: Η ινδική μετάλλαξη είναι η πιο μεταδοτική μέχρι στιγμής σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, ενώ μπορεί να προκαλέσει υπερδιπλάσιες οι πιθανότητες σοβαρής νόσησης.

Υπερδιπλάσιες οι πιθανότητες σοβαρής νόσησης

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου από την Ινδία, έχουν συγκλονίσει τον πλανήτη. Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, η ή Δέλτα, είναι πιο μεταδοτική και προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα σε όσους προσβάλλονται. Έρευνα από τη Σκωτία δείχνει ότι όσοι προσβάλλονται από την ινδική μετάλλαξη, έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά σε σχέση με τη λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη ή Άλφα και άρα να καταλήξουν στο νοσοκομείο και να κινδυνεύσει η ζωή τους.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη Βρετανία, ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι δεν έχουν ή έχουν κάνει μόνο τη μία δόση, ή τη δεύτερη πριν περάσει το απαιτούμενο διάστημα για την επίτευξη της ανοσίας, καθώς και οι πολίτες που έχουν ιδιαίτερα βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Strathclyde δημοσίευσαν την έρευνά τους στο Lancet, κάτι που σημαίνει ότι είναι πλέον επίσημη, έγκυρη και αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα εμβόλια τόσο της , όσο και της είναι αποτελεσματικά απέναντι στην ινδική μετάλλαξη ή Δέλτα, ωστόσο το mRNA της Pfizer δείχνει να είναι πιο αποτελεσματικό απέναντι στη μετάλλαξη που φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα και να θέτει νέους όρους στη μάχη που δίνει η ανθρωπότητα να σταθεί όρθια στην πανδημία.

«Είναι ανάγκη να ενθαρρύνουμε και να ενισχύσουμε την πίστη όσων δεν έχουν , ώστε να σπεύσουν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις», δήλωσε σε δραματικούς τόνισε ο διευθυντής του Δημόσιου Συστήματος Υγείας της Σκωτίας, Τζιμ ΜακΜέναμιν.

Οι ερευνητές των δύο πανεπιστημίων από τη Σκωτία, έδωσαν συγκεκριμένα στοιχεία για τα ποσοστά ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια απέναντι στην ινδική μετάλλαξη (Δέλτα) και σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη (Άλφα).

Πιο συγκεκριμένα:

-Το έδινε αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 92% στη βρετανική μετάλλαξη. Στην ινδική μετάλλαξη, το ποσοστό πέφτει στο 79%.
-Το έδινε αποτελσματικότητα σε ποσοστό 73% στη βρετανική μετάλλαξη. Στην ινδική μετάλλαξη, το ποσοστό πέφτει στο 60%.

Για να τοποθετήσουμε τα δεδομένα στην πραγματική τους βάση και να μην προκληθούν εσφαλμένες εντυπώσεις, σημειώνουμε τα εξής:

-Πρώτον, ακόμη και στην ινδική μετάλλαξη, που δείχνει να είναι πιο σοβαρή και πιο μεταδοτική, τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά και αποτελούν τη μοναδική «ασπίδα» για τον άνθρωπο απέναντι στην πανδημία. Αυτό που μειώνεται είναι το ποσοστό αποτελεσματικότητας, ήτοι αυξάνονται οι πιθανότητες για τον καθένα από εμάς να νοσήσει και να νοσήσει σοβαρά, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του σε βάθος χρόνου.

-Δεύτερον, τα ποσοστά αποτελεσματικότητας που παρουσίασαν τα κατά του νέου ήταν άκρως εντυπωσιακά. Σε άλλες περιπτώσεις, με εμβόλια για άλλους ιούς, τα αρχικά εμβόλια εμφάνιζαν ποσοστά αποτελεσματικότητας γύρω στο 50%. Στο 50% προσδοκούσαν οι επιστήμονες όταν διεξήγαγαν την έρευνα για την παραγωγή των εμβολίων, έναν χρόνο νωρίτερα. Η εμφάνιση τόσο υψηλών ποσοστών αποτελεσματικότητας ήταν ένα απρόσμενο «δώρο», το οποίο αξιοποιείται σήμερα για να σωθούν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

-Τρίτον, δίχως τα εμβόλια και δη τον ολοκληρωμένο , είμαστε εντελώς απροστάτευτοι έναντι του θανατηφόρου ιού.

