυσική νόσηση με «Όμικρον», ήταν 60%. Επομένως, η φυσική νόσηση- και για τις περιπτώσεις των επαναλοιμώξεων- προστατεύει από το να μπει κανείς στο νοσοκομείο ή να νοσήσει σοβαρά, ανεξάρτητα από τις μεταλλάξεις» πρόσθεσε η κυρία Θεοδωρίδου.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ρωτήθηκε, τέλος, και για το ενδεχόμενο εμβολιασμών κατά του κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών στην Ελλάδα και απάντησε ότι «παρότι υπήρχε ένα πνεύμα ότι θα γινόταν γρήγορα η αποδοχή από τον FDA για τον εμβολιασμό των παιδιών κάτω των 5 ετών, ηλικία 2 με 5 (2 δηλαδή και συμπληρωμένα 4) το γεγονός ότι η ανοσιακή ανταπόκριση με τις δύο δόσεις δεν ήταν αυτή που επιθυμούσαν και άρα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μία τρίτη δόση, θεωρήθηκε ότι είναι πιο σωστό να αναμένουν τα αποτελέσματα των μελετών και με την τρίτη δόση, προκειμένου να προχωρήσουν στην ενδεχόμενη έγκριση για εμβολιασμό και αυτής της ομάδας των παιδιών μεταξύ 2 με 5 ετών.
Υπάρχει, όπως γράφουν, ένα time out, ένα διάλειμμα για το θέμα αυτό, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη. Δεν δέχονται οι ειδικοί σύμβουλοι του FDA να εγκρίνουν ένα εμβόλιο πριν να έχουν ολοκληρωμένη τη μελέτη και με τις τρεις δόσεις».