– Οι νέες παραλλαγές θα είναι πιο μεταδοτικές.Δεδομένου πως οι νέες υποπαραλλαγές υπεκφεύγουν των εμβολίων και οι νέες δόσεις αργούν ακόμη, φαίνεται πως τα μόνο μέτρα προστασίας κατά του κοροναϊού είναι η μάσκα, οι αποστάσεις και οι κανόνες υγιεινής.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ακόμη δεν έχουμε τελειώσει με τον κοροναϊό, καθώς παρ΄όλο που η Όμικρον 4 και η Όμικρον 5 είναι πολύ μεταδοτικές παραλλαγές, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξουν και ακόμη πιο μεταδοτικές.

Ο ιός μεταλλάσσεται και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι νέες παραλλαγές θα είναι πιο μεταδοτικές, παραμένει όμως άγνωστο εάν θα δίνουν βαριές νοσηλείες.

Δεδομένο θεωρούν άλλωστε οι ειδικοί πως από το φθινόπωρο θα έχουμε νέες παραλλαγές του ιού.

Ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος εκτιμά πως είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν νέες παραλλαγές. «Το αν θα προέλθουν από την όμικρον ή το αρχικό στέλεχος ή άλλο στέλεχος που δεν είναι πλέον διαδεδομένο δεν είναι γνωστό, ούτε μπορούμε να το προβλέψουμε. Ούτε μπορούμε να προβλέψουμε το αν μια μελλοντική παραλλαγή ή ένα νέο στέλεχος θα μεταδίδεται πιο εύκολα ή θα είναι πιο επικίνδυνο ή πιο ήπιο».

«Αυτή την περίοδο όμως έχουμε σε τουλάχιστον 10 χώρες την εμφάνιση της ΒΑ.2.75 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία. Αυτή η υποπαραλλαγή παρουσιάζει αλλαγές που οδηγούν κάποιους στο να συνιστούν αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, θεωρώντας πως η BA.2.75 θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πιο ανησυχητική από την υποπαραλλαγή BA.5. Αυτό όμως για να συμβεί θα πρέπει η ΒΑ.2.75 να είναι τόσο πολύ πιο μεταδοτική που να υπερσκελίσει την ΒΑ.5. Για την ώρα δεν έχουμε τέτοια στοιχεία όμως» εξηγούσε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η προσαρμοστικότητα της μετάλλαξης Όμικρον υπολογίζεται περίπου εννιά φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την Α. Ειδικότερα, οι υποκατηγορίες ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές από τις υποκατηγορίες ΒΑ.2 και ΒΑ.1.

Μαγιορκίνης: Οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να προσέχουν

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, σε ανάρτησή του σχετικά με τη βαρύτητα και την ανοσογονικότητα τω ν παραλλαγών 4 και 5, έλεγε πως με δεδομένα τον εμβολιασμό και την προηγούμενη νόσηση στους διάφορους πληθυσμούς στον κόσμο, η πιθανότητα για βαριά λοίμωξη είναι μικρότερη από ότι με προηγούμενα στελέχη.

«Λέω με δεδομένα (εμβολιασμό και προηγούμενη νόσηση) καθώς δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να υπολογίσουμε τι θα ίσχυε αν δεν υπήρχαν αυτά τα δεδομένα. Θα σημειώσω όμως ότι υπήρξαν παραλλαγές που με δεδομένη την εκτεταμένη προηγούμενη νόσηση στον πληθυσμό οδήγησαν σε βαρύτερα κύματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παραλλαγή Γάμμα: στο Μανάους της Βραζιλίας μελέτη στο Science έδειχνε ότι στο πρώτο κύμα μολύνθηκε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (πάνω από 60%), ωστόσο το δεύτερο κύμα με την παραλλαγή Γάμμα οδήγησε σε πιο βαριά εικόνα και επίπτωση στον γενικό πληθυσμό» σημείωσε.

«Μην θεωρούμε δεδομένο ότι το ηπιότερο προφίλ των παραλλαγών της Όμικρον οφείλεται αποκλειστικά σε προηγούμενη νόσηση καθώς υπήρχαν παραλλαγές που δεν έδειχναν ηπιότητα ακόμα και μετά από προηγούμενη νόσηση. Από τα κλινικά δεδομένα αναφέρεται ότι οι ασθενείς παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό εμπύρετου λοίμωξης χωρίς υποξία. Η μείωση της πιθανότητα της υποξίας είναι πολύ θετικό στοιχείο. Η ύπαρξη του πυρετού δεν είναι αναγκαστικά κακό σημείο. Δείχνει καταρχήν ότι υπάρχει κινητοποιήση κυτταροκινών, κυρίως ιντερφερονών που λογικά θα οδηγεί και σε καλύτερη ανοσογονικότητα. Όντως αναφέρεται ότι τα στελέχη Ο1 και Ο2 δεν είχαν ισχυρή ανοσογονικότητα. Με το αναφερόμενο λοιπόν προφίλ θεωρώ ότι οι Ο4, Ο5 θα προκαλέσουν υψηλότερη και ισχυρότερη ανοσία, από ότι τα Ο1 και Ο2.

Ωστόσο, οι μη εμβολιασμένοι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσέχουν, ο καλύτερος δρόμος για ασφαλές και επαρκές κτίσιμο ανοσίας παραμένει ο εμβολιασμός».

Από Οκτώβρη τα νέα εμβόλια

Για τα νέα εμβόλια για τον κοροναϊό που θα κυκλοφορήσουν από τον Οκτώβριο και θα αντιμετωπίζουν τις νέες παραλαγές του ιού μίλησε ο Ηλίας Μόσιαλος. Σύμφωνα με τον καθηγητή την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA) συνέστησε στους κατασκευαστές εμβολίων COVID-19 να αλλάξουν το σχεδιασμό των ενισχυτικών εμβολίων που περιμένουμε για το φθινόπωρο.

«Στην ουσία αυτά που έγραφα πριν από 2 εβδομάδες, δηλαδή αποτελεσματικά εμβόλια για τις παραλλαγές που κυκλοφορούν τώρα. Ο FDA ζήτησε από τις οι εταιρείες να προσαρμόσουν τα εμβόλια ώστε να καταπολεμούν τις κυρίαρχες επί του παρόντος υποπαραλλαγές του κοροναϊού, Ομικρον BA.4 και BA.5. Κα να αναφέρουμε εδώ πως τα νέα ενισχυτικά εμβόλια θα είναι δισθενή, δηλαδή θα στοχεύουν τόσο τον αρχικό ιό (όπως τα εμβόλια που ήδη κάναμε) όσο και τις υποπαραλλαγές της Ομικρον BA.4 και BA.5» σημειώνει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Η Pfizer μετά την σύσταση του FDA, δήλωσε πως θα έχει ίσως την δυνατότητα να διανείμει σημαντική ποσότητα εμβολίου BA.4/BA.5 την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ η Moderna δίνει βάθος χρόνου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου πριν το τροποποιημένο εμβόλιο ετοιμαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025