«Το Πάσχα δεν θα φύγει κανένας για επαρχία. Εν ανάγκη θα κλείσουμε τα διόδια…» .Σε αυτή την αναφορά προχώρησε, μιλώντας προς «Το Βήμα» , κυβερνητικό στέλεχος που έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των μέτρων για την εξάπλωση του κοροναϊού σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα που αποτελεί τη νέα μεγάλη «απειλή» στις προσπάθειες μείωσης της διασποράς του φονικού ιού.
Την ίδια ώρα φαίνεται να υπάρχει σκέψη και για περιορισμό των μετακινήσεων των ηλικιωμένων μέχρι τις 12 ή μία το μεσημέρι, αφού έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός εξ αυτών μετακινείται άσκοπα.
Μετρήθηκαν μετακινήσεις, καθημερινά, σε πολλαπλές δηλώσεις, σε φαρμακεία, ιατρούς κλ.π., χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Και ενώ θεωρούνται η πλέον ευάλωτη ηλικιακή ομάδα στην πανδημία του κοροναϊού, είναι αυτή που παρουσιάζει σε ένα σημαντικό τμήμα της «αναίτια κινητικότητα».
Εξαιρετικά σημαντικό είναι για τους υπευθύνους των ελέγχων, η συνεχής εποπτεία συνολικά 2.500 ατόμων που είναι σε «καραντίνα» και οι οποίοι φαίνεται να παραβιάζουν τα μέτρα σε ποσοστό 10%.
Την ίδια ώρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ που παρακολουθούν τα μέτρα αποτροπής των άσκοπων μετακινήσεων, διαπιστώνουν ότι υπάρχουν πολλά περιστατικά «ανυπακοής» από νεαρά κυρίως άτομα που …δυστροπούν γιατί δεν τους επιτρέπεται να πάνε να συναντήσουν τους συντρόφους τους αλλά κι από ηλικιωμένους που μιλούν για «επιστροφή της Κατοχής στην Ελλάδα».
Κι όλα αυτά ενώ φαίνεται να είναι άνω των 1.400.000 τα sms που έχουν αποσταλεί μόνο την Τρίτη για τις μετακινήσεις των πολιτών. Ο συγκεκριμένος τρόπος δήλωσης και επικύρωσης μετακινήσεων ήταν έμπνευσης του κ. Αντώνη Τζωρτζακάκη, ΓΓ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Επιπλέον ο αρμόδιος υπουργός κ. Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση δεν θα επιχειρήσει να αντλήσει στοιχεία για τα είδη των μετακινήσεων των πολιτών (προς ιατρούς, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ κλπ) από την ανάλυση των SMS.
Τα μέλη λοιπόν του κυβερνητικού επιτελείου και οι υπεύθυνοι του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας υπό τον κ. Νίκο Χαρδαλιά μελετούν τρόπο για να αποφευχθεί κύμα φυγής κατοίκων από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία αλλά και «συναθροίσεις» σε κατοικίες και υπαίθριους χώρους την Μεγάλη Εβδομάδα (12 με 19 Απριλίου). Κι αυτό με το δεδομένο ότι τυπικά τα μέτρα περαιτέρω ελέγχου της κυκλοφορίας των πολιτών ισχύουν μέχρι τις 6 Απριλίου. Το πλέον πιθανόν είναι να υπάρξει παράταση ή και ενίσχυση των μέτρων αυτών ανάλογα ασφαλώς και με τον αριθμό των κρουσμάτων, των θανάτων κλπ.
Ο μεγάλος φόβος των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ είναι τυχόν προσπάθεια μαζικής απόδρασης των Αθηναίων και άλλων κατοίκων αστικών κέντρων προς την επαρχία για το Πάσχα που θα σημαίνει τεράστιο «ρήγμα» στην ασπίδα της πανδημίας. Τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ο κίνδυνος αυτός μεγαλώνει γιατί είναι εκτός εργασίας εκατομμύρια πολίτες κι έχει δημιουργεί η ψευδαίσθηση ότι «δεν υπάρχει πλέον σημαντικός κίνδυνος από τον φονικό ιό στην χώρα μας».
Ομως το κυβερνητικό επιτελείο είναι αποφασισμένο «να μην τινάξει τα πάντα στον …αέρα λόγω Πάσχα.
Κορονοϊός: Η Εκκλησία ζητά να λειτουργήσουν όλοι οι ναοί κεκλεισμένων των θυρών
Κοροναϊός: Ενημέρωση Κεραμέως σε κόμματα για τις δράσεις του υπουργείου Παιδείας
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Στους 23 οι νεκροί
Κορωνοϊός – Βρούτσης: Ψευδές ότι έχουμε μείωση 50% μισθών -Τι είπε για το Δώρο Πάσχα