: H πανδημία «χτυπά» την Ευρώπη ξανά και το τέταρτο κύμα έχει αναγκάσει πολλές χώρες να έχουν μπει σε lockdown ξανά.

Ποιές χώρες μπήκαν ξανά σε

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, παρά τους μαζικούς , η Γηραιά Ήπειρος λυγίζει υπό το βάρος της πανδημίας. Οι ανεμβολίαστοι, η μειωμένη ανοσία των εμβολιασμένων, η κόπωση που οδηγεί τους πολίτες να παραβιάζουν τα μέτρα, ο χειμωνιάτικος καιρός, αλλά και η πρόσκαιρη αίσθηση ασφάλειας που παρείχε το εμβόλιο και κατ’ επέκταση η γενικότερη χαλάρωση, οδήγησαν στον εκτροχιασμό της πανδημίας.

Την ώρα που σαρώνει ο ιός, δεκάδες είναι οι χώρες που επιστρέφουν σε λοκντάουν, με τις εκάστοτε αρχές δειλά δειλά να επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα. Πρόκειται για την ύστατη προσπάθεια να βάλουν φρένο στην εξάπλωσή του κορωνοϊού πριν την εβδομάδα των Χριστουγέννων.

Στην Αυστρία, οι ήταν οι πρώτοι για τους οποίους ίσχυσε λοκντάουν, το οποίο εντέλει επεκτάθηκε και στο γενικό πληθυσμό. Ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ανακοίνωσε ότι η χώρα «κλειδώνει» για περίπου 20 ημέρες, μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες απάντησαν στα μέτρα κατεβαίνοντας στους δρόμους της πρωτεύουσας, φωνάζοντας συνθήματα για «δικτατορία» και «φασισμό». Η Βιέννη δεν ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που βίωσε ταραχές.

Καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Ολλανδία σημειώθηκαν επεισόδια. Κατά τη διάρκεια αυτών αστυνομικοί άνοιξαν πυρ, τραυματίζοντας δύο διαδηλωτές. Συγκεκριμένα, η Χάγη βίωσε βίαιες διαδηλώσεις. Δεκάδες άτομα συνελήφθησαν και άλλα τραυματίστηκαν. Το εξαγριωμένο πλήθος έφτασε να πετάει πέτρες στους αστυνομικούς και να πυρπολεί αυτοκίνητα και ποδήλατα. Να θυμίσουμε ότι στη χώρα ισχύει γενική καραντίνα, μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων. Ο χώρος της εστίασης έχει πληγεί ιδιαίτερα. Τα εστιατόρια κλείνουν στις 20:00, ενώ απαγορεύεται η πρόσβαση των μη εμβολιασμένων σε αυτά.

Μαζικές κινητοποιήσεις και στη Ρώμη της Ιταλίας, στην οποία αυτή την εβδομάδα ο Μάριο Ντράγκι θα εγκρίνει νέα μέτρα. Τέσσερις χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε μία καθιστική διαμαρτυρία για τα νέα . Στο Μιλάνο τα πράγματα ήταν πολύ πιο έντονα, με τους διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία στην πλατεία του Ντουόμο, αλλά η αστυνομία τους σταμάτησε. Στην Ιταλία κυριαρχεί ένταση εδώ και εβδομάδες. Στο εμβολιαστικό κίνημα έχουν εισέλθει και ακροδεξιά στοιχεία, τα οποία δημιουργούν καθημερινά προβλήματα και εντάσεις.

Αναμένεται πάντως να μειωθεί η ισχύς του «πράσινου πάσου » από ένα χρόνο σε εννέα μήνες. Ακόμα σημαντικότερο και το «πράσινο πάσο δυο ταχυτήτων». Όσοι έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να κυκλοφορούν, ενώ οι υπόλοιποι θα περιοριστούν, ενώ θα υποχρεώνται να κάνουν διαρκώς τεστ.

Έκρηξη βίας έλαβε χώρα και στη Γουαδελούπη. Πολίτες που διαφωνούν με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, το υγειονομικό προσωπικό και τα συνδικάτα διαμαρτύρονται. Οι αρχές επέβαλαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Καταστήματα λεηλατήθηκαν, βιτρίνες έσπασαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, ενώ αστυνομικά οχήματα κάηκαν. Στην Αυστραλία πάνω από δέκα χιλάδες άτομα πραγματοποίησαν πορεία στη Μελβούρνη για να διαμαρτυρηθούν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, που ισχύει σε ορισμένες πολιτείες και εδάφη για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες.

Στο «κόκκινο» βρίσκεται και η Γερμανία. 63.924 κρούσματα σε ένα 24ωρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025