Κορoνοϊός: Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, τονίζει πώς η βρετανική μετάλλαξη «χτυπάει» περισσότερο τα παιδιά από ότι τους ενήλικους.
Ποιά τα συμπτώματα
Να υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία και προσοχή για τα παιδιά και κυρίως για τους εφήβους σε αυτήν τη φάση της πανδημίας από τον κορονοϊό, συνιστά γονείς και παιδιάτρους, μέσω του ΕΘΝΟΥΣ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, αφού, όπως αναφέρει, η βρετανική μετάλλαξη φαίνεται ότι χτυπάει τους ανήλικους περισσότερο από τα προηγούμενα στελέχη του ιού.
Κατά τον ίδιο, υπάρχει ενδεχόμενο οι ανήλικοι που εντοπίζονται θετικοί στον κορονοϊό, να παρουσιάσουν ακόμα και μετά από αρκετό καιρό, ακόμα και σε βάθος 6 μηνών, πολύ σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους ως συνέπεια επιπλοκών από τον covid-19, με σοβαρότερη συνέπεια την εμφάνιση μυοκαρδίτιδας.
«Με ανησυχούν τα αποτελέσματα ερευνών, από τα οποία φαίνεται ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη του ιού δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στα παιδιά σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη του. Η βρετανική μετάλλαξη, δυστυχώς, έχει αναβαθμίσει το ρόλο των παιδιών στην πανδημία. Μάλιστα, φαίνεται από τις έρευνες ότι ακόμα και μετά από έξι μήνες οι ανήλικοι μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους, όπως, για παράδειγμα, να εμφανίσουν μυοκαρδίτιδα, κάτι που είναι πολύ σοβαρό. Γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη εγρήγορση από γονείς και παιδιάτρους. Τα παιδιά που νόσησαν, ακόμα κι αν δεν παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα από την αρχή, θα πρέπει να παρακολουθούνται για αρκετό καιρό και βέβαια να τηρούνται και από αυτά όλα τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζουν οι ενήλικες», λέει.
Όπως τόνισε αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να προκαθοριστεί με ακρίβεια το προφίλ των παιδιών που χτυπάει περισσότερο και με βαρύτερες συνέπειες η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, ωστόσο, από έρευνες που έγιναν στο εξωτερικό, μπορούν να συναχθούν κάποια συμπεράσματα.
Σύμφωνα με τα όσα λέει ο κ. Τζανάκης, η βρετανική μετάλλαξη φαίνεται ότι έχει ως συνέπεια έφηβοι, ηλικίας από 16 έως 18 ετών, να παρουσιάζουν υψηλότερο πυρετό και άλλα συμπτώματα που βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτά που παρουσιάζουν οι ενήλικες. Επίσης, φαίνεται από τις έρευνες ότι είναι πιθανότερο τα κορίτσια να παρουσιάσουν περισσότερες επιπλοκές, ενώ ακόμα και παιδιά ηλικίας από 9 έως 15 ετών μπορεί να εμφανίσουν μετά από αρκετούς μήνες μυοκαρδίτιδα και άλλες σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους. Σε μικρότερης ηλικίας παιδιά φαίνεται ότι ο κίνδυνος επιπλοκών είναι χαμηλότερος, αλλά και τα συμπτώματα του κορονοϊού είναι ηπιότερα.
«Σε όλες τις φάσεις της πανδημίας υπήρχαν αραιές και σποραδικές περιπτώσεις διασωλήνωσης παιδιών και το ευτύχημα είναι ότι αυτό δεν έχει αλλάξει ούτε τώρα. Στη χώρα μας ήταν και εξακολουθεί να παραμένει σε μονοψήφια νούμερα ο αριθμός των παιδιών που έχει διασωληνωθεί. Μιλάμε, δηλαδή, για πάρα πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία και προσοχή από γονείς και παιδιάτρους. Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουμε μόνο τρεις θανάτους από κορονοϊό στην ηλικία από 0 έως 17 ετών. Οι δύο από τους ανήλικους που έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, είναι κορίτσια»καταλήγει.