: Παράταση θα πάρει το , σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, αφού οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία είναι σχεδόν γεμάτες. Παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζει το σχέδιο της για τα Χριστούγεννα.

Κορονοϊός: Πώς θα γίνει η έξοδος από το

Αυτή την στιγμή σε όλη τη χώρα λειτουργούν συνολικά 1.203 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 950 είναι κατειλημμένες και 253 κενές (ποσοστό 21%). Δραματικά είναι τα ποσοστά για τις κλίνες ΜΕΘ που νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό. Έτσι, αν και οι ΜΕΘ-non COVID μέχρι είναι 579 και οι 440 είναι κατειλημμένες (δηλαδή 139 κενές, που σημαίνει ποσοστό 24%), οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 624 και από αυτές οι 510 ήταν μέχρι κατειλημμένες και μόνο 114 κενές.

Τα νούμερα κατεβάζουν το ποσοστό των ελεύθερων κλινών για κορονοϊό στο 18%. Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, αφού χθες ήταν 211 και από αυτές 199 ήταν κατειλημμένες και μόλις 12 κενές. Δηλαδή ένα ποσοστό μόλις 6%

Με αυτά τα δεδομένα, πάντως, φαίνεται να ενισχύεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο της παράτασης του lockdown.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας, καθώς τότε θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα από τα τελευταία περιοριστικά μέτρα. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αρθεί το lockdown όσο νωρίτερα γίνεται, ωστόσο όλα θα κριθούν από το πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες η κατάσταση με τους διασωληνωμένους και τους νοσηλευόμενους.

Την επόμενη εβδομάδα οι ειδικοί αναλύοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κάνουν τις σχετικές εισηγήσεις στον πρωθυπουργό. Το ζητούμενο όμως είναι πόσο απέχουμε από την εορταστική κανονικότητα. Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή.

Το σίγουρο είναι ότι η έξοδος από την καραντίνα θα γίνει με αυστηρά μέτρα για να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν το καλοκαίρι. Εξετάζεται δηλαδή να μπει πλεξιγκλάς στα εστιατόρια ανάμεσα στους πελάτες (όταν ανοίξει η εστίαση), ενώ επανέρχεται και η πρόταση να δοθούν επιδοτήσεις για την αγορά από τους καταστηματάρχες θερμαντικών σωμάτων ώστε να χρησιμοποιηθούν όσο γίνεται περισσότεροι οι εξωτερικοί χώροι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025