: Δεύτερο πακέτο μέτρων στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού, ρίχνει στη μάχη της οικονομίας η κυβέρνηση. Αυτό αναφέρει σήμερα στην έντυπη έκδοση του ο Ελεύθερος Τύπος.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιδοτήσει απευθείας μισθούς και να διασώσει θέσεις εργασίας. Αυτό ετοιμάζεται από την κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα. Το σχετικό… πακέτο περιλαμβάνει χορήγηση ρευστότητας σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, όπως τουρισμός, μεταφορές, ακτοπλοΐα, βιομηχανική παραγωγή. Μπορεί να δούμε από επιδότηση μισθών για να μην κλείσουν επιχειρήσεις που λειτουργούν μέχρι και κουπόνια διακοπών για τον Οκτώβριο.

Αμετάθετο είναι το πακέτο αυξήσεων και στις κύριες και επικουρικές συντάξεις με τον νόμο Βρούτση για το ασφαλιστικό (ν. 4670/2020).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούνιο πληρώνονται οι αυξήσεις και τα αναδρομικά σε 290.000 επικουρικές ενώ για τις κύριες συντάξεις το χρήμα θα έρθει από Σεπτέμβριο, οπότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Μισθός και αποζημίωση 800 ευρώ για εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης που θα απασχολούνται με τηλεργασία λόγω έκτακτων αναγκών. Επίσης, ένταξη και των επιχειρήσεων που έχουν κύρια και δευτερεύουσα δραστηριότητα (με δυο ΚΑΔ) στα μέτρα ελάφρυνσης. Καταβολή επιδόματος 800 ευρώ σε εργαζόμενους που εξωθήθηκαν σε άδεια άνευ αποδοχών, όπως και σε ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτά, προβλέπει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών για την εφαρμογή του πρώτου πακέτου μέτρων στήριξης της οικονομίας λόγω κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, το κόστος των μέτρων ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ. Αφορά κυρίως στη χορήγηση των 800 ευρώ και τη μείωση των ενοικίων κατά 40% για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που είναι σε αναστολή ή πλήττονται.

Οι αιτήσεις πληρωμής για το 800άρι καθώς και για την επιδότηση του ενοικίου πρώτης κατοικίας θα υποβληθούν από τους εργαζόμενους σε δυο διαστήματα.

Από 1 ως 10 Απριλίου θα υποβάλουν αίτηση οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση. Η αίτηση για αυτή την ομάδα εργαζομένων θα γίνει με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, ως εξής:

Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 1
Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 2
Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 3
Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 4
Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 5
Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 6
Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 7
Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 8
Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 9
Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 0.
Το ανωτέρω χρονικό διάστημα δύναται να παραταθεί.

Από 1 ως 30 Απριλίου θα κάνουν αιτήσεις οι εργαζόμενοι που θα έχουν αναστολή συμβάσεων εργασίας από επιχείρηση που έχει πληγεί, με βάση τη λίστα με τους κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών.

Οι αιτήσεις των εργαζομένων υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση supportemployees.yeka.gr του υπουργείου Εργασίας. , αφού προηγηθεί η αίτηση-δήλωση αναστολής από τους εργοδότες τους στην «ΕΡΓΑΝΗ» έως 31 Μαρτίου για την πρώτη κατηγορία εργαζομένων και έως 20 Απριλίου για τη δεύτερη.

Στις αιτήσεις τους οι εργαζόμενοι, όπως και οι εργοδότες, θα γράψουν και τα στοιχεία για το ενοίκιο που πληρώνουν (πρώτης κατοικίας οι εργαζόμενοι και επαγγελματικής στέγης οι εργοδότες) για να πάρουν έκπτωση 40%.

Ανοίγει την Τετάρτη 1η Απριλίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα υποβάλλουν τις δικές τους ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις για την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή πλήττονται από την διασπορά του κορονοϊού.

