: «Φρένο» στις εκτός νομού βάζει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης – «Να ξεχάσουμε οποιαδήποτε σκέψη για στα χωριά μας ή στα εξοχικά μας», τονίζει

 

Όπως υποστηρίζει, μιλώντας στο ΕΘΝΟΣ, σε περίπτωση που η μεταξύ των νομών θα είναι ελεύθερη το , η αύξηση των θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Αυτή η αύξηση μπορεί να είναι μέτριας μορφής, ωστόσο, θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο και μπορεί να καταστήσει αμφίβολο το άνοιγμα της εστίασης αλλά και του τουρισμού, που είναι προγραμματισμένα για λίγες μέρες μετά την πασχαλινή περίοδο.

Παράλληλα, η μετακίνηση το Πάσχα θα καταστρέψει και μέρος της προσπάθειας που έκανε όλη η χώρα τους τελευταίους μήνες για την αντιμετώπιση και αυτού του κύματος της πανδημίας, τώρα που υπάρχουν εμβόλια και και η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται.

«Δεν είναι κρίμα να χαλάσουμε την προσπάθεια που κάναμε, τώρα που άρχισε να αχνοφαίνεται η βελτίωση της κατάστασης και πλέον έχουμε σημαντικά όπλα, τα εμβόλια και τα ;

Αν μετακινηθούμε το Πάσχα, δε θα προκληθεί εκατόμβη νεκρών και τεράστια αύξηση κρουσμάτων, αλλά μέτρια επιδείνωση της κατάστασης, η οποία, όμως, μπορεί να πάει κι άλλο πίσω το άνοιγμα τα και του τουρισμού.

Νομίζω ότι το σωστό είναι το Πάσχα να κάτσουμε στο σπίτι μας», τονίζει στο  ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Υπάρχει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία»

Κατά τον ίδιο, αυτή τη στιγμή μπορεί να βελτιώνεται κάπως η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, ωστόσο, η πίεση στα νοσοκομεία εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλη, γεγονός που από μόνο του δε δικαιολογεί καμία μετακίνηση το .

«Αν πάμε στα χωριά μας ή τα εξοχικά μας το Πάσχα, είναι λογικό να δούμε φίλους και συγγενείς. Μπορεί να συναναστραφούμε με έναν περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, αλλά δεν ξέρουμε, κάποιος από αυτούς ποιους συνάντησε την ίδια μέρα και αν κόλλησε τον ιό. Κάθε αλληλεπίδραση μαθηματικά οδηγεί σε όξυνση της πανδημίας. Ταυτόχρονα, το σύστημα υγείας, το οποίο ήδη πιέζεται πολύ και έχουμε πολύ λίγες διαθέσιμες κλίνες στις ΜΕΘ, θα πιεστεί ακόμα περισσότερο.

Με αυτά τα δεδομένα πώς θα ρισκάρουμε να πάρουμε την απόφαση μετακίνησης για το Πάσχα; Εξάλλου, πέρα από το ζήτημα κοινωνικής ευθύνης υπάρχει και θέμα ατομικής ασφάλειας του καθενός.

Πώς θα ρισκάρει κάποιος να πάρει τα παιδιά του και να μετακινηθεί, με κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό; Εγώ δε θα ρισκάρω την οικογένειά μου και δε θα πάμε στο οικογενειακό σπίτι της γυναίκας μου στους Παξούς, παρ’ όλο που προσέχουμε παρά πολύ, η σύζυγός μου ως γιατρός έχει εμβολιαστεί και το νησί δεν έχει κρούσματα», σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν το Πάσχα οι εμβολιασμένοι, ο κ. Σαρηγιάννης εμφανίζεται αρνητικός και σε αυτό το σενάριο.

«Όσοι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, είναι άτομα μεγάλης ηλικίας ή ευπαθείς ομάδες και αν επιμολυνθούν, μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές, ακόμα και αν αυτές είναι ήπιες. Άλλωστε, δε βλέπω κανένα λόγο στο να πάρει το αυτοκίνητο ένας 80άρης και να πάει στο χωριό», λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ.