Kορονοϊός: Επιφυλακτικός ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, είναι ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.
Για παράταση του 6ου κύματος λόγω της εμφάνισης νέων πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων έκανε λόγο μιλώντας στο Newsbomb ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται είναι το «σπάσιμο» της ανοσίας, φυσικής και τεχνητής με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο με την πανδημία.
Ειδικότερα ο κ. Καπραβέλος, δήλωσε: «Η εμφάνιση των μεταλλάξεων είναι το αποτέλεσμα της ακραίας χαλάρωσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο “Κένταυρος” δεν είναι η μόνη και όσο περνάει ο καιρός θα έχουμε και νέες. Μπορεί μέχρι στιγμής οι περισσότερες να είναι πιο μεταδοτικές αλλά όχι πολύ νοσογόνες σε σχέση με τα πρώτα στελέχη όμως κανείς δεν μας εγγυάται ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει όσο ο ιός μεταλλάσσεται και εξελίσσεται».
Και προσθέτει: «επίσης όσο εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις αυτό που θα πρέπει να ξέρουμε είναι ότι αυτές ξεπερνάνε τόσο την φυσική όσο και την τεχνητή ανοσία. Παίζουμε ρώσικη ρουλέτα. Είναι επιτακτική η ανάγκη για τη λήψη μέτρων περιορισμού της πανδημίας».
Όσον αφορά την έλευση της νέας υποπαραλλαγής ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Ελλάδα αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στις πύλες εισόδου της χώρας. «Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην τελειώσει ποτέ το 6 κύμα, να παραταθεί και το φθινόπωρο να έχουμε νέα έξαρση», υπογράμμισε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλο.
Τι ξέρουμε για τον «Κένταυρο»
Η παραλλαγή BA.2.75, με το παρατσούκλι «Κένταυρος» εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Στη γηραιά αλβιόνα, τα κρούσματα έχουν έκτοτε αυξηθεί κατακόρυφα και προφανώς ταχύτερα από εκείνα της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής BA.5, η οποία είναι επίσης παρούσα στην Ινδία, και εκτοπίζει γρήγορα την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή BA.2 σε πολλές χώρες.
Το νέο στέλεχος φαίνεται ότι μπορεί να αποφύγει την προστασία του εμβολίου, με την αλληλουχία να δείχνει ότι έχει ήδη εξαπλωθεί στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, έχοντας φθάσει συνολικά σε 10 χώρες του κόσμου.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) το χαρακτήρισε ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτικό ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή νόσο, αλλά μέχρι στιγμής τα στοιχεία είναι αδύναμα ή δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επίσης στενά τη νέα υποπαραλλαγή, αν και η επικεφαλής επιστήμονάς του η δρ Σουμίγια Σβαμίναθαν είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.
Εκτός από τη φαινομενική ταχεία ανάπτυξή του και την ευρεία γεωγραφική του εξάπλωση, οι ιολόγοι έχουν θορυβηθεί από τον τεράστιο αριθμό των επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει το στέλεχος BA.2.75, σε σχέση με το BA.2, από τις οποίες είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είχε την ευκαιρία να εξελίξει ένα πλεονέκτημα έναντι μιας ήδη επιτυχημένης γενεαλογίας ιών» εξηγεί ο δρ Στέφεν Γκρίφιν, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Leeds.