: Πότε εμφανίζεται στα παιδιά – Διαβάστε αναλυτικά ποιός είναι ο ρόλος των εμβολίων απέναντι στο σύνδρομο MIS-C.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για την εκδήλωση του Πολυσυτημικού Φλεγμονώδους Συνδρόμου (MIS-C) που σχετίζεται με τη λοίμωξη Covid-19 και έχει προσβάλλει μέχρι σήμερα περίπου 100 παιδιά στην Ελλάδα.

Η πρώτη φορά που ακούσαμε για το συγκεκριμένο σύνδρομο στη χώρα μας ήταν πριν μερικές εβδομάδες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον , όταν η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολισμού κυρία Μαρία Θεοδωρίδου είχε προειδοποιήσει για την ύπαρξή του, ζητώντας από τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους για να το αποφύγουν.

Το ζήτημα αναδείχθηκε τα τελευταία 24ωρα με αφορμή την εμφάνιση του συνδρόμου σε 11χρονο αγοράκι από τη Μυτιλήνη, που διαγνώστηκε με κορονοϊό και διακομίστηκε επειγόντως με C-130 στην Αθήνα. Όπως έγινε γνωστό, ο μικρός υπέστη πνευμονική εμβολή εξαιτίας του συνδρόμου κι ενώ 15 ημέρες πριν είχε προσβληθεί από Covid-19. Πλέον νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία σε σοβαρή κατάσταση.

Μιλώντας στο Newsbomb η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Ιωάννα Παυλοπούλου, εξέφρασε την ανησυχία της για το συγκεκριμένο σύνδρομο, τονίζοντας πως είναι ανάλογο της νόσου Kawasaki, έχοντας προσβάλει στην Ελλάδα περίπου 100 παιδιά αλλά, ευτυχώς δεν έχει καταλήξει κανένα.

«Πρόκειται για ένα πολυφλεγμονώδες σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, προσβάλλοντας τα πάντα, αναπνευστικό, γαστρεντερικό ή και το καρδιαγγειακό σύστημα», είπε η κ. Παυλοπούλου, προσθέτοντας πως οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια κ.α.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμοξιολογίας επεσήμανε πως το σύνδρομο MIS-C εκδηλώνεται εβδομάδες μετά τη νόσηση από κορονοϊό και τα συμπτώματα μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της νόσου Kawasaki, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει σημασία αν κάποιο παιδί πέρασε τον κορονοϊό ακόμα και αυμπτωματικά. «Το σύνδρομο MIS- C μπορεί να προσβάλει και παιδιά που πέρασαν κορονοϊό με πολύ ήπια συμπτώματα», σημειώνει.

Η κυρία Ιωάννα Παυλόπουλου τόνισε πως ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η προσβολή από το σύνδρομο MIS-C είναι ο εμβολιασμός. «Έχει αποδειχθεί ότι το εμβόλιο κατά της προστατεύει τόσο από τη βαριά νόσηση όσο και από τo long covid και το σύνδρομο MIS-C», σημείωσε η Καθηγήτρια Παιδιατριακής – Λοιμοξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025