: Ο καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Θεοκλής Ζαούτης, αναφέρθηκε στο τέλος της πανδημίας.

Ο ιός πρέπει να γίνει ελεγχόμενος

«Οι απόψεις αυτές δεν στηρίζονται ξεκάθαρα σε κάποια επιστημονικά δεδομένα» σημείωσε και εκτίμησε ότι «σίγουρα θα πάει αρκετά καιρό διότι βλέπουμε δισεκατομμύρια ανθρώπους να αργούν να εμβολιαστούν, άρα μιλάμε για κάποια χρόνια και έχει σημασία για ποιες χώρες μιλάμε».

Κατά την άποψή του «θα μείνει ο και θα κάνει κύματα, είναι δύσκολο να εξαφανιστεί, αλλά το θέμα είναι να γίνει ελεγχόμενος, να μην μπαίνει ο κόσμος στις ΜΕΘ και να μην χάνουμε ζωές» και πρόσθεσε ότι «όπου βλέπουμε υψηλό ποσοστό εμβολιασμού επιστρέφουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα» είπε ο καθηγητής στον ΘΕΜΑ 104,6 .

Για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα είπε ότι «ξεκινάμε να βλέπουμε μία σταθεροποίηση, λόγω και του εμβολιασμού και των . Αυτά τα δύο εργαλεία έχουν βοηθήσει», ενώ για το άνοιγμα δραστηριοτήτων παραδέχθηκε ότι «όλα έχουν ρίσκο, δεν υπάρχει 100 safe, πάμε βήμα βήμα».

Aναφερόμενος στη μετάλλαξη της Ινδίας επισήμανε πως «μας δείχνει ότι ο ιός μας εκπλήσσει και τον κυνηγάμε εμείς από πίσω. Δεν έχουμε ακόμα σαφή εικόνα όσον αφορά τα και τις . Πάντως για τη βρετανική μετάλλαξη ξέρουμε ότι το εμβόλιο προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση και το θάνατο».

Για τους πολλούς θανάτους  του τελευταίου διαστήματος στη χώρα, σε σχέση με άλλες περιόδους, ο κ. Ζαούτης το απέδωσε περισσότερο στη βρετανική μετάλλαξη, η οποία συνδέεται με αυξημένη θνητότητα, πέρα από την αυξημένη μεταδοτικότητα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025