: Όπως έκανε γνωστό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, παραμένει υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας.

Πόσα είναι τα ενεργά

Στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, συμμετείχε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία υπογράμμισε πως παρά την αργή ύφεση που παρουσιάζει η πανδημία, το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα παραμένει αρκετά υψηλό.

Σύμφωνα με την ίδια, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα τα ενεργά ξεπερνούν τις 50.000. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στις περιοχές που παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας αναφέροντας συγκεκριμένα Γρεβενά, Κοζάνη, Έβρο, Φθιώτιδα, Θεσσαλονίκη και Κιλκίς.

«Μελετώντας τον χάρτη, βλέπουμε πως αυτή την εβδομάδα είχαμε αύξηση στους ενήλικες τουλάχιστον 50%, λόγω της μικρής εμβολιαστικής κάλυψης. Χαρακτηριστική είναι περίπτωση στα Τρίκαλα, στην ηλικία 50-65 ετών μόλις ένας στους πέντε έχει προσέλθει για τρίτη δόση. Να θωρακιστούμε με τον εμβολιασμό ενόψει Χριστουγέννων, με την τρίτη δόση. Οι δέκα περιφερειακές ενότητες με την υψηλότερη θνητότητα, είναι αυτές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. Παραμένουν πάνω από 450.000 συμπολίτες άνω των 65 ετών που δεν έχουν κινητοποιηθεί για », ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα δεδομένα από το πρόγραμμα “Ελευθερία” δείχνουν ότι μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας άνω των 60 ετών έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου. Το τελευταίο 48ωρο κλείστηκαν 34.000 ραντεβού», πρόσθεσε.

Επίσης, η κ. Παπαευαγγέλου, έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες να κάνουν τα self test που θα χορηγηθούν δωρεάν στο διάστημα 6 με 12 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να περιοριστεί η διασπορά και να υπάρχει καλύτερος έλεγχος κυρίως στο διάστημα των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ποιά παιδιά θα εμβολιαστούν πρώτα

«Παιδιά με υποκείμενα και χρόνια νοσήματα, με ανοσοκαταστολή, θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα. Ως προς τις συχνές βροχίτιδες είναι κάτι που έχει συζητηθεί αρκετά», είπε αρχικά.

«Παρόλο που θεωρούσαμε στην αρχή της πανδημίας ότι τα παιδιά με άσθμα ή με λοιμώδη συριγμό είναι επικίνδυνο να νοσήσουν, δεν έχει φανεί κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά, παιδιά που λαμβάνουν χρόνια αγωγή, παιδιά με παχυσαρκία, είναι παιδιά που θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Σε ερώτηση για το αν θα έπρεπε να χορηγηθεί δωρεάν self test και σε εμβολιασμένα παιδιά, όπως θα γίνει το διάστημα 6 ως 12 Δεκεμβρίου για όλους τους πολίτες, έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερος έλεγχος, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως το θέμα αυτό δεν έχει πέσει στο τραπέζι, θα μπορούσε ωστόσο να συζητηθεί.

«Δεν έχει συζητηθεί self test για , θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε. Τα δεδομένα δείχνουν ότι στα Λύκεια που έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, δεν έχουμε αυξημένα κρούσματα. Στα Δημοτικά, όπου τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουμε περισσότερα κρούσματα. Και πάλι, όμως, το σύνολο των παιδιών 5 ως 18 ετών δεν έχει ξεπεράσει το σύνολο των κρουσμάτων σε όλη τη φάση του φθινοπώρου», απάντησε.

 Πότε εμβολιάζονται τα παιδιά 5 – 11 ετών κατά του κορονοϊού

Θετικά εισηγήθηκε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση του έναντι της covid-19 σε παιδιά ηλικίας 5 – 11 ετών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το πρωί της Πέμπτης (02/12/2021).

«Η Επιτροπή ήδη εισηγήθηκε ότι μπορούν να χορηγούνται εμβόλια και για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις παραλάβουμε τα εμβόλια για αυτές τις ηλικίες, γιατί είναι διαφορετικά εμβόλια από αυτά που δίνονται στον γενικό πληθυσμό ως προς τη δοσολογία» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Η έναρξη των εμβολιασμών αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από τις 20 Δεκεμβρίου, καθώς τότε είναι προγραμματισμένη η πρώτη παραλαβή των εμβολίων από την εταιρεία Pfizer.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025