Διευρύνεται τόσο ως προς τον αριθμό των δικαιούχων όσο και ως προς τις στις οποίες θα αφορά ο κατάλογος των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που αναστέλλονται.

Με αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, οι παρατάσεις για την καταβολή του ΦΠΑ και των βεβαιωμένων οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ ή τα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορούν και όλες τις επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται (ο κατάλογος από χθες έχει γίνει τεράστιος) αλλά και όλους τους επαγγελματίες των οποίων ο κύκλος εργασιών ή τα έσοδα θα υποστούν καθίζηση.

Όσον αφορά στο ποιες υποχρεώσεις θα ανασταλούν, εκτός από τις υποχρεώσεις του Μαρτίου, θεωρείται πλέον σχεδόν δεδομένο –καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο Απρίλιος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας- ότι θα συμπεριληφθούν και οι φορολογικές υποχρεώσεις του Απριλίου. Σε αυτές, περιλαμβάνεται και ο τριμηνιαίος ΦΠΑ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για χιλιάδες επαγγελματίες οι οποίοι πληρώνουν ΦΠΑ για τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, θα βασιστούν στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Ουσιαστικά, οι παρατάσεις θα αφορούν:

1. Όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ημερών μέσα στον Μάρτιο. Πλέον ο κατάλογος μεγαλώνει καθώς μιλάμε για εκπαιδευτήρια, φροντιστήρια, γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφους, παιδότοπους, κυλικεία, κέντρα διασκέδασης κλπ

2. Όσους επαγγελματίες έχουν υποστεί πολύ μεγάλη μείωση εσόδων. Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν ημέρα με την ημέρα δείκτες οικονομικών συναλλαγών προκειμένου να καταλήξουν στον κατάλογο των επαγγελμάτων που θα κάνουν χρήση της παράτασης. Βέβαια, και αυτός ο κατάλογος μεγαλώνει και θα μεγαλώνει τις επόμενες ημέρες καθώς τα αναγκαστικά μέτρα θα επηρεάσουν πολλές επαγγελματικές κατηγορίες: μόνο τα εστιατόρια που αναμένεται να περάσουν πολύ δύσκολες ημέρες αλλά και όλος ο κλάδος των τουριστικών επιχειρήσεων, αριθμεί δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες. Ακόμη και οι δικηγόροι αναμένεται να υποστούν μείωση εισοδήματος λόγω της επικείμενης αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων. Δεν λείπουν και περιπτώσεις επαγγελματιών που από μόνοι τους αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να αναστείλουν τη λειτουργία υπό τον φόβο μετάδοσης της νόσου.

Η παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων (τόσο του ΦΠΑ όσο και των δόσεων από τη ρύθμιση των οφειλών) θα είναι 4μηνη ενώ για τις ασφαλιστικές εισφορές θα είναι τρίμηνη (τουλάχιστον με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση). Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις του Μαρτίου θα πληρωθούν Ιούλιο και οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις του Μαρτίου τον Ιούνιο. Όσο για τις φορολογικές υποχρεώσεις του Απριλίου θα πάνε για τον Αύγουστο και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τον Ιούλιο.

Από μόνη της αυτή η 4μηνη παράταση, ναι μεν δίνει έναν αέρα ρευστότητας σε αυτή τη φάση αλλά από την άλλη συσσωρεύει υποχρεώσεις για το 2ο πολύ δύσκολο εξάμηνο του έτους το οποίο και είναι γεμάτο από φόρους και εισφορές. Στο δεύτερο εξάμηνο, εκτός από τα τρέχοντα (αλλά και τις υποχρεώσεις που θα μεταφερθούν από το πρώτο εξάμηνο λόγω κορωνοϊού) οι επαγγελματίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τον φόρο εισοδήματος του 2019 αλλά και τον ΕΝΦΙΑ.

Σήμερα, εκπνέει η προθεσμία για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από 1,4 εκατομμύρια επαγγελματίες. Μένει να φανεί αν θα δοθεί κάποια παράταση αν και η μη υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης δεν δημιουργεί κάποιο άλλο πρόβλημα πέραν του ότι ο επαγγελματίας θα καταταγεί υποχρεωτικά στην κατώτερη βαθμίδα. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα ισχύσει η προθεσμία πληρωμής των πρώτων ασφαλιστικών εισφορών που θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα. Αυτές θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 20 Μαρτίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025