Σήμερα η παρουσίαση του ελληνικού σχεδίου για τον . Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Κορονοϊός: Τι θα περιλαμβάνει το ελληνικό σχέδιο για τα

Το ελληνικό σχέδιο για τον εμβολιασμό του συνόλου τους πληθυσμού της χώρας ενάντια στον κορωνοϊό αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ο υπουργός Υγείας

Η προετοιμασία στην κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει καθώς το τελευταίο διάστημα η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων έχει ασκήσει πιέσεις στο σύστημα υγείας και ειδικά στις ΜΕΘ καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων όλο και μεγαλώνει και την Τρίτη να φτάνει του 443.

Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες και τα εμβόλια θα ξεκινήσουν σταδιακά να φτάνουν στις αρχές του 2021. Συνολικά, η ΕΕ θα προμηθευτεί 1,1 δισ. δόσεις και στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια, διατηρώντας το δικαίωμα να ζητήσει και περισσότερα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρίες Biontech, Astra Zeneca, Sanofi, Johnson & Johnson και με την CureVac, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες εταιρείες όπως η Moderna η οποία ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό κατά 94,5 %. Συμφωνία προαγοράς έχει υπογραφεί με τις δύο πρώτες, καθώς η αποτελεσματικότητα του πειραματικού τους εμβολίου ανέρχεται στο 90%, ενώ από την CureVac η σύμβαση που υπεγράφη θα επιτρέψει την αγορά 405 εκατομμυρίων δόσεων.

Κορονοϊός: Μέχρι πότε θα πρέπει να περιμένουμε με τα μέτρα το εμβόλιο

Το ελληνικό σχέδιο για τον εμβολιασμό – Θα γίνει σε 1.018 κέντρα σε όλη τη χώρα

Στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία των υποδομών για τη μεταφορά, τη διανομή και την αποθήκευση των δόσεων. Δεδομένου πως τα εμβόλια θα γίνονται σε δύο δόσεις, γίνεται αντιληπτό πως ουσιαστικά η Ελλάδα προμηθεύεται 12,5 εκατομμύρια τεμάχια, δηλαδή έναν αριθμό ικανό να καλύψει πλήρως τον πληθυσμό της, αλλά και να διαθέτει επαρκές απόθεμα για να καλύψει πιθανές απώλειες ή ελαττώματα.

Ο εμβολιασμός θα γίνει σε 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία έχουν ήδη οριστεί και προετοιμάζονται σταδιακά γι’ αυτό το σκοπό. Πρόκειται για νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες παρόμοιες υποδομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αρμόδιο υπουργείο να έχει ορίσει τις προδιαγραφές των κέντρων εμβολιασμού και να έχει την ευθύνη για την προετοιμασία τους. Θα υπάρξουν, επίσης, και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Σημειώνεται πάντως ότι όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το σχέδιο που εκπονεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, προτεραιότητα ασφαλώς θα έχει το υγειονομικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές κτλ.) και εν συνεχεία οι ευπαθείς ομάδες, ενώ θ’ ακολουθήσει σταδιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός. Ο εμβολιασμός θα γίνεται απολύτως δωρεάν για όλους και δεν θα είναι υποχρεωτικός, αλλά, λόγω της σημασίας του, όπως είχε τονίσει και ο πρωθυπουργός την Πέμπτη από τη Βουλή, αποτελεί στοίχημα για το σύνολο του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο για την κυβέρνηση να πείσουν τους πολίτες για την ανάγκη θωράκισής τους από τον κορωνοϊό με το εμβόλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025