Κορονοϊός: Τα επιδημιολογικά δεδομένα που διαμορφώνονται, επιτρέπουν την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών που είχαν τεθεί σε ισχύ για την ανάσχεση του κύματος κορωνοϊού από τον περασμένο Δεκέμβριο τη χώρα μας.
Η πορεία του πέμπτου κύματος πλέον είναι σαφώς πτωτική. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε χθες 17.176 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 6.283 στην Αττική και τα 1.809 στη Θεσσαλονίκη. Παρότι η ημερήσια καταγραφή κρουσμάτων επιμένει σε πενταψήφιους αριθμούς, οι νοσηλευόμενοι όπως και οι διασωληνωμένοι αναμένεται να «σπάσουν» τις επόμενες ημέρες τα φράγματα που σηματοδότησαν την είσοδο της χώρας στα επιδημικά κύματα των τελευταίων μηνών.
Ειδικότερα, οι ασθενείς στα νοσοκομεία ανέρχονται πλέον στους 3.144, αριθμός που μας φέρνει και πάλι στην επιδημική φάση του περασμένου Νοεμβρίου, που οι ασθενείς με λοίμωξη covid ήταν περί τους 3.000 και άρχισε η αύξησή τους. Αλλά και οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν χθες στους 408, πλησιάζοντας το φράγμα των 400, που είχε «σπάσει» κινούμενο ανοδικά στις 30 Οκτωβρίου – μάλιστα η άνοδος δεν σταμάτησε παρά έξι εβδομάδες αργότερα, στις αρχές Δεκεμβρίου που οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 715.
Η άρση του μέτρου της μάσκας για τους εξωτερικούς χώρους έρχεται ως συνέχεια της άρσης των περιορισμών που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί στην εστίαση και τη διασκέδαση, πχ ωράριο, καθήμενοι, μουσική κα., για τους εμβολιασμένους πολίτες. Ωστόσο, κάθε εισήγηση των ειδικών γίνεται με γνώμονα τους εκατομμύρια εμβολιασμένους πολίτες (μέχρι χθες ήταν 7.503.501 οι πλήρως εμβολιασμένοι) που έχουν θωρακιστεί για να απολαμβάνουν τις ελευθερίες τους και την κανονικότητα αλλά και τους 317.000 ανεμβολίαστους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων, που αποτελούν έναν μεγάλο πληθυσμό που κινδυνεύει με σοβαρή νόσο και νοσηλεία εάν μολυνθεί από κορωνοϊό.
Το συγκεκριμένο μέτρο θα τεθεί εκ νέου προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων – υπενθυμίζεται ότι ήταν ανάμεσα στα θέματα της ατζέντας της Επιτροπής και κατά τη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης.
Μάλιστα, η μάσκα προβλημάτισε τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με αρκετούς να εκφράζουν την άποψη ότι είναι πρώιμη η κατάργησή της και ότι ενδεχομένως σταλεί λανθασμένο μήνυμα ενόψει και του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας. Το πρόσφατο παρελθόν έχει αποδείξει άλλωστε πως η χαλαρότητα τις ημέρες των εορτών δεν είναι σύμμαχος στη διαχείριση της επιδημίας. Το ενδεχόμενο να προκληθεί…αποκριάτικος συνωστισμός σε εξωτερικούς χώρους και κατά συνέπεια αλυσίδες μετάδοσης του κορωνοϊού δεν μπορεί να αποκλειστεί. Οπότε οι ειδικοί συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να διανυθεί το διάστημα ως την Καθαρά Δευτέρα, με μειωμένο τον κίνδυνο της υπερμετάδοσης του ιού, συνεπώς με χρήση μάσκας από τους πολίτες.
Στη σημερινή συνεδρίαση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα σταθμίσει τα δεδομένα, ότι για παράδειγμα έχουν υποχωρήσει περαιτέρω οι «σκληροί δείκτες» της επιδημίας αλλά και ότι απομακρυνόμαστε από τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα που ευνοούν τη μετάδοση του κορωνοϊού, και αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για τον αποχωρισμό της μάσκας από την ερχόμενη εβδομάδα.