Κορoνοϊός: Κρίσιμες είναι οι δυο επόμενες εβδομάδες για την πορεία της πανδημίας, καθώς θα φανεί το το επιδημιολογικό αποτύπωμα των καλοκαιρινών διακοπών.
Τα πρώτα στοιχεία δεν είναι καλά και οι επιστήμονες, έχουν παρατηρήσει ήδη αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στα νησιά με ενδείξεις μεταφοράς των κρουσμάτων στην Ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και σημαντική επέκταση του ιού σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση τόσο του αριθμού των νοσηλευόμενων, όσο και των διασωληνωμένων ασθενών, δημιουργώντας ήδη έντονες συνθήκες πίεσης προς το ΕΣΥ.
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου εκτίμησε πως, «οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές καθώς βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο», ενώ προειδοποίησε παράλληλα πως «μέσα μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες και καθώς οι περισσότεροι θα επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές διακοπές υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μεταφοράς του ιϊκού φορτίου στην ηπειρωτική Ελλάδα».
Μπροστά στον ορατό κίνδυνο ασφυκτικής πίεσης προς το δημόσιο σύστημα υγείας, έκκληση για «απαγόρευση» επισκέψεων το επόμενο διάστημα σε ηλικιωμένους απηύθυνε η κ. Παπαευαγγέλου, αναφέροντας πως «οι νέοι θα πρέπει να αναβάλλουν την επίσκεψη στους παππούδες, ιδιαίτερα επιστρέφοντας από τα νησιά ενώ οι συνάνθρωποι μας μεγαλύτερης ηλικίας να μη ξεχνούν ότι η αυστηρή χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας και ιδιαίτερα της μάσκας είναι πολύ σημαντική σε όλες τις κοινωνικές συναναστροφές».
Η αγωνία της επιστημονικής κοινότητας εδράζεται στο γεγονός ότι μέσα σε δύο μόνο εβδομάδες ο αριθμός των νέων νοσηλειών αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 25%, ώστε αυτή τη στιγμή να νοσηλεύονται 2.500 συνάνθρωποι στην επικράτεια, διαμορφώνοντας το ισοζύγιο εισαγωγών/εξιτηρίων στο 1,6. Ακόμη πιο αποθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι τα μαθηματικά μοντέλα για την εξέλιξη της πανδημίας «για την επόμενη εβδομάδα προβλέπουν ότι με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα θα παρατηρηθεί αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων νέων νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων» σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, ανεβάζοντας το επίπεδο του συναγερμού στο κυβερνητικό επιτελείο.
Εκτός από το νέο πλαίσιο μέτρων, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή στις 13 Σεπτεμβρίου, στον πιλοτικό εμβολιασμό έξω από Ιερούς Ναούς -αρχής γενομένης από την Κρήτη- προχωρά το Υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου έχει πέσει το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
Κυρώσεις προσεχώς
Επιπρόσθετα, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης προανήγγειλε χθες νομοθετική πρωτοβουλία για την επιβολή κυρώσεων σε ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς που απέχουν από το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού (καθώς λογίζονται ως υγειονομικοί), όπως και άμεσες προσλήψεις ανά υγειονομική περιφέρεια, ώστε να καλυφθούν άμεσα τυχόν κενά, εξαιτίας των υγειονομικών που θα τεθούν από 1η Σεπτεμβρίου σε αναστολή εργασίας.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης περί επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού, όπως επιβεβαίωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου δηλώνοντας: «ό, τι έχουμε πει για την υποχρεωτικότητα ισχύει, το ενδεχόμενο επέκτασης της είναι πάντα μια επιλογή και ένα εργαλείο, που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, υπάρχει η αντίστοιχη νομική βάση για αυτό».
Με την κυβέρνηση να μην έχει ακόμη καταλήξει οριστικά, «το ποιες επαγγελματικές ομάδες ενδέχεται να ενταχθούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό θα κριθεί, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «ανάλογα με το ρυθμό εξέλιξης του εμβολιασμού», δηλαδή «θα αξιολογηθεί από ποιες κατηγορίες εργαζομένων μπορεί να ξεκινήσει πιθανή επέκταση και ποιες συνέπειες θα υπάρξουν», περιέγραψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Την ίδια ώρα, κοντά στη λίστα του υποχρεωτικού εμβολιασμού φαίνεται να βρίσκονται οι ένστολοι, μολονότι «αγκάθι» για μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί ο τρόπος αναπλήρωσής τους, ιδίως σε κρίσιμες θέσεις. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας ο σκοπός δεν είναι να διασπείρουμε σύγχυση, αυτό που πρέπει να καταστήσουμε σαφές είναι ότι εμάς μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε το ρυθμό του εμβολιασμού, εξηγώντας σε όλο τον κόσμο ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ότι είναι το μοναδικό διαθέσιμο όπλο για να αναχαιτίσουμε την επέλαση της πανδημίας και να χτίσουμε το τείχος ανοσίας».
Σε κάθε περίπτωση, «εάν χρειαστεί να αυξήσουμε την υποχρεωτικότητα, αυτό θα γίνει σε εκείνες τις κατηγορίες, επαγγελματικές ή άλλες με βάση στοιχεία, που θα έχουμε στα χέρια μας για τα ποσοστά των εμβολιασμών στις συγκεκριμένες ειδικότητες, τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού ανάλογα με το εάν παρατηρείται συνωστισμός ή εάν έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και προφανώς και τη δυνατότητα να ελεγχθεί αυτό σε ό,τι αφορά στις συνέπειες σε περίπτωση, που δεν τηρηθεί η υποχρεωτικότητα», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Νέα ώθηση, επίσης, στη συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας στο δημόσιο έδωσε χθες και ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «το κριτήριο που θα κρίνουν οι ειδικοί μετά το Σεπτέμβριο σε υπηρεσίες του δημοσίου, το κριτήριο για εμβολιασμό, είναι το θέμα της επαφής και της διακινδύνευσης από την επαφή αυτή» υποστήριξε ο Υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου πχ σε συγκεκριμένα σημεία οπού υπάρχει επαφή με παρά πολλούς ανθρώπους και υπάρχει καθημερινή συνεχής και τακτική επικοινωνία, ευρύτερα αυτό που θα λέγαμε front desk».
Ταυτόχρονα, το ίδιο σκεπτικό διατρέχει και το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού στον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ο οποίος συμπεριέλαβε, σε μια τέτοια προοπτική, κλάδους με πολύ μεγάλη επαφή με ανθρώπους, άρα μεγάλο συγχρωτισμό, όπως η εστίαση και κομμάτια του λιανικού εμπορίου