«Kόκκινο» χτυπά σε ορισμένες περιοχές με επίκεντρο την Βόρεια Ελλάδα, που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή την μεγαλύτερη επιβάρυνση αναφορικά με την αύξηση κρουσμάτων.
Τα ποσοστά εμβολιασμών στον πληθυσμό στις συγκεκριμένες περιοχές παραμένει χαμηλός, παρά τα περιοριστικά μέτρα αλλά και τις προσπάθειες τις κυβέρνησης να μεταπείσει τους πολίτες. Συγκεκριμένα χαμηλοί δείκτες εμβολιασμού παρατηρούνται στη Δράμα, την Ξάνθη και την Καστοριά, ενώ η Θεσσαλονίκη παραμένει σε σταθερά υψηλά επίπεδα σε νέα κρούσματα.
Οι επιστήμονες μιλούν για πανδημία των ανεμβολίαστων και απευθύνουν έκκληση για την επιτάχυνση των εμβολιασμών. «Βλέπετε ότι άτομα ηλικίας 18-59 ετών έχουν 22 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μπουν στη ΜΕΘ και 26 φορές να πεθάνουν, ενώ οι άνω των 60 ετών έχουν 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν στις ΜΕΘ και 12 φορές να πεθάνουν, όπως σημείωσε ο καθηγητής Παθολογίας / Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Παράλληλα η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όλο και εντείνεται με τις νοσηλείες να αυξάνονται. «Έχουμε ένα ποσοστό 9% επιπλέον κόσμου που νοσηλεύεται στις ΜΕΘ και γύρω στο 20%-25% στις απλές κλίνες σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες… Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα θέμα lockdown» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι παιδίατροι εφιστούν προσοχή, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη, ενώ το τοπίο δυσχεραίνουν και οι εποχικές λοιμώξεις.
«Η παραλλαγή Δέλτα προσβάλλει κυρίως παιδιά, νοσούν βαρύτερα από ότι νοσούσαν και όσο ο αριθμός αυτός αυξάνει θα αυξάνεται και η πιθανότητα, σε μικρότερο βαθμό από τους ενήλικες, να μπουν παιδιά στα νοσοκομεία» ανέφερε ο Κώστας Νταλούκας, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθ. Παιδιάτρων Αττικής.
3.500 κρούσματα τον Οκτώβριο
«Καμπανάκι» για την επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής λόγω του αυξημένου ιικού φορτίου που παρουσιάζεται στα λύματα, κρούει ο καθηγητής αναλυτικής χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία από την εν λόγω αύξηση θα αποτυπωθούν την επόμενη εβδομάδα και μάλιστα οι αριθμοί αναμένεται να ξεπεράσουν και την Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε ότι περί τα μέσα του Οκτωβρίου θα φτάσουμε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού με τα νέα κρούσματα σε όλη την επικράτεια να τάνουν τα 3.000 – 3.5000 χιλιάδες, ημερησίως.
Ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως «αν είχαμε φτάσει το 80-85% των πλήρως εμβολιασμένων, θα είχαμε λιγότερα και από τα μισά» κρούσματα.