:  Απομακρύνεται μέρα με τη μέρα το ενδεχόμενο εορτασμού των με τον πατροπαράδοτο τρόπο, καθώς εντείνονται οι εκκλήσεις των λοιμωξιολόγων για αυστηρή τήρηση των και παράταση του αυτοπεριορισμού των πολιτών μέχρι τα… κάλαντα.

Κορονοϊός – :Τα σενάρια

Υπό το φόβο της ραγδαίας επιδείνωσης του επιδημιολογικού φορτίου λόγω των χριστουγεννιάτικων αγορών, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στις μονάδες του ΕΣΥ που δέχονται αφόρητη πίεση παρά τις τρεις εβδομάδες καραντίνας αισίως, οι εισηγήσεις των ειδικών βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της χαλάρωσης των μέτρων, προτείνοντας παράταση 2-3 εβδομάδων στο υφιστάμενο lockdown.

Υπενθυμίζοντας από πλευράς του ότι «το lockdown έγινε οριζόντια για να μη μεταφερθεί το κλίμα της Θεσσαλονίκης και στις άλλες πόλεις», ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της επέκτασης των περιοριστικών μέτρων, με το σκεπτικό ότι «το κακό δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα. Είναι πάνω από 20.000 διαγνωσμένα, ενώ μη διαγνωσμένα υπολογίζονται γύρω στα 100.000».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Γώγος γνωστοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην εορταστική κανονικότητα, αλλά εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί πριν τις 14 Δεκεμβρίου.

Ακόμη πιο μακριά τοποθέτησε την αφετηρία της επαναφοράς στην καθημερινότητα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μεταφέροντας την όποια συζήτηση στις τελευταίες σελίδες στο ημερολόγιο του μήνα Δεκέμβρη. Διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προσωπική του άποψη, ο κ. Σύψας ζήτησε η παράταση του lockdown να διαρκέσει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου (δημιουργώντας εφεδρείες στο ΕΣΥ), αν και θεωρεί ως πιο ιδανική ημερομηνία λήξης του την 14η Δεκεμβρίου.

Ανεξαιρέτως της τελικής ημερομηνίας που θα επιλεγεί από το Μέγαρο Μαξίμου κατόπιν των εισηγήσεων των επιστημόνων, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας ξεκαθάρισε πως φέτος θα κυλήσουν εντελώς διαφορετικά οι γιορτές, καθώς «Χριστούγεννα μόνοι μας, καμία οικογένεια γύρω μας» ήταν το μήνυμα που απέστειλε ο κ. Σύψας, καταλήγοντας ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα». Δεδομένου, μάλιστα, του αριθμού των κρουσμάτων, «δεν μπορούμε να κάνουμε καν προβλέψεις, κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου» επισήμανε ο καθηγητής.

 

Παρότι οι τελικές αποφάσεις για το πότε ακριβώς θα σημάνει λήξη του lockdown θα παρθούν από το Μέγαρο Μαξίμου το αργότερο μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, η ιδιαιτερότητα των φετινών Χριστουγέννων θα πρέπει να εμπεδωθεί γρήγορα από τους πολίτες, καθώς οι όροι εορτασμού θα είναι πολύ διαφορετικοί σε σχέση με το παρελθόν. «Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ – πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα» ανέφερε σχετικά χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της περιοδείας του σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στη Θεσσαλονίκη.

Αν και στην εξίσωση της πανδημίας περισσεύουν οι άγνωστοι, ο πρωθυπουργός εξήγησε χθες πώς «ξέρουμε ότι θα έχουμε ακόμη μία με δύο εβδομάδες πολύ δύσκολες μπροστά μας, αλλά ξέρουμε επίσης ότι όταν με το καλό αρχίσουμε να βγαίνουμε από το καθεστώς των αυστηρών περιορισμών, ότι πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Διότι, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν το κάναμε το καλοκαίρι» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσδιορίζοντας εμμέσως το διάστημα της επιστροφής από την καραντίνα σε δύο εβδομάδες.

Την ίδια προσδοκία επανόδου στην κανονικότητα δεν φαίνονται να μοιράζονται, ωστόσο, οι τοπικές Αρχές της Θεσσαλονίκης, όπως φάνηκε στη διάρκεια της συνάντησής τους χθες με τον πρωθυπουργό. Αμφότεροι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας ζήτησαν από τον κ. Μητσοτάκη να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025