Κορονοϊός: Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής αναφέρθηκε στα τεστ που πρέπει να κάνουν όσοι θέλουν να επισκεφτούν τον οδοντίατρο.
Τι θα ισχύει για τους εμβολιασμένους
«Ευτυχώς ο νυν Υπουργός Υγείας, ο κ. Πλεύρης, απεδέχθη την συμμετοχή ενός Καθηγητή Οδοντιατρικής στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Χθες, συμμετείχε στην επιτροπή ο κ. Τζούτζας ο οποίος εξήγησε κάποια πράγματα και τελικά θα υπάρξει μια καινούρια ΚΥΑ, που θα προβλέπει το αυτονόητο, ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζονται rapid test», είπε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, Αθανάσιος Υφαντής.
Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» το πρωί της Πέμπτης για όσα ισχύουν σχετικά με τις επισκέψεις σε οδοντιάτρους και τα τεστ, ο κ. Υφαντής είπε:
«Εδώ και 18 μήνες ζητούσαμε να υπάρξει ένας οδοντίατρος, καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος να συμμετέχει στην επιτροπή των επιστημόνων, ώστε για θέματα στην οδοντιατρική να υπάρχει η γνώμη ενός επιστήμονα, που συμμετέχει σε ελληνικές, ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες και είναι 40 χρόνια πάνω στις λοιμώξεις».
Αναφορικά με τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ιδιώτες οδοντιάτρους, το Υπουργείο Υγείας διευκρίνισε τα εξής:
Οι ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για covid-19.
Κατ΄ εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την εξέταση/πράξη, ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση/πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση/πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα,
Σχετικά με τους συνοδούς, αναφέρεται: Δεδομένου ότι οι οδοντίατροι υπάγονται στις δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο. Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους στο οδοντιατρείο.
Τι έιναι το αερόλυμα
Τις τελευταίες ημέρες γίνεται πολλή κουβέντα για το τι είναι αερόλυμα.
Ως αερόλυμα (aerosol) χαρακτηρίζεται οποιοδήποτε μετασταθές αιώρημα ενός πληθυσμού σωματιδίων εγκλεισμένων στον όγκο ενός αέριου μέσου (π.χ. ατμοσφαιρικός αέρας). Ο όρος μετασταθές έρχεται να περιγράψει τον δυναμικό ακόμη χαρακτήρα (μακρυά από θερμοδυναμική ισορροπία) των ποιοτικών χαρακτηριστικών του. Η πορεία προς τη θερμοδυναμική ισορροπία είναι μια εξελικτική διαδικασία που μπορεί να εκταθεί χρονικά σε μια κλίμακα που περιλαμβάνει χρονικές περιόδους των λίγων δευτερολέπτων έως και παρατεταμένες της τάξης μηνών ή μερικών ετών (πυρηνικός χειμώνας ή ατμοσφαιρική ρύπανση).
Τα σωματίδια μπορεί να είναι στερεά, υγρά ή και μίγμα πολλαπλών φάσεων. Ανάλογα με τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά μπορούν να καταταγούν σε:
Πρωτογενή ή στοιχειώδη σωματίδια (primary particles): τα μικρότερα μεμονωμένα σωματίδια (στην ουσία πρόκειται για νανοκρυστάλλους) με το μέγεθός τους να κυμαίνεται στην περιοχή των 5 – 50 nm.
Δευτερογενή σωματίδια ή συναθροίσεις (aggregates): πρόκειται για συλλογές μεμονομένων σωματιδίων που συγκρατούνται με ισχυρούς ιοντικούς ή ομοιοπολικούς δεσμούς.
Τριτογενή σωματίδια ή επισωρεύσεις (superaggregates): συσσωρεύσεις συναθροίσεων (aggregates) οι οποίες συγκρατούνται με ασθενείς δεσμούς van der Waals, ή ιοντικούς/ομοιοπολικούς που περιορίζονται σε μικρές επιφάνειες επαφής. Η αποσύνθεσή τους οδηγεί ξανά σε απλές συναθροίσεις (aggregates).
ΕΝΦΙΑ 2021: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά- Πώς θα διορθώσετε τα λάθη που αυξάνουν τον φόρο
Κορονοϊός: Έκλεισε σχολείο στην Ιεράπετρα – Θετικοί 7 μαθητές
Συντάξεις: Αίτηση συνταξιοδότησης πριν το 2022 – Κερδισμένοι και χαμένοι