Κορονοϊός: Σε καθεστώς μίνι lockdown βάζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη χώρα προκειμένου να ανακόψει την πορεία του κοροναϊού θέτοντας όπως είπε την υγεία και την ασφάλεια των Ελλήνων πάνω από κάθε άλλη επιλογή.
Κορονοϊός: Όλα τα νέα μέτρα
Με τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από την Τρίτη και για έναν μήνα μπαίνει λουκέτο στην εστίαση, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα σε 22 περιοχές της χώρας.
Ρολά κατεβάζουν, επίσης, κινηματογράφοι, μουσεία, θέατρα αλλά και κλειστά γυμναστήρια.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Και συγκεκριμένα σε ζώνη επιτήρησης όπου εντάσσονται οι «πράσινες» και «κίτρινες» περιοχές και σε ζώνη αυξημένου κινδύνου όπου εντάσσονται οι «πορτοκαλί» και οι «κόκκινες» περιοχές. Τον νέο υγειονομικό χάρτη θα παρουσιάσει το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, εξειδικεύοντας παράλληλα τα μέτρα.
Για όλη τη χώρα θα ισχύει η μετακίνηση από νομό σε νομό, ενώ ανοιχτά θα μείνουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο και στις δύο ζώνες.
Μάσκες παντού, περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα ως τις πέντε το πρωί, εφαρμογή της τηλεργασίας στο 50%, απαγόρευση συναθροίσεων, αλλά και πλήρης τηλεκπαίδευση στα Πανεπιστημία είναι μεταξύ των μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ για όλη τη χώρα.
Οι νέοι κανόνες, επικεντρώνονται στις δύο εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών.
Αναλυτικά τα μέτρα
Από την Τρίτη το πρωί η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου. Στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο».
Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.
Εφαρμογή τηλεργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Πλήρης τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
Όχι συναθροίσεις. Αποστάσεις και προσωπική υγιεινή.
Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί». Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα. Πιο αναλυτικά στο «πορτοκαλί» επίπεδο είναι η Αλεξανδρούπολη, η Δράμα, η Καβάλα, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, το Κιλκίς, η Έδεσσα, η Νάουσα, η Κατερίνη, τα Τρίκαλα, η Ημαθία, η Πιερία, η Πέλλα, ο Πειραιάς και η Αττική. «Κόκκινες» είναι οι περιοχές: Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη, Λάρισα, Ροδόπη και Σέρρες.
Τι θα ισχύσει σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα
Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.
Κλειστά θα είναι: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια.
Σε αντίθεση με την άνοιξη, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.
Ποιές επιχειρήσεις μένουν ανοιχτές
Κανονικά θα λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα τα σχολεία, η βιομηχανία και το λιανεμπόριο.
Επίσης, ανοιχτά θα είναι τα κομμωτήρια και τα ξενοδοχεία.
Μέτρα για εργαζόμενους και νοικοκυριά
Για τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν με εντολή της δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων.
Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν επίδομα 534 ευρώ μηνιαίως.
Στις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.
Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο.
Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.
Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.
Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.
Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.
Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.
Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.
Τέλος, χορηγείται Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.
Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.
Επιπλέον, θα χορηγηθεί 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου.
Και στις 2 καινούργιες Επιστρεπτέες Προκαταβολές, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πλέον όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.
Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.
Επίσης, αποκτούν πλέον δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις.
Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και έως 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, λαμβάνοντας υπόψη τον μαθηματικό τύπο.
Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.
Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί ή θα ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, θα λάβουν, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους σταθερό ποσό 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, για τις δε υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.
Τα επιδόματα και τα ΝΕΑ μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων