: Τι είπε η  καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, τονίζοντας πως σε όλες τις χώρες εμφανίζονται μικρές ή μεγαλύτερες .

Μιλώντας στο OPEN τόνισε πως «Δυστυχώς προγραμματισμός με τον δεν μπορεί να γίνει. Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Πρέπει να δούμε την μεγάλη επιδημιολογική εικόνα. Ο ιός είναι ενεργός ανάμεσά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την που εντοπίστηκε στην Κρήτη, η κυρία Ψαλτοπούλου τόνισε πως «χρειάζεται έλεγχος από τις αρμόδιες Επιτροπές για το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα . Αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Επομένως θέλει μία εγρήγορση και μία παρακολούθηση τόσο των νέων κρουσμάτων, για να εξακριβωθεί η μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης αλλά και των νοσηλευομένων ώστε να διαπιστωθεί αν προκαλεί βαρύτερη νόσηση».

«Αυτό που γενικά γνωρίζουμε για τις μέχρι τώρα γνωστές μεταλλάξεις είναι ότι η ανταπόκριση των εμβολίων είναι αρκετά καλή άρα, αν και παραμένουμε σε εγρήγορση για την εμφάνιση κάποιας νέας πιο επιθετικής μετάλλαξης, αυτό που έχει σημασία είναι να εμβολιαστούμε όλοι», εξήγησε.

Yπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, το νέο στέλεχος της επικίνδυνης μετάλλαξης του εντοπίστηκε στην Κρήτη. το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος που εντοπίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας έχει έναν συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαφυγής της ανοσίας.

Δηλαδή, οι επιστήμονες είναι προβληματισμένοι για το κατά πόσο τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που έχουν αναπτυχθεί έως τώρα, μπορούν να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο στέλεχος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δέσποινας Βλεπάκη, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει βόρεια προέλευση και έχει ήδη καταγραφεί στη Ρωσία και τη Νορβηγία.

Η ιχνηλάτηση στα τρία κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Κρήτη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025