– Το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα σε ολοένα και αυξάνονται . Μεγάλη ανησυχία εκφράζουν οι γιατροί μιας και το φαινόμενο απέκτησε μεγάλες διαστάσεις τον Μάρτιο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΕΘΝΟΣ ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελευθέρων Επαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης, Δημήτρης Φούσκας, το πρόβλημα άρχισε να εμφανίζεται από το τέλος του Ιανουαρίου, ωστόσο, μέσα στο Μάρτιο απέκτησε πολύ μεγάλες διαστάσεις.

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου το ζήτημα δε μας απασχολούσε σχεδόν καθόλου. Από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι τότε ο κάθε παιδίατρος είχε μάθει ότι έχουν νοσήσει από ένα ή δύο παιδιά συνολικά, συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας και όλα παρουσίαζαν πολύ ελαφρά συμπτώματα. Πλέον ο κάθε συνάδελφος πληροφορείται σίγουρα για ένα περιστατικό την ημέρα, για ένα παιδί που ασθενεί σε κάθε οικογένεια. Επίσης, πλέον έχουμε νοσηλευόμενα παιδιά σε ΜΕΘ, κάτι που δε συνέβαινε ή συνέβαινε πολύ σπάνια μέχρι πριν από λίγο καιρό», τονίζει στο ΕΘΝΟΣ ο κ. Φούσκας.

Αιτία η βρετανική

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αιτία του γεγονότος ότι ολοένα και περισσότερα παιδιά ασθενούν με , είναι η βρετανική του ιού. Είναι περισσότερο μεταδοτική και πλέον είναι ξεκάθαρο ότι χτυπάει μικρότερες ηλικίες.Το ευχάριστο είναι ότι τα περισσότερα παιδιά – ασθενείς δεν παρουσιάζουν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής βαριά συμπτώματα. Συνήθως λίγο πυρετό και κάποιο βήχα και η συντριπτική πλειοψηφία από αυτά που νοσηλεύονται, μπαίνουν στα νοσοκομεία περισσότερο για προληπτικούς λόγους.

«Όπως έχουμε παρατηρήσει, συνήθως η μετάδοση του ιού στα παιδιά γίνεται από τον πατέρα που εργάζεται και φέρνει τον ιό στην οικογένεια ή από μη εμβολιασμένους σχετικά νέους σε ηλικία παππούδες και γιαγιάδες. Οι τελευταίοι βγαίνουν για βόλτα σε κάποιο πάρκο, συνωστίζονται και φέρνουν στο σπίτι τον ιό. Είναι ενθαρρυντικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών παρουσιάζει ελαφρά συμπτώματα.

Συνήθως για μία ή δύο μέρες ανεβάζουν λίγο πυρετό και παρουσιάζουν κάποιο βήχα. Ωστόσο, πλέον υπάρχουν αρκετά παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, της Πάτρας, αλλά και της υπόλοιπης περιφέρειας. Όλοι οι παιδίατροι ανησυχούμε πάρα πολύ με τη σημερινή κατάσταση. Προσωπικά είχα ασθενές παιδί μόλις 15 ημερών, το οποίο κόλλησε από τη γιαγιά του. Ευτυχώς, η εξέλιξη της υγείας του ήταν καλή», σημειώνει ο κ. Φούσκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025