: «Καμπανάκι» από τους ειδικούς για την πορεία της πανδημίας και την ανοδική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρας.

Πάνω από 3.000 κρούσματα

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε ότι γύρω στις 10 με 12 Αυγούστου αναμένεται η κορύφωση του νέου πανδημικού κύματος «με εβδομαδιαίο μέσο όρο γύρω στα 3.400 ».

Επιπλέον, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι ανάλογα και με τα τεστ που διενεργούνται ενδέχεται κάποια μέρα τα κρούσματα κορονοϊού να είναι και περισσότερα.

Μάλιστα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αυξημένο αριθμό των τεστ κι ας έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν μετράμε 3.000 κρούσματα, εκείνη την ώρα σταματάμε 3.000 αλυσίδες μετάδοσης».

Αναφερόμενος στην Αττική ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια τάση κάμψης της ταχύτητας αύξησης του ιικού φορτίου και ίσως η αρχή της πτώσης. Η Θεσσαλονίκη παραμένει όπως είπε σε αυξητική πορεία, ωστόσο αναμένεται από το τέλος της εβδομάδας μια κάμψη, καθώς όπως και στην Αθήνα οι πολίτες αποχωρούν από τα αστικά κέντρα.

Το αντίθετο συμβαίνει ωστόσο στα νησιά της Κρήτης (κυρίως σε Χανιά και Ηράκλειο) και μετά στη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Πάρο, τη Σαντορίνη. Ειδικά για τη Σαντορίνη ανέφερε ότι ενώ είχε παρατηρηθεί πτωτική τάση τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια αναζωπύρωση του ιικού φορτίου.

«Είναι περιοχές όπου πρέπει να γίνονται πολλά τεστ για να σταματούν οι εστίες διασποράς», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής και συνέστησε σε όσους είναι διακοπές να παραμένουν όσο γίνεται με την ίδια παρέα.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, προέβλεψε ότι μέσα στην εβδομάδα θα ξεπεράσουμε τα 3.500 κρούσματα κορονοϊού.

Ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι «είναι προφανές, με βάση τα λύματα, ότι ανάλογα τα τεστ που θα γίνουν, θα ξεπεράσουμε τα 3.500 κρούσματα μέσα στην εβδομάδα» ενώ συμπλήρωσε ότι στην Αττική αναμένονται από 1.500 έως 1.800 κρούσματα κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας σημείωσε ότι υπάρχουν σταθεροποιητικές τάσεις το τελευταίο διάστημα. «Φαίνεται ότι την τελευταία εβδομάδα ο ρυθμός αύξησης του ιικού φορτίου, στην Αττική τουλάχιστον, είναι της τάξης του 30%, που σημαίνει ότι δεν έχουμε μεγάλη αύξηση» υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025