: Από την προσεχή Δευτέρα, 27 Ιουνίου, ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό για ακόμη μια αναμνηστική δόση για όλους τους πολίτες άνω των 30 χρόνων.

«Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, η σύσταση αφορά σε πραγματοποίηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την 1η αναμνηστική δόση. Επιπλέον, σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την πρώτη αναμνηστική δόση δεν προτείνεται να κάνουν τη δεύτερη.

Χαμηλή η ροή των άνω των 60 προς τα εμβολιαστικά κέντρα

Η πλατφόρμα είχε ανοίξει την περασμένη άνοιξη για την δεύτερη αναμνηστική δόση αρχικά για τους ανοσοκατασταλμένους και στη συνέχεια για τους πολίτες ηλικίας 60 χρόνων και άνω. Τότε η Εθνική Επιτροπή συνεκτιμώντας τη διεθνή βιβλιογραφία, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, την εμβολιαστική κάλυψη και το διάστημα από την πρώτη αναμνηστική δόση, είχε επισημάνει το σχετικό όφελος από τη δεύτερη αναμνηστική δόση καθώς αναμενόταν να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα νοσηλείας. Για τις συγκεκριμένες προαναφερθείσες ομάδες πληθυσμού παραμένει η ισχυρή σύσταση για δεύτερη αναμνηστική δόση.

Ωστόσο, η ροή των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων προς τα εμβολιαστικά κέντρα ήταν και παραμένει χαμηλή. Έχει εμβολιαστεί περίπου το 16,6% των δικαιούχων, πληθυσμός περίπου 327.935 ατόμων, τη στιγμή που οι δικαιούχοι είναι 1.973.897.

Ο αριθμός εκείνων που θα έπρεπε να έχουν θωρακιστεί καθώς κινδυνεύουν να νοσήσουν πολύ σοβαρά ή και να νοσηλευτούν, είναι πολύ μεγάλος. Μια εξήγηση που δίδουν οι αρμόδιοι για την «αδράνεια» τόσων πολιτών είναι ότι πολλοί τηρού(σα)ν στάση αναμονής καθώς η επιδημία βρισκόταν μέχρι προ 20ημερου σε ύφεση. Επίσης, οι πολίτες θα ήθελαν ένα εμβόλιο επικαιροποιημένο και κατά της Omicron, οπότε αρκετοί εμφανίζονται θετικοί στο να το περιμένουν και αρνητικοί στον τρέχοντα εμβολιασμό με τα διαθέσιμα σκευάσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025