: Τι λέει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού – Ποιοί είναι οι δύο λόγοι που πρέπει να τα παιδιά

Όπως τόνισε μιλώντας στο newsbomb, «Κατά τη γνώμη μου είναι απαραίτητο να τα παιδιά αλλά δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό το μέτρο γιατί αυτό θα έχει αντίθετα αποτελέσματα».

Με τα λόγια αυτά περιέγραψε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού τη θέση σχετικά με το θέμα του των παιδιών που τις τελευταίες ημέρες απασχολεί τις συζητήσεις τόσο μεταξύ των γονέων όσο και της ιατρικής κοινότητας.

Σύμφωνα με την ίδια «η συμβολή μου είναι να τα παιδιά για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι διότι δεν μπορούν να ελεγχθούν εύκολα οι επαφές τους και ο δεύτερος διότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλά σε μια αίθουσα και σίγουρα κάποια θα νοσήσουν. Το θέμα είναι αν υπάρχουν τόσα εμβόλια που χρειάζονται για να γίνει κάτι τέτοιο δεδομένου ότι τα παιδιά ηλικίας 12 – 16 στη χώρα μας είναι περίπου 700.000».

Η θέση της πολιτείας

Στο θέμα του των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τελευταία τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού της Ελλάδας.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι στα μέσα Μαΐου το CDC των ΗΠΑ διατύπωσε τη σύσταση των παιδιών καθώς και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, ενώ πριν από τρεις ημέρες ακολούθησε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που αποφάσισε την επέκταση των εμβολιασμών με εμβόλιο mRNA στις ηλικίες 12-15 ετών.

Η αποτελεσματικότητα σύμφωνα με σχετική μελέτη σε μικρό αριθμό παιδιών έδειξε ότι είναι περίπου 100% αποτελεσματικό, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεδομένου πως η μελέτη ήταν μικρή δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Συμπλήρωσε πάντως, ότι η Επιτροπή έκρινε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων και ειδικά για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί τη δυνατότητα κάθε χώρας να διαμορφώσει τη στρατηγική της για τον εμβολιασμό.

Όπως εξήγησε η Επιτροπή εξετάζει το θέμα, ενώ τόνισε ότι οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν είναι παράγοντες που αφορούν την νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού στην κοινότητα εν καιρώ πανδημίας, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό των παιδιών, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνεται ο εμβολιασμός.

Η Επιτροπή θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους για να προβεί στη σύστασή της, που όπως διευκρίνισε η κ. Θεοδωρίδου δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, ήτοι ο εμβολιασμός των παιδιών θα είναι προαιρετικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025