: Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ιωάννης Κιουμής επισήμανε πως η πορεία του ιού εξελίσσεται σε «επιδημία ».

Τι είπε ο καθηγητής

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το 90% «ή και περισσότερο» όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της βόρειας Ελλάδας «Αυτοί πιέζουν το σύστημα υγείας, με το ότι προεκτάσεις μπορεί να έχει η πίεση αυτή».

Ο ίδιος, φάνηκε απαισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών στην χώρα, ενώ επιχείρησε να εξηγήσει πως η εμβολιαστική κάλυψη στην βόρεια Ελλάδα έπεσε σε τέλμα, κάνοντας λόγο για «διπλό πρόσωπο».

«Ήταν αθρόα προσέλευση στην πρώτη φάση, που γέννησε αισιοδοξία ότι πήραμε τα μηνύματα από τα πρώτα κύματα. Στη συνέχεια φάνηκε ότι υπάρχει μερίδα του πληθυσμού που είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν, αλλά σύντομα προσκρούσανε στον όγκο των συμπολιτών που έχουν δισταγμούς, φοβίες ή ακόμα και αυτούς που αρνούνται την πανδημία και το εμβόλιο. Έτσι, από τις πρώτες θέσεις εμβολιασμού, η Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, εμφανίζουν σημαντική υστέρηση στα ποσοστά εμβολιασμών.

 

Πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας έχουν εμβολιαστική κάλυψη περί το 40% υπογράμμισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κάνοντας λόγο πως αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη έχει τριπλάσια επιδημιολογική φόρτιση, ανά 100.000 κατοίκους, σε σχέση με την Αττική. «Αυτό δεν είναι φυσιολογικό».

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, ο Οκτώβριος σε ότι αφορά στην πορεία της πανδημίας θα είναι αβέβαιος, ενώ μέχρι τα μέσα του μήνα τα ημερήσια κρούσματα θα είναι περισσότερα από 4.000.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι μέχρι τέλος του έτους το 44% των νέων «Τώρα είμαστε στο 30% των κρουσμάτων. Αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, μπορεί 74.000 κρούσματα να είναι παιδιά μέχρι τέλος του χρόνου» σημείωσε. «Οι ανεμβολίαστοι ενήλικες να μην παίρνουν στον λαιμό τους τα παιδιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025