: Ενημέρωση για την την πορεία της πανδημίας στη χώρα έγινε πριν λίγη ώρα από ην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης της πανδημίας, έπειτα και από τα 2.322 του τελευταίου 24ώρου, που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο ΕΟΔΥ, συνεχίζονται.

Για ύφεση μίλησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών, ενώ για ενδείξεις αποκλιμάκωσης έκανε λόγο και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, καλώντας τον κόσμο που δεν το έχει κάνει, να εμβολιαστεί.

Η κυρία Γκάγκα είπε ακόμη ότι έχει εμβολιαστεί πάνω από το 63% του γενικού πληθυσμού. «Ο κίνδυνος νόσησης είναι μέχρι και δέκα φορές μικρότερος στους πολίτες» υπογράμμισε, ενώ απηύθυνε έκκληση ειδικά στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας να εμβολιαστούν.

Από την πλευρά της, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε πως η πανδημία παρουσιάζει ύφεση. Και συνέχισε: «Η αλλαγή της πολιτικής στον τρόπο διενέργειας τεστ, με τη συστηματοποίηση των , των μοριακών τεστ, αλλά και των self test, θα οδηγήσει μοιραία σε καταγραφή αύξησης των κρουσμάτων. Από τις 90.000 φτάσαμε στα 350.000 τεστ στην αρχή της εβδομάδας, δηλαδή τετραπλασιάστηκαν. Η διενέργεια των self test συμβάλλει αποτελεσματικά στην επιτήρηση της πανδημίας».

Οι νέες εισαγωγές μειώνονται, σημείωσε ακόμη η κυρία Παπαευαγγέλου. Τόνισε, δε, ότι επιστρέφουμε σταδιακά στις δραστηριότητές μας, με όπλο τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής.

Στη συνέχεια, επέστησε την προσοχή σε όλους τους πολίτες να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας απέναντι σε άτομα που είτε είναι ανεμβολίαστα είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Όπως είπε, στις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας και Πιερίας παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη να εμβολιαστούν οι πολίτες άνω των 55 ετών, λέγοντας ότι η στασιμότητα που παρατηρείται σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας είναι δυσοίωνη.

Ακόμη, εξήρε την στάση των εφήβων που σπεύδουν να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού.

Η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης, είπε με τη σειρά του και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ωστόσο ότι ασφαλέστερα συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Όπως παρατήρησε, την περίοδο εκείνη αναμένεται και αύξηση της μεταδοτικότητας, καθώς θα αυξάνεται ο χρόνος που περνάει ο κόσμος σε κλειστούς χώρους.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα κρούσματα στα δημοτικά σχολεία, η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε: «Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο πιο ήπια θα το περάσει. Όταν τα παιδιά μέσα στην τάξη έχουν ένα κρούσμα, κάνουν τουλάχιστον τέσσερα τεστ μέσα στις επόμενες επτά ημέρες. Σε ασυμπτωματική φάση, έχουμε αυτό τον τρόπο, για να μειώνουμε τη διασπορά. Ο συνδυασμός της μάσκας και του έντονου τεστ μειώνει κατά 80% τη διασπορά. Πιστεύουμε ότι είναι ένα σχέδιο που θα πετύχει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025