: Η αύξηση κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία και το «στοίχημα» της κυβέρνησης είναι να πείσει τους να κάνουν το εμβόλιο.

Προβληματισμός για την επόμενη ημέρα

Όπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ, με τα ημερήσια να είναι μία ανάσα πριν από τις 4.000 και τον αριθμό των απωλειών να παραμένει σε υψηλά επίπεδα (χθες ανακοινώθηκε πως ακόμα 54 άτομα έχασαν τη μάχη για τη ζωή) επικρατεί έντονος προβληματισμός για την επόμενη ημέρα. Το κρίσιμο «στοίχημα» είναι να μην υπάρξουν εικόνες χαλαρότητας τόσο κατά τους σημερινούς εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου (κυρίως στη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι ο πολιούχος της πόλης) όσο και κατά τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου.

Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που έχουν σημάνει συναγερμό για το ενδεχόμενο να μην τηρηθούν τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια των παρελάσεων, ενώ για να αποφευχθούν τα χειρότερα αποφασίστηκε οι θεατές να φοράνε μάσκες. Πάντως ήδη ανακοινώθηκε πως δεν θα γίνουν παρελάσεις στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη δεν θα πραγματοποιηθεί  η αυριανή μαθητική παρέλαση (λόγω εθνικού πένθους για την Φώφη Γεννηματά).

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο  αυτό που τονίζεται είναι πως υπάρχει το απόλυτο όπλο  στη μάχη με τον – που είναι το εμβόλιο-  και επομένως δεν μπορεί να μιλάμε για κλείσιμο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Ουσιαστικά το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως όσοι δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» πρέπει να το κάνουν άμεσα. Χαρακτηριστική ήταν πρόσφατη  αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων πως «δεν υπάρχει κάτι παραπάνω να κάνει το κράτος σε αυτό το θέμα, τα έχει κάνει όλα. Από δω και μπρος ο καθένας έχει ατομική ευθύνη»

Μονόδρομος η επιτάχυνση των εμβολιασμών

Οριακή βελτίωση υπάρχει στον αριθμό των νέων , που φαίνεται πως υπερβαίνει πια τις 8.500 ημερησίως. Συνολικά 6.6 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση, ενώ στόχος είναι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 500.000. Έμφαση δίνεται σε δύο μεγάλες ομάδες : στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών (καθώς κινδυνεύουν περισσότερο) αλλά και στους νέους κάτω των 25 ετών (καθώς έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού).

Τα περισσότερα «καμπανάκια» χτυπάνε στη Βόρεια Ελλάδα, όπου σε πολλούς νόμους καταγράφεται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και κατ´ επέκταση αυξημένος αριθμός κρουσμάτων. Μεταξύ άλλων τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη (623), τη Λάρισα (273), τη Μαγνησία (180), την Ημαθία (164), την Πιερία (133) τον Έβρο (118),  και τις Σέρρες (105).

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως η χώρα έχει ένα πολύ καλό σύστημα επιδημιολογικής  παρακολούθησης και γίνονται περισσότερα από ό,τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επομένως το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι το να ληφθούν πρόσθετα μέτρα όσο το να αυξηθούν οι εμβολιαστικοί ρυθμοί.

Στο πλαίσιο της «εκστρατείας πειθούς» αυτό που τονίζεται είναι πως με βάση τα επιστημονικά δεδομένα οι πλήρως έχουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από κορονοϊό.  Παράλληλα τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως οι νέοι που έχασαν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού στη χώρα μας ήταν ανεμβολίαστοι.

Σε κάθε περίπτωση τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας τον Νοέμβριο, καθώς θα δοθεί μια «πρόγευση» για το πως θα κυλήσει ο χειμώνας. Το γεγονός πάντως πως το τέταρτο κύμα έχει αρχίσει να χτυπά με δριμύτητα ευρωπαϊκές χώρες – όπως η Ρωσία και η Ρουμανία – δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025