Η διαδικασία θα τρέξει σε δυο στάδια:

1ον: Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει προσωρινά με κρατική εντολή ήδη από τον Μάρτιο θα υποβάλλουν όλοι το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου την ηλεκτρονική τους υπεύθυνη δήλωση με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους ως εξής :

  • Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1
  • Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2
  • Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3
  • Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4
  • Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5
  • Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6
  • Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
  • Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
  • Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
  • Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Προσοχή, το χρονικό διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί.

Υπενθυμίζεται πως οι εργοδότες των επιχειρήσεων αυτών έχουν χρόνο μέχρι την Τρίτη 31 Μαίου για να υποβάλλουν την δική τους υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα “Εργάνη”, αναφέρει το ΕΘΝΟΣ .

Στην υπεύθυνη δήλωση οι εργαζόμενοι δηλώνουν

τα προσωπικά τους στοιχεία

τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» (ενδέχεται να εντλούνται αυτόματα από το σύστημα)

τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικό λογαριασμού (ΙΒΑΝ)

αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του σπιτιού που νοικιάζουν προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης του 40%.

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει προσωρινά πρέπει να υποβάλλουν την δική τους ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση έως και την Τρίτη 31/3 δηλώνοντας :

α) την αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας με εντολή δημόσιας αρχής,

β) τα στοιχεία του εκμισθωτή και του επαγγελματικού ακινήτου για να λάβει την έκπτωση 40%

γ) τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και

δ) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με απόλυση είτε με παραίτηση.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να γνωστοποιήσουν την υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, έως και 31/3 στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο “ΕΡΓΑΝΗ».

2ον. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που υπολειτουργούν βάσει της λίστας ΚΑΔ που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών (δεν έχουν κλείσει με εντολή του κράτους αλλά πλήττονται) μπορούν να υποβάλλουν την ψηφιακή υπέυθυνη δήλωση από 1η Απριλίου μέχρι και 30 Απριλίου και σε κάθε περίπτωση μετά την γνωστοποίηση από τον εργοδότη ότι έχει ανασταλεί η σύμβασή τους. Δηλαδή οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν έχουν ορισμένες μέρες εντός των οποίων πρέπει να υποβάλλουν την δήλωσή τους. Όποτε ο εργοδότης τους θέσει σε αναστολή (εντός Απριλίου και μέχρι 20/4) και αφού τους ειδοποιήσει πρέπει εκείνοι να σπεύσουν να υποβάλλουν την δική τους δήλωση. Η αλυσίδα είναι η εξής:

ο εργοδότης υποβάλλει την ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα Εργάνη και θέτει τον εργαζόμενο σε αναστολή σύμβασης

ο εργοδότης γνωστοποιεί αυθημερόν στον εργαζόμενο πως τον έχει θέσει σε αναστολή

ο εργαζόμενος μπαίνει στην πλατφόρμα και υποβάλλει την δική του ψηφιακή δήλωση για να λάβει στον τραπεζικό του λογαριασμό τα 800 ευρώ.

Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα, και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις, που κάνουν χρήση της ρύθμισης και θέτουν εργαζόμενους τους σε αναστολή πρέπει να υποβάλλουν την ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα “Εργάνη” έως και 20 Απριλίου με την οποία δηλώνουν:

α) ότι πλήττονται σημαντικά,

β) τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,

γ) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με απόλυση είτε με παραίτηση.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αυθημερόν στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο «Εργάνη».

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερών δηλαδή ενάμιση μήνα. Οι μισθωτοί την δικαιούνται εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη. Όσοι έχουν δυο μισθολόγια κι εφόσον συνεχίζει η λειτουργία του ενός εργοδότη, δεν μπορούν να εισπράξουν τα 800 ευρώ, ακόμη κι αν ανασταλεί η λειτουργία του δεύτερου. Όσοι απασχολούνταν σε πάνω από έναν εργοδότες, των οποίων ανεστάλη η δραστηριότητα επιλέγουν έναν εργοδότη για να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025