Η τηλεϊατρική θα είναι το επόμενο σημαντικό βήμα στο οποίο θα προχωρήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη που μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6.
Όπως είπε, μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό θα περιληφθεί και «ένα σύστημα ειδικά για ασθενείς με covid-19 για να τους παρακολουθήσουμε όσους δεν μπουν στο νοσοκομείο και μείνουν στο σπίτι τους» προαναγγέλοντας ότι «θα είναι έτοιμο πιθανώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα διευρυνθεί».
Παράλληλα διευκρίνισε ότι «συνεννονηθήκαμε με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για τις ιστοσελίδες που παρέχουν εκπαιδευτικό υλικό να υπάρχει μηδενική χρέωση».
«Βήμα-βήμα κάνουμε πιο πολλά μπορούμε για όσους περισσότερους με σύνθημα να μην μείνει κανείς πίσω» είπε ο κ. Πιερρακάκης.
Εμφανίστηκε, επίσης, καθησυχαστικός ότι «αντέχουν τα δίκτυα ειδικά αν συγκρίνετε με δημοσιεύματα για προβλήματα που υπήρξαν σε άλλες πιο ψηφιακά προηγμένες χώρες».
Όπως είπε την περίοδο του κορωνοϊού «στόχος μας ήταν να ενδυναμώσουμε τον πολίτη. Αρχικά με πράγματα που θα γίνονταν αλλά τα επιταχύναμε όπως η άυλη συνταγογράφηση και άλλα τα έφερε η συγκυρία όπως το 13033».
Ειδικά για την άυλη συνταγογράφηση είπε ότι οι εγγραφές συνεχίζονται με ρυθμό 10.000 την ημέρα κυρίως από ασθενείς με χρόνια νοσήματα και όχι μόνο. Μιλώντας για τα επόμενα βήματα του υπουργείου αναφέρθηκε στην απλοποίηση των διαδικασιών σε περίπτωση θανάτου όπως συνέβη, αντίστοιχα, με τις διαδικασίες για τη γέννηση. «Αν στη γέννηση είχα 5 διαδικασίες στην απώλεια οι διαδικασίες είναι 13. Πρέπει σε ψυχολογική κατάσταση κακή να κάτσεις σε 13 ουρές και αυτό είναι απάνθρωπο. Αυτό θα λυθεί σε δύο μήνες το πολύ».
Παράλληλα ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι «θα γίνει πιο εύκολη η έκδοση διπλώματος οδήγησης, θα γίνει το ίδιο και για τον ΤΑΠ. Στόχος μας το gov.gr να είναι το μόνο σημείο διεπαφής με το κράτος».
Όσον αφορά τις νέες ταυτότητες και τον μοναδικό ψηφιακό αριθμό του πολίτη είπε, για το δεύτερο ότι «θα είναι σαν τον σημερινό ΑΦΜ και θα αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων με το κράτος. Το πολύ σε μια διετία θα είναι έτοιμο αυτό».
Για τις ταυτότητες, δε, είπε ότι «έχουμε προβλέψει ψηφιακές υπογραφές στην ταυτότητα αλλά να βρίσκεται και σαν μορφή εφαρμογής στο κινητό» εξηγώντας ότι «θα χρειαστούμε 1,5 χρόνο για την υλοποίηση» όταν ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός από το υπ. Προστασίας του Πολίτη.
Εξήγγειλε τέλος νομοθετική πρωτοβουλία στον κώδικα ψηφιακής διακυβέρνησης καθώς «ακόμα και τώρα πολλοί χρειάζεται να πάνε κάθε χρόνο ή ανά κάποια χρόνια στοιχεία στις τράπεζες και αυτό θα το σταματήσουμε. Θα πρέπει να μπορεί η τάπεζα με τη συνάινεση του πολίτη να τα αντλεί από το Δημόσιο».
Πιερρακάκης: Μηδενική χρέωση για την τηλεκπαίδευση