: «Μετά τη σημερινή ανακοίνωση κρουσμάτων του ΕΟΔΥ βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού στις περιοχές Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Γρεβενών, Πιερίας, Δράμας, Κοζάνης, Ροδόπης, Πέλλας και Λάρισας», είπε ο κατά την έναρξη της ενημέρωσης για την πορεία του κορoνοϊού στη χώρα.

Πρώτοι θα οι υγειονομικοί

Σύμφωνα με τον , η κατάσταση σε Κοζάνη και Δυτική Αττική είναι σοβαρή και για τον λόγο αυτό συνεδριάζει αυτήν την ώρα η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

«Αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα» είπε ο κ. Κικίλιας, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση σε όσους δεν συμμορφώνονται να σκεφθούν πολύ προσεκτικά πόσο επιβαρύνουν επιδημιολογικά δεδομένα και αντίστοιχα τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τις περιοχές αυτές.

«Θα εμβολιάσουμε πρώτα απ’ όλα τους υγειονομικούς μας. Θα τιμήσουμε τους αγωνιστές στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Στη συνέχεια θα εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, από το πρωί της Πέμπτης το υπουργείο Υγείας, από τις 9 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι, θα επικοινωνήσει διαδοχικά με τηλεδιάσκεψη με όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας προκειμένου να ξεκινήσει η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν.

«Όταν μιλάμε για υγειονομικούς και εργαζομένους στα νοσοκομείας μας μιλάμε για όλο το προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές, καθαρίστριες. Αξίζουν όλοι, ισόποσα».

«Η έκκλησή μου προς αυτούς έχει να κάνει πρώτα απ’όλα με τη δική τους προστασία μέσω του εμβολιασμού και εξίσου με την προστασία και ασφάλεια των ασθενών μέσα στο νοσοκομείο, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα των ενδονοσοκομειακών διασπορών», συνέχισε.

Μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Κικίλιας εξήγησε ότι δεν πρόκειται για ένα μόνο αλλά πολλών, αρκετά από τα οποία είναι σε διαδικασία προαγοράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Λίαν συντόμως την οδό της αδειοδότησης θα πάρουν και άλλα δύο εμβόλιο. Οι δόσεις είναι η μία πίσω από την άλλη, σύμφωνα με τα συμβόλαια προαγοράς».

Εμβόλια: Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα - Τα ΝΕΑ στοιχεία

Σε πλήρη ετοιμότητα ο ΕΟΦ για το κατά του κορονοϊού

«Ο ΕΟΦ βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για να διεξαγάγει το ταχύτερο δυνατόν όλες τις διοικητικές διεργασίες που απαιτούνται ώστε να έρθει το εμβόλιο στη χώρα μας», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρης Φιλίππου.

Όπως εξήγησε, ο θα παρακολουθήσει, έχοντας την εποπτεία της διακίνησης και της διάθεσης του εμβολίου και θα διασφαλίσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του νέου κορoνοϊού.

Ο κ. Φιλίππου αναφέρθηκε εκτενώς στην φαρμακοεπαγρύπνηση, τη λεγόμενη «κίτρινη κάρτα», επισημαίνοντας ότι παρακολουθείται η πορεία κάθε φαρμάκου και εμβολίου σε βάθος χρόνου, ενώ δίνεται η δυνατότητα καταγραφής των πολύ σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών.

«Κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί στη χώρα, παρακολουθείται η πορεία του σε μεγάλο εύρος χρόνου. Έτσι διασφαλίζεται σε βάθος χρόνου η ασφάλεια ενός φαρμάκου ή εμβολίου αντιστοίχως. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα καταγραφής και περιγραφής κάποιων πολύ σπάνιων ενεργειών. Ο ΕΟΦ λοιπόν θα αναλάβει την καταγραφή των ανεπιθύμιτων ενεργειών και θέλω να γνωρίζετε ότι έχει ληφθεί κάθε μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη και εύκολη επικοινωνία των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί με τον ΕΟΦ για θέματα που άπτονται ανεπιθύμητων ενεργειών».

«Σε όλη τη πορεία της πανδημίας φροντίσαμε, σε συνεργασία με το υπ. Υγείας, να έχουμε άμεσα και ταχύτητα όποια φαρμακευτικά σκευάσματα είχαν προταθεί από την επιστημονική κοινότητα ως αποτελεσματικά για τη θεραπεία της νόσου», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα μονοκλωνικά αντισώματα, τόνισε ότι «καταφέραμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που φέραμε μονοκλωνικά αντισώματα στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών». Διευκρίνισε ότι τα αντισώματα αυτά δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου αλλά μία άδεια έκτακτης χορήγησης, η οποία προβλέπεται στις ΗΠΑ, αλλά όχι στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025