Κορονοϊός: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στη πορεία της πανδημίας και στο ενδεχόμενο ακόμα και επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να ενισχυθεί το ΕΣΥ.
Τι θα γίνει με τα νέα μέτρα
Για τα νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι σημείωσε πως «είπαμε ότι χρειάζεται αναπροσαρμογή του πλαισίου και αυτή να αφορά κυρίως τους μη εμβολιασμένους. Αυτό θα φορά είτε συχνότερους και τακτικότερους ελέγχους για εργαζομένους, είτε την καλύτερη οριοθέτηση χώρων για το πού δεν θα επιτρέπεται να μπουν οι μη εμβολιασμένοι τώρα που έρχεται ο χειμώνας».
Όπως είπε, «πιθανόν να είναι σταδιακή η εφαρμογή των μέτρων» αρχής γενομένης από τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.
Kορονοϊός: Νέα σύσκεψη των ειδικών μετά το ρεκόρ κρουσμάτων
Κορονοϊός: «Χωρίς νέα μέτρα θα φτάσουμε τα 10.000 κρούσματα»
ΟΑΕΔ: Ανοίγουν σχεδόν 80.000 θέσεις εργασίας-Τα ΝΕΑ προγράμματα
«Η κατεύθυνση που έχουμε είναι οι εμβολιασμένοι να μην στερηθούν προνόμα της καθημερινότητάς τους. Αν σε έναν χώρο έχεις μόνο εμβολιασμένους ποια λογική να πεις ότι θα κάνεις τα πάντα αλλά δεν θα ακούς μουσική. Πρέπει να υπάρχει μια λογική συνέχεια» είπε ο Γιάννης Οικονόμου.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι σε περίπου 10 ημέρες υπολογίζεται ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα για τρίτη δόση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού σε όλες τις ηλικίες ανάλογα, βέβαια, με το πότε έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
«Αυτή η φάση της πανδημίας σχετίζεται με την εμβολιαστική κάλυψη. Η προσπάθεια μας να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη με το πρόγραμμα Ελευθερία και το πρόγραμμα της τρίτης δόσης. Με μηνύματα στα κινητά για την τρίτη δόση, ενδεχομένως με μηνύματα υπενθυμιστικά όσων δεν έχουν εμβολιαστεί, με ενημερωτική καμπάνια, με προγράμματα επισκέψεων σε εκκλησίες και αλλού, με το να έχουμε το εμβόλιο σχεδόν έξω από την πόρτα του καθενός» είπε ο Γιάννης Οικονόμου.
Ενδεχόμενο επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών
«Το δεύτερο που κάνουμε είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας. Παραλάβαμε 526 κρεβάτια ΜΕΘ και τώρα έχουμε 1.100 κλίνες ΜΕΘ. Ψηφίζεται τροπολογία για να δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το σύστημα. Αν αυτό δεν αποδώσει και η πίεση είναι μεγάλη θα αξιοποιήσουμε νέους τρόπους» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ στην ερώτηση αν εξετάζεται και το μέτρο της επιστράτευσης είπε ότι «ενδεχομένως μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος να πάμε και σε αυτό αν τα κίνητρα δεν αποδώσουν και οι κινήσεις που κάνουμε δεν αποδίδουν».
Lockdown και υποχρεωτικός εμβολιασμός
Ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε στο ΟΡΕΝ και για το ενδεχόμενο lockdown και απάντησε ότι «το lockdown δεν είναι στο τραπέζι και δεν μπορεί να είναι στο τραπέζι. Οι σκέψεις μας δεν είναι να πάμε σε lockdown ή να έχουμε οριζόντια μέτρα σε εμβολιασμένους και οι ειδικοί μας λένε ότι επιδημιολογικά μπορεί να μην έχει μεγάλη επίπτωση».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο επέκτασης των υποχρεωτικών εμβολιασμών και απάντησε ότι «εφαρμόσαμε την υποχρεωτικότητα με αποφασιστικότητα στους υγειονομικούς για λόγους προφανείς. Σε κανένα κράτος στον κόσμο με εξαίρεση τις ΗΠΑ δεν έχει υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός για εργαζομένους. Γιατί το μέτρο πρέπει να συνδέεται με μια ποινή γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει προαιρετική υποχρεωτικότητα. Στη χώρα μας στις ομάδες που συζητείται δεν είναι τόσο χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού ώστε να κερδίσεις κάτι ούτε στους εκπαιδευτικούς ούτε στους αστυνομικούς».
Ο Γιάννης Οικονόμου είπε, τέλος, μετά από σχετική ερώτηση ότι «εάν υπάρξει ανάγκη για self test στους εμβολιασμένους για κάποιες δραστηριότητες και υπάρξει σχετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών θα το συζητήσουμε».
Σύσκεψη σήμερα με Μητσοτάκη
Η «έκρηξη» των κρουσμάτων κορονοϊού και η πίεση στα νοσοκομεία με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα κινητοποιεί τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης με επίκεντρο τα έκτακτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να περιοριστεί η διασπορά και να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να αξιολογηθούν τα δεδομένα που έχουν προκύψει και ποιες παρεμβάσεις είναι αναγκαίο να τεθούν σε εφαρμογή.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί εισηγούνται την αυστηροποίηση των μέτρων σε μεικτούς χώρους διασκέδασης, κατά προτεραιότητα στις «κόκκινες» περιοχές. Επίσης επί τάπητος έχει τεθεί η αύξηση του αριθμού των rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι με δικά τους έξοδα κάθε εβδομάδα. Μία σκέψη είναι να απαιτούνται δύο test την εβδομάδα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τρία test για συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων.
Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους, δεδομένη είναι η αυστηροποίησή τους το επόμενο διάστημα προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες και κατά πόσο οι καταστηματάρχες προχωρούν σε επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας στους αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους. Για τους ανοιχτούς χώρους στους οποίους κάθονται και ανεμβολίαστοι οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στο εάν έχουν με πρόχειρες κατασκευές έχουν κλείσει τελείως και επομένως είναι ευκολότερη η μετάδοση του ιού.