Κορονοϊός: «Στη Βόρεια Ελλάδα προτείνω σαφώς καθολικό lockdown. Όλη η Ελλάδα δεν είναι υγειονομικά ενιαία, από επιδημιολογικό φορτίο. Εκεί το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του» αναφέρει ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ.
«Προφανώς μπορεί να πέσει ο πυρετός με αγωγή και από μόνος του. Όταν δίνεις αγωγή δεν ξέρεις αν έδρασε το φάρμακο ή έπεσε από μόνος του. Έχει λάβει αγωγή ο μακαριότατος. Ο μακαριότατος έκανε δύο διαδοχικά μοριακά τεστ και δύο rapid, όλα αρνητικά. Το τεστ του θετικοποιήθηκε μετά από μία εβδομάδα», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος σχετικά με την κατάσταση της της υγείας του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου.
Αναφορικά με τα διαγνωστικά τεστ, και κατά πόσο η αύξηση του αριθμού αυτών θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο ίδιος τόνισε ότι «Υπάρχουν χώρες που κάνουν πολύ περισσότερα τεστ από εμάς. Αν η λύση ήταν τα πολλά τεστ αυτές οι χώρες θα έπρεπε να έχουν καλύτερη εικόνα. Η Ισπανία ανά εκατομμύριο πληθυσμού κάνει 440 χιλιάδες τεστ. Εμείς κάνουμε 210. Η Ισπανία ανά εκατομμύριο πληθυσμού έχει 900 νεκρούς. Εμείς 150. Η Πορτογαλία, έχει διπλάσιους νεκρούς, κάνοντας διπλάσιο αριθμό τεστ. Άρα, δεν είναι απόλυτη λύση για μία χώρα να κάνει άπειρα τεστ και με αυτό να λύσει το πρόβλημα».
«Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα είναι τρομερά υψηλού επιπέδου. Έχουμε πάρα πολλούς ειδικούς γιατρούς στην Ελλάδα. Εγώ είμαι πνευμονολόγος. Έχουμε περίπου 1800 πνευμονολόγους, όταν η Γερμανία ολόκληρη έχει 600. Και αυτό συμβαίνει σε πολλές ειδικότητες.
Μεγάλο μέρος της πρωτοβάθμιας υγείας στην Ελλάδα γίνεται από τους ιδιώτες ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι σε σχέση με έναν γενικό γιατρό στα νοσήματα που χειρίζονται έχουν πολύ βαθύτερη γνώση. Άρα δεν ισχύει ότι δε λειτουργεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Έχουν βάλει πλάτη. Κάθε μια οικογένεια, έχουν και κάποιο γιατρό στον οποίο απευθύνονται για τα καθημερινά τους προβλήματα», ανέφερε ακόμη ο κ. Βασιλακόπουλος.
Μιλώντας για τη δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία, ο ίδιος σημείωσε ότι «Από τη στιγμή που θα αρρωστήσεις και θα χρειαστείς να μπει στο νοσοκομείο και στις μονάδες θα χρειαστείς κάποιες μέρες νοσηλεία, τουλάχιστον 5-6. Άρα τα περιστατικά που είναι στα νοσοκομεία δεν πρόκειται να πάρουν εξιτήριο πολύ γρήγορα. Ο μόνος τρόπος να μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων είναι να πεθάνουν πολλοί συνάνθρωποί μας, που κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη γίνει αυτό. Στη Θεσσαλονίκη πολλοί δεν εφαρμόζουν σωστά τα μέτρα.
Το έχουν πάρει ακόμα και τώρα αψήφιστα. Με κάποιο μηχανισμό στη Θεσσαλονίκη δεν τηρούνται πραγματικά τα μέτρα για αυτό έχουν και μικρότερη αποτελεσματικότητα από αυτή που θα θέλαμε. Προφανώς πρέπει να παρθούν αυστηρότερα μέτρα, αν δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε από μόνοι μας. Το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και το ότι ήμασταν έξω, μας συγχώρησε τα λάθη. Την Άνοιξη είχαμε φοβηθεί επειδή είχαμε δει τις εικόνες στην Ιταλία, και λόγω φόβου τηρήσαμε τα μέτρα.
Στη Βόρεια Ελλάδα προτείνω σαφώς καθολικό lockdown. Όλη η Ελλάδα δεν είναι υγειονομικά ενιαία, από επιδημιολογικό φορτίο. Εκεί το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του. Όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και στους όμορους νομούς ο αριθμός των κρουσμάτων που βγαίνει ανά πληθυσμό είναι υπερβολικά μεγάλος. Κάτι δε γίνεται σωστά εκεί».
Σχετικά με τις εικόνες που ήρθαν στο φως από τη συγκέντρωση για τα γενέθλια του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «Το να μην έχει παραιτηθεί ο κ. Βερβεσός από πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών είναι κάτι που προσωπικά με ξεπερνάει. Το δικαστικό σώμα και οι δικηγόροι πρέπει να διαφυλάσσουν τους νόμους μαζί με την αστυνομία. Είναι δυνατόν να κάνει πάρτι τέτοιας μορφής και για λόγους ευθιξίας να μην παραιτείται κανείς; Όσοι άνθρωποι έχουν κάποια θέση στην κοινωνία πρέπει να δίνουν το παράδειγμα».