Κορονοϊός: Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, υποστηρίζει πως το τέταρτο κύμα θα «χτυπήσει» τους ανεμβολίαστους και επιμένει στην επαναφορά των μέτρων, όπως η χρήση μάσκας.
Τα πλεονεκτήματα των εμβολιασμένων
«Τα μέτρα είναι σημαντικά και θα βοηθήσουν, ίσως χρειάζονται και επιπλέον μέτρα και να κινητοποιηθούμε όλοι μας. Θα πρέπει να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε και να πείσουμε όσους περισσοτέρους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, και αφετέρου να τηρούμε τα μέτρα και να προστατεύσουμε όσους είναι ανεμβολίαστους και κινδυνεύουν», τόνισε.
Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν δύο μέτωπα που πρέπει να δώσουμε πόλεμο. Από την μία το μέτωπο της πειθούς για να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότεροι και από την άλλη το μέτωπο της ατομικής και συλλογικής προστασίας, ώστε να μη νοσήσουμε σε αυτό το μεσοδιάστημα που επιχειρείται η επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Όπως υπογράμμισε η κ. Λινού, θα πρέπει να γίνει επαναφορά των μέτρων ώστε να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του ιού.
«Προσωπικά πιστεύω ότι χρειάζεται πλήρης επαναφορά της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους και τήρηση αποστάσεων και ίσως να επαναφέρουμε τη «φούσκα» των ανθρώπων με τους οποίους συνυπάρχουμε, δηλαδή να μην είμαστε σε επαφή με μεγάλο αριθμό ανθρώπων, να αποφύγουμε πάρα πολύ όλους τους κλειστούς χώρους. Από πλευρά πολιτείας, ίσως να επανέλθει σε ένα μεγάλο βαθμό η τηλεργασία, να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ».
Οι εμβολιασμένοι έχουν κάποια πλεονεκτήματα έναντι όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο αρθμός όσων νοσήσουν θα είναι μικρότερος, ενώ θα περάσουν τη νόσο πιο ήπια και δεν κινδυνεύουν να βρεθούν στο νοσοκομείο και την εντατική. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να χρησιμοποιούν μάσκα και να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους.
Στα ύψη ο δείκτης θετικότητας
Η κ. Λινού αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.
«Προσωπικά ελπίζω ότι δεν θα χρειαστούμε το lockdown. Το ποσοστό των νοσούντων θα είναι νέοι. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 3 με 4 εκατομμύρια νέους ανεμβολίαστους και το ποσοστό των νέων όταν νοσήσουν που θα χρειαστεί να μπουν στην εντατική είναι μικρότερο από το ποσοστό των ηλικιωμένων, όμως για να το καταφέρουμε θα πρέπει να προσπαθούμε να εμβολιάσουμε τους νέους για να προστατεύσουμε τους λίγους. Αν πάρουμε και μέτρα, δεν θα επιβαρυνθεί το σύστημα».
«Αν και χθες φάνηκαν λιγότερα τα κρούσματα, ο δείκτης θετικότητας ήταν τεράστιος, πάνω από 5. Επομένως δεν πρέπει να πούμε ότι σταθεροποιήθηκαν τα κρούσματα Ελπίζω δε θα φτάσουμε πάνω από 3. 000 ή 4.000 κρούσματα, γιατί θα πάρουμε μέτρα. Αν δεν πάρουμε μέτρα υπάρχει κίνδυνος με την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων να φτάσουμε και στις 5.000 ή και τις 10.000 κρούσματα».
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Οι κυρώσεις για όσους δεν εμβολιάζονται
Εμβολιασμοί εφήβων: Ανοίγει η πλατφόρμα -Ποιό εμβόλιο θα κάνουν και τι αλλάζει
Πανελλήνιες 2021: Οι πρώτοι των πρώτων μιλάνε για την επιτυχία τους στη χρονιά της πανδημίας