Κλειστοί θα μείνουν την Τρίτη 16 Νοεμβρίου οι παιδότοποι και η εστίαση και στη Θεσσαλονίκη. Διαμαρτυρία για τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού.
Η πρόεδρος της Ένωσης Παιδότοπων Και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Βήττα Βαβούσκου δήλωσε στο Typosthes «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο» εξηγώντας πως οι παιδότοποι «ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις που έκλεισαν από τον Μάρτιο του 2020 και είχαν ήδη ακυρώσεις εκδηλώσεων από τον Γενάρη του ίδιου χρόνου. Είμαστε πλέον στα δύο χρόνια χωρίς να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Αυτή την στιγμή δουλεύουμε με το 8% του τζίρου σε σχέση με την προ κορωνοϊού εποχή. Τα μέτρα στήριξης έχουν ημερομηνία λήξης στις 31/12/21. Από εκεί και μετά δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, καμία πρόβλεψη».
Η ίδια υπογράμμισε πως ενώ στην εστίαση υπήρξε στήριξη για το θέμα του ενοικίου για αρκετό διάστημα, στους παιδότοπους ζητήθηκε να πληρώσουν ολόκληρο το ενοίκιο για τον Αύγουστο, μήνα που οι κλειστοί παιδότοποι δεν λειτουργούσαν.
«Γνωρίζουμε πως τα παιδιά επηρεάζονται λιγότερο από τον Covid19. Ωστόσο ο τζίρος μας έχει επηρεαστεί αντίστροφα. Αυτό δεν έχει λογική. Παιδίατροι και λοιμωξιολόγοι κάνουν δηλώσεις για τους χώρους μας και αποτρέπουν τους γονείς από το να έρθουν.
Voucher 300 ευρώ: Επέκταση του προγράμματος και σε Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων!
Κορονοϊός: Μέριμνα για την ασφάλεια των εκπαιδευτικών ευπαθών ομάδων
Λογαριασμοί ρεύματος: Πότε θα φανεί η επιδότηση στους λογαριασμούς
Αν κρίνουν οι λοιμωξιολόγοι πως έτσι πρέπει να είναι εμείς θα το δεχτούμε, αρκεί όμως να μας στηρίξει η πολιτεία», σημείωσε η κυρία Βήττα Βαβούσκου.
Αξίζει να σημειωθεί πως προ κορωνοϊού υπήρχαν 80 παιδότοποι στη Θεσσαλονίκη. Είκοσι από αυτούς έκλεισαν λόγω των οικονομικών επιπτώσεων από τα μέτρα κατά της πανδημίας, ενώ όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Παιδότοπων Και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Θεσσαλονίκης «άλλοι τόσοι αναμένεται να κλείσουν αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης».
Η ίδια εξήγησε πως τα χρήματα που περιμένουν οι παιδότοποι από το ΕΣΠΑ θα εκταμιευθούν το νωρίτερο μέσα στο καλοκαίρι, άρα από τον Γενάρη μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κρατηθούν οικονομικά οι επιχειρήσεις. «Μην ξεχνάτε πως όποια έξοδα έχει μια επιχείρηση ο παιδότοπος τα έχει διπλά. Έχουμε μεγάλους χώρους, που πρέπει να φιλοξενούν και παιδιά αλλά και γονείς, και προσωπικό που να τους εξυπηρετεί», ανέφερε ενώ ενδεικτικά τόνισε πως ένας παιδότοπος μπορεί να πληρώνει από 1500 μέχρι και 6000 ευρώ ενοίκιο, ενώ φυσικά αντίστοιχα υψηλοί θα είναι και οι λογαριασμοί για ρεύμα και θέρμανση.
Να τονίσουμε πως η Ένωση Παιδότοπων Και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της στηρίζει την κίνηση της εστίασης για απεργία και ζητά από την πολιτεία την κρατική μέριμνα και ενίσχυση ώστε να επιβιώσουν τα καταστήματα από τις συνέπειες της πανδημίας. Οι καταστηματάρχες ζητούν άμεσα την ενίσχυση του κλάδου, την ώρα που καλούνται να πληρώσουν ενοίκια και λογαριασμούς για τους μήνες που ήταν κλειστοί με κρατική εντολή.
«Παρά τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι κανείς δε θα μείνει πίσω, καλούμαστε να πληρώσουμε το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων που βαραίνουν τις επιχειρήσεις και τις οικογένειές μας πλέον χωρίς ΚΑΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ και με διαρκή πόλεμο από γιατρούς και ΜΜΕ, με στόχο να μην εισέρχονται πελάτες στα καταστήματά μας. Είναι αναγκαία η στήριξη του κλάδου μας για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα καταστήματά μας ανοιχτά» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
Μαζική συμμετοχή της εστίασης στην διαμαρτυρία
Δυναμική αναμένεται να είναι η κινητοποίηση του κλάδου της εστίασης. Όπως δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων και Ψητοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης: «Για πρώτη φορά αναμένεται τόση μαζική συμμετοχή στον κλάδο μας. Δεν περιμέναμε να είχαμε τέτοια ανταπόκριση στην πόλη μας. Όμως αντιλαμβάνεστε πως μετά τα τελευταία μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση υπάρχει μείωση κατά 80% στον τζίρο των εστιατορίων και των μπαρ οπότε είναι λογικό η ανταπόκριση να είναι μεγάλη».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως με τα νέα μέτρα «έρχεται η καταστροφή της εστίασης» και πως «πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης των επαγγελματιών του κλάδου».
Στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 16 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι έξω από το ΥΜΑΘ. Οι εκπρόσωποι του κλάδου θα πραγματοποιήσουν την κινητοποίησή τους και αναμένεται να δώσουν ένα ψήφισμα/ υπόμνημα στον ΥΜΑΘ κ. Σταύρο Καλαφάτη.
Όσο για τις επόμενες κινήσεις τους αυτές θα αποφασιστούν στο προσεχές διάστημα.
Υπενθυμίζεται πως σε πανελλαδική κινητοποίηση θα προχωρήσουν την προσεχή Τρίτη τα καταστήματα της εστίασης. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) επισημαίνει ότι πλέον βρίσκονται σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας και ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης.
«Η εστίαση ψυχορραγεί. Τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών. Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 ενώνουμε τις δυνάμεις μας και κλείνουμε τα μαγαζιά μας για 24 ώρες σε όλη την Ελλάδα. Επίδοση ψηφίσματος την ίδια μέρα στον κ. Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12.00. Σεβόμενοι την δημόσια υγεία, αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι χιλιάδες εργαζόμενοί μας» επισημαίνει η ΠΟΕΣΕ.
Τα 9 μέτρα στήριξης που ζητά ο κλάδος της εστίασης
Τα αιτήματα του κλάδου της εστίασης, όπως τα παραθέτει η ΠΟΕΣΕ, είναι τα εξής:
• Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
• Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
• Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
• Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
• Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
Επιπλέον, η ΠΟΕΣΕ προτείνει τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας ή Επιμελητηρίου Εστίασης και την επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
Έντυπη έκδοση Τύπος Θεσσαλονίκης