Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Σούμια Σουαμινάθαν δήλωσε ότι θα υπάρξουν κι άλλες μεταλλάξεις.
«Έχουμε δει τον ιό να εξελίσσεται, να μεταλλάσσεται…άρα γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες παραλλαγές, περισσότερες ανησυχητικές μεταλλάξεις, άρα δεν είμαστε στο τέλος της πανδημίας», τόνισε η Σουαμινάθαν σε δημοσιογράφους στη Νότια Αφρική όπου επισκέπτεται μονάδες παραγωγής εμβολίων μαζί με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Δεν βιάζονται να κάνουν υπεραισιόδοξες προβλέψεις και οι περισσότεροι επιστήμονες. Χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εκτιμά πως το κύμα της πανδημίας του κορονοϊού θα εκτονωθεί προς το Πάσχα, εξηγώντας τα επόμενα βήματα προς την άρση των μέτρων.
«Με ένα εκατομμύριο κρούσματα από την αρχή του έτους, πέντε εκατομμύρια, τριπλά εμβολιασμένους και ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων με δύο δόσεις που θα κάνουν την τρίτη δόση και όσους νοσήσουν από εδώ και πέρα, θα φτάσουμε σε ένα σημείο που γύρω στο Πάσχα το κύμα αυτό θα εκτονωθεί σημαντικά καθώς θα έχει ανοσολογική κάλυψη το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού.
Όλα αυτά, εκτός απρόοπτου και εμφάνισης νέας μετάλλαξης» εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Κάποια μέτρα, διευκρίνισε, δε θα αρθούν τελείως, όπως η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ κατά τη διάρκεια ωρών αιχμής.
Παράλληλα, σημείωσε ότι δε θα ήταν υγειονομικά σωστό να γίνει άρση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους εκτός, είπε, αν το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης φτάσει στο 90-95% οπότε δε θα απειλούνται από τον ιό.