: Μυστήριο αποτελεί το γεγονός πως σε μια περίοδο που εξελίσσεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται.

Η πορεία των

Όπως αναφέρει το News247, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή του Κέντρου της Αθήνας όπου αν και το 53% του πληθυσμού έχει λάβει έστω μία δόση και περίπου το 43% έχει εμβολιστεί πλήρως, τα νέα που καταγράφηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, ήταν 1061 σε σύνολο 1820 στην Επικράτεια.

Η μόνη εξήγηση είναι η μετάδοση της αλλά και η χαλάρωση των μέτρων.

Να σημειωθεί ότι τα χθεσινά κρούσματα στην Αττική ήταν τα περισσότερα από τις 25/5 όταν είχαν καταγραφεί 1151 κρούσματα σε σύνολο 2433.

Όμως δεν είναι μόνο η Αττική που προβληματίζει. Υπάρχουν νησιωτικές περιοχές όπως πχ η Μύκονος όπου σημειώνει αύξηση αν και είναι εμβολιασμένο υψηλό ποσοστό του πληθυσμού όπως και το σύνολο των Κυκλάδων που φαίνεται ότι έχει εμβολισμένο πάνω από το 70% του πληθυσμού με μία δόση.

Φαίνεται λοιπόν ότι το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων επέτρεψε βασικά στη να εισχωρήσει βαθιά στην κοινότητα και είναι δεδομένο ότι σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θα επανεξετάσει τα μέτρα. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες δεν φαίνεται κάποια περιοχή να αλλάζει χρώμα δηλαδή να σημειώνει τόσο έντονη έξαρση που να απαιτούνται άμεσα πρόσθετα μέτρα.

Όπως σημειώσαμε και παραπάνω, η αύξηση των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο είναι ραγδαία ξεπερνώντας τα 1000πριν από ένα μήνα η Αττική μετρούσε περίπου 400 κρούσματα ημερησίως και οι ειδικοί την αποδίδουν αφενός στην εξάπλωση του στελέχους Δέλτα, που θα είναι το κυρίαρχο μέσα στο καλοκαίρι, αφετέρου στην ευκαιρία που βρίσκει ο κορονοϊός να εισχωρήσει στην κοινότητα λόγω της χαλάρωσης των μέτρων.

Αν αναλογιστεί κάποιος ότι το υψηλό ποσοστό κρουσμάτων του λεκανοπεδίου, ήτοι περίπου 60% επί του συνόλου της Επικράτειας, καταγράφεται σε μια περιφέρεια που έχει εξαιρετική θέση ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, αντιλαμβάνεται τη σημαντική προστασία που προσφέρει το τείχος ανοσίας που οικοδομείται έστω και με πιο αργό ρυθμό. Και παράλληλα βεβαίως μπορεί να αντιληφθεί κάποιος την έξαρση που θα πυροδοτήσει το μεταλλαγμένο, υπέρμεταδοτικό στέλεχος Δέλτα, όταν «εισβάλλει» σε περιοχές με χαμηλή κάλυψη.

Η χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνει τη διασπορά του κορονοϊού σε όλη την επικράτεια, η οποία χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη στο μεγαλύτερο τμήμα της. Κρούσματα καταγράφονται σε 56 περιοχές της χώρας, με την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου να βρίσκονται σε μία επικίνδυνα ανοδική πορεία.

Έτσι, στην Κρήτη καταγράφηκαν σήμερα 173 κρούσματα, με τα 139 να μοιράζονται σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Η επιδημιολογική εικόνα του νησιού είναι επιβαρυμένη, και αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω αύριο που θα ανακοινωθούν και τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη Δέλτα από το δίκτυο γονιδιωματικής επιτήρησης.

Δεκάδες κρούσματα καταγράφονται και στα νησιά του Αιγαίου, με τη Μύκονο να βρίσκεται σήμερα στο αρνητικό βάθρο μετρώντας 14 νέα κρούσματα . Ισχυρό στίγμα εκπέμπει ο κορονοϊού και στα εξής νησιά: Άνδρος, Πάρος, Σύρος, Τήνος, Νάξος, Σαντορίνη, Κάρπαθος, Κως, Ρόδος, Σάμος, Χίος, Λέσβος. Με μεμονωμένα κρούσματα κορονοϊού μπαίνουν στον επιδημιολογικό χάρτη οι Σποράδες, η Κεφαλλονιά και η Λευκάδα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025