Κορονοϊός: Εξηγήσεις σχετικά με την επίπτωση του που θα έχει το θερινό κύμα του κορονοϊου δίνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ανάρτηση στο Facebook με την οποία υποστηρίζει ότι ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται και φέτος το καλοκαίρι δεν θα προκαλέσει κάποιο χειμερινό «κύμα» έκανε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «μία απλή επιδημική προσομοίωση μπορεί να δείξει με πολύ απλό τρόπο ότι δεν ευσταθεί η μυθοπλασία ότι οι θερινές εξάρσεις δημιουργούν τα χειμερινά κύματα».
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης στη συνέχεια παραθέτει ένα παράδειγμα για να στηρίξει τον ισχυρισμό του: «Αν υποθέσουμε ότι έχουμε εισαγωγή 245 κρουσμάτων (μπορείτε να δοκιμάσετε και κάποιο άλλο μικρότερο νούμερο, απλά καθυστερεί η έναρξη της εκθετικής αύξησης) στη 1 Ιουνίου και το Rt ήταν της τάξης του 2 (που θεωρούμε ότι είναι πολύ υψηλότερο), τότε θα μπορούσαμε να δούμε μία έξαρση να ξεκινάει 3 με 4 μήνες μετά, αλλά μέσα στο καλοκαίρι δεν θα βλέπαμε κάποια σημαντική πίεση. Επίσης δεν υπάρχει κάποιος λόγος να βλέπουμε μία έξαρση το καλοκαίρι και μετά μία αντανακλαστικά μέσα στο χειμώνα (εκτός και αν ο χειμώνας αυξάνει το Rt, άρα είναι θέμα χειμώνα και όχι θερινής έξαρσης)».
«Αν όμως έχουμε ένα πιο ρεαλιστικό νούμερο Rt για τον σημερινό SARS-CoV-2, δηλαδή 6, τότε θα βλέπαμε μία έξαρση μέσα στο καλοκαίρι που θα έκλεινε εντός 2 μηνών και δεν θα βλέπαμε έξαρση το χειμώνα» προσθέτει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Τι μας λέει αυτό;» συνεχίζει το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας:
«1) δεν χρειάζονται οι θερινοί παφλασμοί για να έχεις χειμερινό κύμα
2) οι θερινές εξάρσεις ολοκληρώνονται μέσα στο καλοκαίρι, ότι συμβεί μετά το χειμώνα είναι ανεξάρτητο γεγονός που δεν οφείλεται στα γεγονότα του καλοκαιριού αλλά σε νέες συνθήκες μετάδοσης».
«Με απλά λόγια όσοι κάνουν blame game για την κινητικότητα του καλοκαιριού όσον αφορά τις εξάρσεις του χειμώνα είναι τουλάχιστον άσχετοι» καταλήγει στην ανάρτησή του ο Γκίκας Μαγιορκίνης.