: Οι ειδικοί θα κληθούν σήμερα να εισηγηθούν στην κυβέρνηση τι πρέπει να πράξει, σύμφωνα και με τον επιδημιολογικό χάρτη που εξέτασαν λεπτομερώς .

Μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε με τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, οι ειδικοί αναμένεται να αποφασίσουν οριστικά σήμερα σε τηλεδιάσκεψη τους εάν θα προχωρήσουν σε υπενθύμιση του , δηλαδή να θυμίσουν στους πολίτες ότι πρέπει να τη φορούν όταν υπάρχει συνωστισμός σε εξωτερικούς χώρους, ή να εισηγηθούν να επανέλθει κανονικά το μέτρο με τις μάσκες σε όλους τους εξωτερικούς δημόσιους χώρους.

Ωστόσο φαίνεται πως είναι ένα που δύσκολα θα εφαρμοσθεί ξανά λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών ενώ η επαναφορά του θα πλήξει την εικόνα της χώρας, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό σε ειδικούς και κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά στα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα, η ίδια η κυβέρνηση διαρρέει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέπονται στους εσωτερικούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι πελάτες.

Εξάλλου το μέτρο των μικτών καταστημάτων και των αμιγώς για εμβολιασμένους, δεν …βρήκε στόχο αλλά αντίθετα προκάλεσε έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, με τους καταστηματάρχες να είναι σε εξαιρετικό δίλημμα.

Από σήμερα πάντως 8 Ιουλίου με βάση τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, θα επιτρέπονται σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα μόνο καθήμενοι πελάτες.

Πάντως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν έλεγχοι τόσο στην Αττική όσο και στη νησιωτική χώρα για να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα μέτρα ειδικά στα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ.

Οι περιοχές που ανησυχούν

Πάντως ανοικτό παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο η κυβέρνηση μελετώντας τον επιδημιολογικό χάρτη των ειδικών της επιτροπής, να επιβάλει μέτρα τοπικού χαρακτήρα. Άλλωστε υπάρχουν περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό ιικό φορτίο, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα ειδικούς και κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,33%.

Ωστόσο υπάρχουν πέντε περιοχές που προκαλούν έντονο προβληματισμό καθώς εμφανίζουν θετικότητα πάνω από το γενικό ποσοστό. Πρόκειται για την Ανατολική Αττική (0,50%), τα Γρεβενά (0,93%), τη Νάξο (0,58%), το Νότιο Τομέα Αθηνών (0,84%) και το Ρέθυμνο, με δείκτη θετικότητας 1,85%.

Παρότι η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση όπως λένε πηγές του EΘΝΟΣ, θα ήθελε να αποφύγει την επιβολή μέτρων τοπικού χαρακτήρα για να μην πληγεί ο τουρισμός, όλα παραμένουν ανοικτά εάν συνεχισθεί η ίδια κατάσταση και τις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025