Κορονοϊός: Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης μίλησε για την πορεία που θα έχει η πανδημία τους επόμενους μήνες.
Πότε θα έρθει η κορύφωση
Ο καθηγητής δημοσιεύει την ην εκτίμησή του για την πορεία των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα μέχρι το καλοκαίρι του 2022, μιλώντας για κορύφωση του αριθμού των μολύνσεων τον Ιανουάριο και μείωση από τον Μάιο.
Όπως αναφέρει στην Καθημερινή ο κ. Ατσαλάκης στις αρχές Οκτωβρίου η πανδημία εισήλθε στη φάση απότομης αύξησης των καταγεγραμμένων κρουσμάτων «η οποία προβλέπουμε ότι θα κορυφωθεί περίπου στις αρχές Ιανουαρίου 2022 εφόσον αποδώσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού που έχουν αποφασιστεί και προχωρήσουν οι εμβολιασμοί ώστε να φτάσουν στο 70% του πληθυσμού».
Κορονοϊός – μετάλλαξη Όμικρον: Πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα – Πού εντοπίστηκε
Πλεύρης: Τι θα γίνει με τα θεματικά πάρκα τα Χριστούγεννα, αλλαγές στο πιστοποιητικό νόσησης
ΟΑΕΔ: Έρχονται 35.000 θέσεις εργασίας – Οι δικαιούχοι
Μετά τις αρχές του Ιανουαρίου ο ρυθμός αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων θα αρχίσει να δείχνει δείγματα πτώσης, προσθέτει ο κ. Ατσαλάκης και τονίζει ότι «αν όμως δεν προχωρήσουν ικανοποιητικά οι εμβολιασμοί ενδέχεται να έχουμε μια προσωρινή πτώση των κρουσμάτων και να δούμε αργότερα και νέα κορυφή ή και νέες κορυφές κατά τη διάρκεια του χειμώνα».
Το ζητούμενο να είναι να δούμε τα κρούσματα να εισέρχονται στη φάση σταθερής μείωσης, δηλαδή ο ρυθμός αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων να μειώνεται σταθερά επί μακρό χρονικό διάστημα, συμπληρώνει ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης..
Από τα μέσα Μαΐου τα ημερήσια καταγεγραμμένα κρούσματα θα έχουν μειωθεί αρκετά και ο Ιούνιος θα έχει αρκετά χαμηλά επίπεδα κρουσμάτων ώστε τα κρούσματα να είναι διαχειρίσιμα. Γι’ αυτό γράφει ο κ. Ατσαλάκης «είναι σημαντικό ο κάθε πολίτης να τηρεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί, να αυξηθούν οι νέοι εμβολιασμοί και να γίνει η Τρίτη δόση εμβολίου για όσους κλείνουν το εξάμηνο ώστε να διατηρηθεί η ανοσία στο ποσοστό του πληθυσμού που είναι ήδη εμβολιασμένο».
«Μια σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων κατά 10% θα μπορούσε να αποκλιμακώσει τα κρούσματα νωρίτερα, εάν, δε, οι εμβολιασμοί αυξηθούν κατά 20% θα δούμε σημαντική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων πολύ νωρίτερα» καταλήγει στην εκτίμησή του ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης.