: Ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός στο 6,1%, ενώ σημαντική αύξηση των νέων παρατηρείται, σύμφωνα με την καθηγήτρια, στη Βόρειο Ελλάδα και σταθεροποίηση στην Αττική.

Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εξακολουθεί να είναι σημαντικά επιβαρυμένο, η διασπορά στην κοινότητα συνεχίζεται, υψηλό παραμένει το επίπεδο στο συνολικό αριθμό κρουσμάτων και κυριότερη αιτία είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

Ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός στο 6,1%, ενώ σημαντική αύξηση των νέων παρατηρείται, σύμφωνα με την καθηγήτρια, στη Βόρειο Ελλάδα και σταθεροποίηση στην Αττική, με υψηλό όμως επιδημιολογικό επίπεδο.

«Η μάσκα μας προστατεύει και στους εξωτερικούς χώρους και γι’ αυτό θα πρέπει να την φοράμε» είπε με έμφαση και προσέθεσε πως ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερός τις τελευταίες 20 μέρες και ελαφρά μειωμένος, από 6,3 που ήταν στο 6,1 σήμερα.

Όπως προέβλεψε, την ερχόμενη εβδομάδα «θα έχουμε πολλά νέα κρούσματα λόγω του ατομικού τεστ» και αυτό όπως είπε «θέλουμε να συμβεί για να εντοπίσουμε τους ασυμπτωματικούς, να τους απομονώσουμε και να ιχνηλατήσουμε τις επαφές τους».

Αναφερόμενη στην επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα είπε ότι υπάρχει μία σταθεροποίηση στην Αττική αλλά καταγράφεται αύξηση στην Ανατολική Μακεδονία την Κρήτη και αρκετά νησιά του Αιγαίου.

«Η ματιά μας είναι στραμμένη στην Βόρεια Ελλάδα όπου βλέπουμε ότι η διασπορά συνεχίζεται» επισήμανε και έκανε λόγο για 5.500 ασθενείς κορονοϊού που νοσηλεύονται σήμερα σε όλη τη χώρα με βάση τα τελευταία στοιχεία.

Ο μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία ανά ημέρα κυμαίνεται πλέον στις 530. Όσον αφορά τις νέες εισαγωγές ασθενών, καταγράφεται σταθεροποίηση στην Αττική και αύξηση σε περιοχές της Μακεδονίας και στη Θεσσαλονίκη όπου το Rt έχει φτάσει στο 1,1. Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ σε ολόκληρη τη χώρα έχει φτάσει το 85%, ενώ οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 31 από χθες έως σήμερα και ο αριθμός τους τις τελευταίες 20 μέρες διπλασιάστηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κυρία Παπαευαγγέλου στην επαναλειτουργία των λυκείων, τονίζοντας ότι το άνοιγμα στην εκπαίδευση θα γίνει σταδιακά ανά βαθμίδα και με αυστηρά μέτρα προστασίας. Όπως είπε, τα κρούσματα ανάμεσα στις ηλικίες 15 έως 19, δηλαδή στα παιδιά που πηγαίνουν στο λύκειο, παρότι τα σχολεία παρέμεναν κλειστά, είχαν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που παρουσίασε, τα παιδιά του λυκείου φορούσαν σε ποσοστό 98% τη μάσκα στο σχολείο και σημαντικά λιγότερο εκτός σχολείου.

«Το γεγονός ότι ο καιρός είναι καλός και μπορούμε να έχουμε ανοιχτά παράθυρα στις τάξεις είναι σημαντικό» τόνισε και είπε ότι εξίσου σημαντικά είναι και τα ατομικά τεστ στους μαθητές. «Θα μας βοηθήσουν να περιορίσουμε σημαντικά την μετάδοση μεταξύ τους, αλλά και στην οικογένεια, γι’ αυτό εισηγηθήκαμε την καθολική χρήση τους δύο φορές την εβδομάδα στους μαθητές του λυκείου» είπε και προσέθεσε πως σε περίπτωση ατομικού θετικού τεστ «πρέπει τα παιδιά να μπουν αμέσως σε καραντίνα έως ότου έχουν το αποτέλεσμα του μοριακού τεστ και να ιχνηλατούνται οι επαφές τους».

Το αρνητικό αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να είναι συνώνυμο της χαλάρωσης, επισήμανε και τόνισε πως τα μέτρα πρέπει να εξακολουθούν να εφαρμόζονται.

Η ίδια είπε ότι το ατομικό τεστ θα είναι βοηθητικό για τον έλεγχο της επιδημίας και σε άλλες κοινωνικές ομάδες στο άμεσο μέλλον. «Ακόμα και το 50% του πληθυσμού να κάνει το τεστ, το όφελος είναι σημαντικό» όπως έχουν δείξει διεθνείς μελέτες κατέληξε.

Μιλώντας, τέλος, για το λιανεμπόριο είπε ότι παρότι το μετρό του ραντεβού συζητήθηκε, αποφασίστηκε να παραμείνει και να μην ανοίξουν τα καταστήματα χωρίς ραντεβού. «Το επιδημιολογικό φορτίο δεν επιτρέπει προς το παρόν την κατάργηση του ραντεβού. Το ραντεβού μας βοηθά στην ισοκατανομή των καταναλωτών», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και προσέθεσε ότι μένουμε στο ραντεβού για να αποφύγουμε το συγχρωτισμό στο λιανεμπόριο σε συγκεκριμένες ώρες αιχμής.

Μιλώντας για τα μεγάλα εμπορικά κέντρα είπε ότι παρότι κι αυτό το θέμα συζητήθηκε, δεν μπορούν προς το παρόν να ανοίξουν, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος για συγχρωτισμό πολλών ανθρώπων στους διαδρόμους τους, έξω από τα καταστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025