Τέταρτον, η οποιαδήποτε καθυστέρηση του εμβολιασμού, για τον οποιοδήποτε λόγο ή δικαιολογία, ισοδυναμεί με επιπλέον ρίσκο.

Πέμπτον, ακόμη και όταν έχουμε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, θα πρέπει να τηρούμε τα ίδια μέτρα προστασίας και να μην χαλαρώσουμε, διότι οι μεταλλάξεις και δη η ινδική (Δέλτα) καθιστά τον ιό πιο μεταδοτικό και πιο επικίνδυνο. Σαφώς και θα συμμετέχουμε στις δραστηριότητές μας, αλλά θα είναι εγκληματικά ανεύθυνο να μην λαμβάνουμε μέτρα, μετά από έναν χρόνο με εκατομμύρια ανθρώπους νεκρούς, συστήματα Υγείας υπό κατάρρευση και μία παγκόσμια οικονομία που δοκιμάζεται τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και συνολικά, με εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αγγλίας. Στις 21 Ιουνίου, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είχε προγραμματίσει να «απελευθερώσει» την κοινωνία και να ανοίξει τα σύνορα από και προς τη χώρα. Η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να παρατείνει -σε αρχική φάση- έως τις 19 Ιουλίου το «άνοιγμα» είναι ενδεικτική των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί από το Βρετανικό Σύστημα Υγείας και του κινδύνου που δείχνει να βρίσκεται προ των πυλών.

Τις τελευταίες ημέρες η Βρετανία παρουσιάζει τεράστια αύξηση των ημερήσιων . Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων μολύνσεων και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που καταλήγουν στο νοσοκομείο, με ρίσκο να χάσουν τη ζωή τους ή να επιβαρύνουν σε μόνιμη βάση την υγεία τους, αφορά πολίτες που είτε δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις και «χαλάρωσαν», με συνέπεια να προσβληθούν από τον ιό, είτε -σε πολύ μικρότερο ποσοστό- είναι άτομα με βαρύ ιατρικό ιστορικό.

Η έρευνα από τη Σκωτία αναμένεται να εμπλουτιστεί με στοιχεία τόσο από τη Βρετανία, όσο και από άλλα σημεία του πλανήτη, στα οποία παρουσιάζεται σε αυξημένα ποσοστά η ινδική μετάλλαξη.

Ο εμβολιασμός αποτελεί τη μοναδική ασπίδα, τη μοναδική θωράκιση για τον άνθρωπο απέναντι στην πανδημία Covid-19, όμως δεν είναι πανάκεια. Ο ιός θα αντιδράσει ξανά και ξανά προκειμένου να επιβιώσει. Κάθε μετάλλαξη θα προσθέτει ισχύ και θα αυξάνει τον κίνδυνο για τον άνθρωπο. Το εμβόλιο, ιδιαίτερα ελλείψει φαρμάκου στην παρούσα φάση, αποτελεί τη μοναδική διέξοδο.

Πολλά, όμως, εξαρτώνται από τη δική μας συμπεριφορά, την υπευθυνότητα που θα επιδείξουμε, τον ισχυρό χαρακτήρα και τη δύναμη να προσαρμόσουμε τις συνήθειές μας.

Στη νέα αυτή φάση της πανδημίας, δεν θα στερηθούμε τους δικούς μας ανθρώπους, όμως θα πρέπει να είμαστε εγκρατείς στις συναναστροφές μας, να αποφεύγουμε κλειστούς χώρους και δη με πολλά άτομα, να είμαστε υπεύθυνοι όταν παρουσιάζουμε το παραμικρό σύμπτωμα και να ανατρέχουμε αμέσως για έλεγχο, αποφεύγοντας να έρθουμε σε επαφή με άλλους ανθρώπους και να μεταδόσουμε τον ιό και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, πλένοντας τα χέρια, φορώντας μάσκες κοντά σε άλλα άτομα και κρατώντας τις αποστάσεις όπου αυτό είναι εφικτό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025