Κορονοϊός: Μπορεί η πορεία της πανδημίας να έχει μπει σε ρυθμούς σταθεροποίησης, οι ειδικοί όμως ψάχνουν να βρουν τι εμποδίζει την αποκλιμάκωσή της.
Τι ανησυχεί τους ειδικούς
Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, οι ειδικοί έχουν ενδείξεις ότι πίσω από την επιβράδυνση της πτώσης των κρουσμάτων κορωνοϊού πιθανόν κρύβεται η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Omicron, το «αόρατο» στέλεχος της μετάλλαξης που λόγω αυτού του χαρακτηριστικού του απέκτησε και το προσωνύμιο Stealth Omicron, αφού τα PCR τεστ δεν μπορούν να το ξεχωρίσουν από τις άλλες μεταλλάξεις.
Ο γονιδιωματικός έλεγχος στο Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης έδωσε προχθές τα πρώτα κρούσματα με την υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Omicron σε Έλληνες πολίτες – υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά η ΒΑ.2 είχε εντοπιστεί σε δύο Αιγύπτιους που επισκέφθηκαν τη χώρα μας στα μέσα Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα κρούσμα αφορά σε 45χρονη από το Ηράκλειο η οποία είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Βρετανία. Το δεύτερο, όμως, ανιχνεύτηκε σε 73χρονο από τη Σητεία, ο οποίος δεν είχε ιστορικό ταξιδιού ούτε και επαφής με ταξιδιώτη, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό ως προς τη διασπορά της νέας υποπαραλλαγής στην Κρήτη. Το θετικό είναι βεβαίως πως και οι δύο άνθρωποι έχουν ήπια συμπτώματα λοίμωξης covid-19.
Ωστόσο, οι επιστήμονες αναμένουν τις αποδείξεις μέσα στις επόμενες 7 με 10 ημέρες, που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση της γονιδιωματικής ανάλυσης δειγμάτων που έχουν συλλέξει μέσα από στοχευμένο αλλά και τυχαιοποιημένο έλεγχο, από το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη.
«Βρισκόμαστε σε μια καμπή της επιδημίας, σε μια φάση επιπέδωσης που δεν ακολουθείται από μείωση κρουσμάτων. Με άλλα λόγια βλέπουμε ότι συντηρείται το πλατό, η σταθεροποίηση, περισσότερο από ό,τι θα περιμέναμε. Και προβληματιζόμαστε» λέει στο Πρώτο θέμα ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), κ. Γιώργος Σουρβίνος.
Το κρίσιμο ερώτημα, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι «το πλατό συντηρείται σε υψηλά επίπεδα και δεν καταγράφει υποχώρηση, λόγω της BA.2 Οmicron ή λόγω της Δέλτα;». Αυτό, όπως λέει, δεν αποσαφηνίζεται εύκολα καθώς απαιτείται γονιδιωματική επιτήρηση και έλεγχος των κρουσμάτων για την ανίχνευση της νέας υποπαραλλαγής που κυριαρχεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης. «Στον μοριακό έλεγχο PCR η Δέλτα και η ΒΑ.2 έχουν την ίδια εικόνα, οπότε πρέπει να γίνει ο γονιδιωματικός έλεγχος στα εξειδικευμένα εργαστήρια της χώρας» λέει ο καθηγητής.
Εφόσον και τα άλλα εργαστήρια ανιχνεύσουν κρούσματα ΒΑ.2 και δη χωρίς ιστορικό ταξιδιού, η διασπορά στην κοινότητα θεωρείται δεδομένη. Υπενθυμίζεται ότι και η Omicron εντοπίστηκε αρχικά στην Κρήτη, και στη συνέχεια μέσα στον Δεκέμβριο αυξήθηκε η παρουσία της χωρίς συσχέτιση με ταξίδι ή με επαφή με άλλο κρούσμα στην Αττική και στην Πελοπόννησο. Μέχρι τις γιορτές είχε κυριαρχήσει στην κοινότητα και έδωσε πάνω από 700.000 κρούσματα μέσα στον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, θα αποδειχθεί ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία της επιδημίας κατά πόσο η ΒΑ.2 διαφεύγει του εμβολίου, όπως έχει διαφανεί. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό το στέλεχος διαφεύγει του εμβολίου. Αν επιβεβαιωθεί, κάτι που απαιτεί και άλλο χρόνο, τότε ανακύπτει ζήτημα με την προστασία μας. Θα μειώνεται η προστασία μας και θα αυξάνεται η μολυσματικότητα του κορωνοϊού, συνεπώς θα κολλάμε πιο εύκολα» επισημαίνει, τονίζοντας βεβαίως ότι είναι σημαντικό ότι δεν μειώνεται η προστασία του εμβολίου έναντι μόλυνσης με ΒΑ.2 σε ό, τι αφορά τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο.