Το σταδιακό ξεπάγωμα της καλλιτεχνικής δραστηριότητας, με συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις μέσα στο καλοκαίρι, υπό συγκεκριμένους όμως υγειονομικούς όρους και η ένταξη νέων κατηγοριών εργαζόμενων, που έμεναν μέχρι στιγμής ακάλυπτοι,, η οποία θα δοθεί και τον Μάιο είναι τα βασικότερα από την δέσμη μέτρων για την στήριξη του Πολιτισμού που ανακοίνωσε πριν από λίγο η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Συγκεκριμένα, πέρα από τους αρχαιολογικούς χώρους και τους θερινούς που είχε ήδη ανακοινωθεί πως επαναλειτουργήσουν στις 18 Μαΐου και 1η Ιουνίου αντίστοιχα, ανακοινώθηκε η δυνατότητα έναρξης προβών και κινηματογραφικών γυρισμάτων από τις 18 Μαΐου κι έπειτα ενώ οι πόρτες των θα είναι και πάλι ανοιχτές για το κοινό από τις 15 Ιουνίου.

Όσον αφορά τις θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις, αυτές θα επανέλθουν και πάλι από τις 15 Ιουλίου. Πράγμα που σημαίνει ότι θα φιλοξενηθούν τελικά εκδηλώσεις τόσο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου όσο και στο Ηρώδειο αλλά και σε άλλους ανοιχτούς χώρους.

Οι βασικές προϋποθέσεις για τους παραπάνω χώρους είναι πως θα λειτουργούν με το 40% της συνολικής χωρητικότητάς τους, η σκηνή θα βρίσκεται τουλάχιστον 3 μέτρα από την πρώτη σειρά των θεατών ενώ θα είναι υποχρεωτική η τήρηση της απόσταση 1,5 μέτρου ακόμη και για τους ορθίους σε περίπτωση που πρόκειται για αντίστοιχη εκδήλωση. Την απόσταση του 1,5 μέτρου δε είναι υποχρεωμένοι να τηρούν και οι καλλιτέχνες που βρίσκονται επί σκηνής.

Τα μεγάλα καλοκαιρινά φεστιβάλ, με πρώτο το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου καλούνται να προσαρμόσουν αναλόγως τα προγράμματά τους κάνοντας παράλληλα χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια στήριξης των καλλιτεχνών το υπουργείο Πολιτισμού θα διοργανώσει το φετινό καλοκαίρι 200 μικρά πολιτιστικά δρώμενα σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους ενώ οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι θα διατίθενται δωρεάν για την φιλοξενία εκδηλώσεων.

Μέτρα οικονομικής ενίσχυσης

Νέες κατηγορίες εργαζόμενων στον τομέα του Πολιτισμού εντάσσονται στο ειδικό επίδομα των 800 ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι και εκείνοι των οποίων η σύμβαση έληξε πρόωρα λόγω κορωνοϊού, όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους από έναν εργοδότες κατά το διάστημα 15/3 έως 20/4 αλλά και οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Οι εργαζόμενοι που καλύπτονται πλέον από το ειδικό επίδομα υπολογίζονται από το ΥΠΠΟΑ σε 45.000 από ένα σύνολο των περίπου 100.000.

Όπως εξήγησε, άλλωστε η Λίνα Μενδώνη δεδομένου ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τους εργαζόμενους στον συγκεκριμένο τομέα ελήφθη, προ ημερών, η απόφαση για την δημιουργία ειδικού Μητρώου Πολιτισμού. Από τις 13 Μαΐου μάλιστα θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δηλώνουν τα στοιχεία τους στην ΕΡΓΑΝΗ.

Επιπλέον ανακοινώθηκε η θέσπιση κουπονιού πολιτιστικών παραγωγών, ένα είδος voucher δηλαδή, με το οποίο το κοινό θα έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το εισιτήριο κάποιας εκδήλωσης για μία άλλη μελλοντική, της ίδια διοργανώτριας εταιρείας, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στο μεταξύ 10.000 εργαζόμενοι στον ευρύτερο τομέα του Πολιτισμού θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε 20ήμερο πρόγραμμα κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας έναντι του ποσού των 1000 ευρώ αλλά και της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Παράλληλα, θα δοθεί δυνατότητα ένταξης σε κάποιους από τους εργαζόμενους σε προγράμματα ανεργίας του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέχρι σήμερα, έχουν δεσμευθεί περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ σε οριζόντια μέτρα στήριξης και πάνω από 100 εκατ. σε αναπτυξιακά μέτρα ενώ ανακοινώθηκε επίσημα πως, εάν χρειαστεί, τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει νέο πακέτο στήριξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025