Για τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμα θα είναι στη ζωή μας ο κορονοϊός – Ειδικοί ανά τον κόσμο έχουν προειδοποιήσει από καιρό ότι ο νέος κορονοϊός ήρθε στη ζωή μας για να μείνει για πολύ ακόμα, ενώ θεωρούν δεδομένη την εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού στο μέλλον.
Αισιόδοξο στοιχείο στις εκτιμήσεις των ειδικών είναι η πρόβλεψη πως οι νέες μεταλλάξεις δεν θα είναι «βαριές» όπως ήταν η «Δέλτα».
Στο μεταξύ, αρκετές χώρες άρουν τους περιορισμούς κατά του κορονοϊού, με το σκεπτικό ότι έφτασε πλέον η ώρα να συμβιώσουμε με την Covid-19. Το γεγονός αυτό έχει κάνει πιο επιφυλακτικούς ορισμένους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι πρόκειται μάλλον για «ενδημική αυταπάτη» και ότι είναι πρόωρη τέτοια υπερβολική χαλάρωση.
«Θα ζήσουμε για μία δεκαετία με τον ιό»
«Πρέπει να αποδεχθούμε το γεγονός ότι θα πρέπει να ζήσουμε για μία δεκαετία με τον ιό». Αυτή την εκτίμηση έκανε ο Ουγκούρ Σαχίν, επικεφαλής της BioNTech, της εταιρείας που παρασκεύασε από κοινού με την Pfizer το πρώτο εμβόλιο mRNA κατά της COVID-19.
«Θα έρθουν και άλλες παραλλαγές», προσέθεσε τονίζοντας πως «μαθαίνουμε όμως ολοένα και περισσότερα και είμαστε όλο και καλύτερα προετοιμασμένοι».
Τζανάκης: Περιμένουμε και νέα μετάλλαξη μέχρι το καλοκαίρι
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο ΣΚΑΪ εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το καλοκαίρι θα εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού.
Όπως είπε, ο ιός μάς έχει συνηθίσει σε εκπλήξεις και πολλές φορές νομίζουμε ότι τον έχουμε τελειώσει, αλλά αυτός δεν έχει τελειώσει.
«Ας είμαστε προσεκτικοί. Εγώ περιμένω μια ακόμα έκπληξη από τον ιό, μια νέα μετάλλαξη μέχρι το καλοκαίρι, που ελπίζουμε να είναι η τελευταία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η κοινωνία έχει πλέον τα όπλα να αντιμετωπίσει τον ιό και να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Σε ό,τι αφορά στις μάσκες, ο καθηγητής τόνισε ότι το σενάριο να τις πετάξουμε το καλοκαίρι συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, ωστόσο σε εσωτερικούς χώρους θα διατηρηθούν για αρκετό καιρό ακόμα.
Στο μεταξύ, καθώς τα κρούσματα, μετά το κύμα της Όμικρον σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική έχουν υποχωρήσει ειδικοί και μη αδημονούν να «ξεμπερδέψουν» με τον κορονοϊό.
Έτσι, αυξάνονται οι διαβεβαιώσεις ότι «μπορούμε πια να ζήσουμε με τη νόσο» και να θεωρήσουμε τον κοροναϊό ενδημικό, δηλαδή μια σταθερή και προβλέψιμη «οντότητα» ανάμεσα σε άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Αυτή η ολοένα πιο διάχυτη νοοτροπία προβληματίζει πολλούς επιστήμονες, σύμφωνα με το περιοδικό «Science», οι οποίοι φοβούνται ότι τείνει να υποσκάψει πρόωρα τη δέσμευση των κυβερνήσεων και των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία συνεχίζεται. Μια τέτοια εξέλιξη υπάρχει κίνδυνος να αφήσει αρκετές χώρες «τυφλές» και απροετοίμαστες σε μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού, η οποία παραμένει πάντα μια πιθανότητα.
«Ενδημική αυταπάτη είναι πιθανότατα ο όρος που αντιπροσωπεύει καλύτερα αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο δανικής καταγωγής λοιμωξιολόγος, Κρίστιαν Άντερσεν, του αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών Scripps, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικριτικός για τη βιασύνη της πατρίδας του, Δανίας, να ανακοινώσει ότι πλέον από αυτό τον μήνα δεν θεωρεί την Covid-19 «νόσο κοινωνικά κρίσιμη», παρόλο που οι θάνατοι και τα κρούσματα ακόμη αυξάνονται.
Πόσο πρέπει να πέσουν τα κρούσματα και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ
Στη χώρα μας, οι επιστήμονες, στην παρούσα φάση, διαπιστώνουν μια αποκλιμάκωση – έστω και αργή – των σκληρών δεικτών της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος ημερήσιων νέων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας φαίνεται να έχει παγιωθεί κάτω από τις 18.000. Η μείωση των νέων διαγνώσεων, οι οποίες κατά βάση αφορούν στη μετάλλαξη Όμικρον, μειώνουν και τις νέες νοσηλείες, οι οποίες έχει πέσει κάτω από το επίπεδο των 400 την ημέρα, σημειώνοντας μείωση 15% σε επίπεδο βδομάδας. Παράλληλα, και ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων μειώνεται.
Σχετικά αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει έναν ταχύτερο ρυθμό μείωσης.
Οι ειδικοί, λόγω και της χαλάρωσης των μέτρων, επιμένουν ακόμη περισσότερο πλέον στην ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού.
«Κάθε μέρα πεθαίνουν 70- 80 άνθρωποι, ανεμβολίαστοι, τελείως άδικα οι περισσότεροι. Αν είχαν εμβολιαστεί, κατά 90% δεν θα πέθαιναν», σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Ο ίδιος τόνισε ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. «Είναι γεγονός ότι είναι πιο βραδεία απ’ ό,τι αναμέναμε, αλλά πλέον είναι τελείως σαφής, έχουμε 350 εισαγωγές κατά μέσο όρο, από 550 δύο εβδομάδες πριν».
Τέλη Φεβρουαρίου, τόνισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, η εικόνα θα είναι καλύτερη και το Μάρτιο θα είναι ακόμα καλύτερη.